Menu

Όταν ο ΠΑΣ τερμάτισε το μεγαλύτερο αήττητο εντός έδρας σερί της Α’ Εθνικής!

Όταν ο ΠΑΣ τερμάτισε το μεγαλύτερο αήττητο εντός έδρας σερί της Α’ Εθνικής!

Ήταν 16 Απριλίου 1978 όταν τερματίστηκε το μεγαλύτερο εντός έδρας σερί στην ιστορία της Α’ Εθνικής! Θύτης ο ΠΑΣ Γιάννινα που νίκησε 3-2 τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο με ανατροπή στο σκορ – πρώτη ήττα για τους «πράσινους» μετά από 85 (!) αγώνες.

Βέβαια η επίδοση που έκανε από τον Μάρτιο του 1973 μέχρι και τον Απρίλιο του 1978 είναι δύσκολο να επαναληφθεί. Για 85 αγώνες, ήτοι 1.855 ημέρες και τέσσερις γεμάτες σεζόν οι «πράσινοι» δεν έχασαν ως γηπεδούχοι στο πρωτάθλημα.

Η επίδοση γίνεται ακόμη μεγαλύτερη αν δεν υπολογιστεί η αναμέτρηση με τον ΠΑΟΚ στις 18 Μαρτίου 1973, στην οποία η ήττα του Παναθηναϊκού στην Λεωφόρο ήταν στα χαρτιά επειδή τιμωρήθηκε με αποκλεισμό συμμετοχής από το πρωτάθλημα για δύο ματς για τα επεισόδια με τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη. Πριν από αυτή την ήττα οι «πράσινοι» έχουν ακόμη πέντε ματς εντός με ισάριθμες νίκες. Οπότε η τελευταία εντός αγωνιστικού χώρου ήταν στις 6 Δεκεμβρίου 1972 από τον Ολυμπιακό με 1-0 στην Λεωφόρο. Με αυτούς τους υπολογισμού οι αγώνες γίνονται 90 και οι ημέρες 1.957!

Αυτή είναι και η καλύτερη επίδοση στα χρόνια της Α’ Εθνικής, από το 1959-60 που καθιερώθηκε στη χώρα μας.

Η αναμέτρηση του Παναθηναϊκού με τον ΠΑΣ Γιάννινα ήταν για 30η αγωνιστική του πρωταθλήματος της σεζόν 1977-78. Ο Παναθηναϊκός μπήκε πολύ δυνατά στο γήπεδο, προηγήθηκε με 2-0 (15′ Κώστας Ελευθεράκης, 17′ Αχιλλέας Ασλανίδης με φάουλ), αλλά στο δεύτερο ημίχρονο παρουσιάστηκε μεταμορφωμένος. Δέχθηκε τρία γκολ (61′ Γκλάσμαν, 64′ Σεϊταρίδης, 79′ Γκλάσμαν) και οι εφημερίδες την επόμενη ημέρα αμφισβήτησαν τις προθέσεις των ποδοσφαιριστών του και έκαναν λόγο για προσπάθεια απομάκρυνσης του προπονητή της ομάδας, Κάζιμιρ Γκόρσκι.

Η εσωστρέφεια είχε χτυπήσει τον σύλλογο, μετά τον αποκλεισμό τον Νοέμβριο του 1977, στις λεπτομέρειες, στον δεύτερο γύρο του Κυπέλλου πρωταθλητριών Ευρώπης, από την μετέπειτα φιναλίστ της διοργάνωσης, Μπριζ.

Η διοικητική αστάθεια και ο πόλεμος φατριών μέσα στον σύλλογο είχε οδηγήσει στην απομάκρυνση των Μίμη Δομάζου και Αντώνη Αντωνιάδη μετά από εκείνο το παιχνίδι: ο Παναθηναϊκός έδιωξε τον σημαντικότερο ποδοσφαιριστή της ιστορίας του μαζί με τον κορυφαίο Έλληνα σκόρερ του και τον εξαιρετικό (εκείνη την περίοδο) Γιουγκοσλάβο ποδοσφαιριστή που διέθετε, Μπόρα Τζόρτζεβιτς!

Με σέντερ φορ τον Δημήτρη Σεϊταρίδη, πατέρα του Γιούρκα, που είχε παίξει μία σεζόν στον Παναθηναϊκό το 1974-75 και με ακραίους τον Ασκαρίδη και τον Κοντογεωργάκη (τον σπουδαιότερο από εκείνους τους Αργεντινούς  ποδοσφαιριστές που έφερε το 1972 στα Γιάννενα, ο Γκόμεζ Φαρία) ο οποίος είχε γίνει Έλληνας και σύντομα θα έπαιζε στην Εθνική ομάδα, ο ΠΑΣ του Αντώνη Γεωργιάδη έκανε μια πολύ μεγάλη νίκη…