Menu

Παναθηναϊκός – Μπαρτσελόνα. Σε ‘χω δει, κάπου σε ξέρω

Παναθηναϊκός – Μπαρτσελόνα. Σε ‘χω δει, κάπου σε ξέρω

Παναθηναϊκός και Μπαρτσελόνα είναι ένα από τα… πιο διάσημα «ζευγάρια» στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ, με την πρώτη τους συνάντηση να ανάγεται από τα ημιτελικά της σεζόν 1981-82 και να… εντείνεται, ευλόγως, στον τρέχοντα αιώνα.

Με κεντρικά πρόσωπα απόψε βέβαια τον έως πέρυσι «πράσινο» Κρις Σίνγκλετον και τον επί μια οκταετία τεχνικό των Καταλανών, Τσάβι Πασκουάλ.

Η παράδοση… έχει να λέει ότι απόψε αναμετρώνται για 41η φορά, οι 38 μοιράζονται εξ ημισείας στις έδρες καθεμιάς, συν τον αξέχαστο τελικό του 1996 στο Παρίσι, συν τον μικρό τελικό του ’94. Οι «πράσινες» νίκες είναι 14, εκ των οποίων οι δύο σε Final 4, οι τέσσερις στη Βαρκελώνη και οκτώ, επί συνόλου 19, στην Αθήνα. Το μεγαλύτερο καταλανικό σερί ήταν από την ανατροπή… στην ανατροπή, στα play offs του 2012-13, με το 70-60 στο ΟΑΚΑ στο game 4 που… ισοφάρισε το 1-1 του «εξάστερου» με το 66-65 του «Παλάου Μπλαουγκράνα», και έκτοτε έγραψε το κοντέρ οκτώ σερί νίκες, έως και το 93-86 στο Μαρούσι στη regular season του 2015-16, με το «τριφύλλι» να σημειώνει έκτοτε συνολικά τρεις σερί νίκες.

Το 2/2 στα Final 4

Η πρώτη τους φορά σε Final ήταν στο Τελ Αβίβ. Ο κλασικός, της εποχής, ελληνικός «εμφύλιος» και πρώτος στην ιστορία, ανέδειξε νικητή τον Ολυμπιακό με 77-72 αλλά οι «ερυθρόλευκοι» του Γιάννη Ιωαννίδη είδαν στον τελικό τον Τόμπσον να σουτάρει από τον θεό για το 59-57 για την Μπανταλόνα, και την πρώτη τους αποτυχία στο ακροτελεύτιο ματς της σεζόν.

Μια Μπανταλόνα που είχε νικήσει με 79-65 στον δικό της ημιτελικό την Μπάρτσα και ο Παναθηναϊκός του Κώστα Πολίτη κατέλαβε την 3η θέση με 100-83 στον μικρό τελικό επί των Καταλανών, με 30 πόντους του Γκάλη και 29 του Βολκόφ.

Δύο χρόνια μετά, το 1996 στο Παρίσι και στην τρίτη σερί παρουσία των «πράσινων» σε Final 4, έχοντας ενισχυθεί και με τον σταρ Ντόμινικ Γουίλκινς, η ομάδα του Μπόζινταρ Μάλκοβιτς υπέταξε με 67-66 την Μπάρτσα στο «Παλέ ντε Μπερσί» του Παρισιού χάρη στην αλήστου μνήμης τάπα του Βράνκοβιτς στον Μοντέιρο, με τον Οικονόμου να σταματά στους 10 πόντους, τον Γουίλκινς στους 16 και τον Αλβέρτη στους 17. Ηταν η πρώτη ελληνική ομάδα που αναρριχήθηκε στο θρόνο της Ευρώπης.

Το έπος του 2011…

Στη μνήμη των μπασκετόφιλων έχει μείνει χαραγμένη η σειρά των play offs το 2010-11 όταν οι πρωταθλητές Ευρώπης του Τσάβι Πασκουάλ τότε, έμπαιναν ως φαβορί και με πλεονέκτημα έδρας κόντρα στους «πράσινους» του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, που όμως έκαναν μια επική πρόκριση, με τον Καλάθη δίπλα στον Διαμαντίδη και τον «εξάστερο» να βρίσκει τρόπο να αποκόψει τον Ναβάρο. Το break έγινε στο game 2 της Βαρκελώνης με 75-71 και η σειρά ολοκληρώθηκε με δύο νίκες στο ΟΑΚΑ που, κατά πως λένε όσοι παραβρέθηκαν τότε, δεν είχε πάλι τόσο πολύ κόσμο… Το δε Final 4 έλαβε χώρα στη Βαρκελώνης, όπου κατακτήθηκε το έκτο αστέρι ενάντια στη Μακάμπι…

…και στη μέση ο Πασκουάλ

Πέραν των πολλών… παρτίδων που συνδέουν τις δυο ομάδες, οι οποίες έχουν συναντηθεί σε όλη τη γκάμα της διοργάνωσης (regular season, Top 16, play offs, Final 4), ο Τσάβι Πασκουάλ… μοστράρει και το δικό του εντυπωσιακό, και ίσως μοναδικό ρεκόρ: από τους σαράντα αγώνες που έχουν παίξει οι δύο ομάδες, ο 47άχρονος Καταλανός προπονητής έχει εμπλακεί στους… 29, εκ των οποίων σε τέσσερα ως assistant coach (του Ντούσκο Ιβάνοβιτς) και σε 26 ως head coach, με ρεκόρ 18 νίκες και 8 ήττες.

Καθήμενος στον πάγκο του Παναθηναϊκού έχει ρεκόρ 2-2 (57-72, 71-65, 71-98 και 84-75) και ως προπονητής της Μπαρτσελόνα 16-6, με αντιπάλους τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς, τον Αργύρη Πεδουλάκη, τον Φραγκίσκο Αλβέρτη, τον Ντούσκο Ιβάνοβιτς και τον Σάσα Τζόρτζεβιτς.

Συμπτωματικά το… μακρύ γαϊτανάκι του νυν προπονητή του Παναθηναϊκού με την Ελλάδα άρχισε να στήνεται στις 30 Οκτωβρίου του 2008 στο «Παλάου Μπλαουγράνα» όπου η Μπαρτσελόνα επιβλήθηκε της τωρινής ομάδας του (με προπονητή τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς)  με 90-66…


Δημοσιεύτηκε στο «Scripta manent» της «Sportday» στις 21/11/2018