Menu

Στέλιος Κυριακίδης, ο «απόγονος του Φειδιππίδη»!

Στέλιος Κυριακίδης, ο «απόγονος του Φειδιππίδη»!

Έτσι ονόμασαν τα αμερικανικά μέσα τον Στέλιο Κυριακίδη, τον πρώτο Έλληνα που κέρδισε στον Μαραθώνιο της Βοστώνης, σαν σήμερα 20 Απριλίου το 1946.

Ήταν η πρώτη μεγάλη επιτυχία του ελληνικού αθλητισμού μετά τη γερμανική κατοχή. Ο Κύπριος δρομέας τερμάτισε πρώτος στον φημισμένο μαραθώνιο με χρόνο 2 ώρες 29:27, αφήνοντας πίσω του μεγάλα ονόματα του αγωνίσματος. «Ηρθα να τρέξω για επτά εκατομμύρια πεινασμένους Ελληνες», δήλωσε ο Κυριακίδης, ο οποίος συνέβαλε ώστε να συγκεντρωθεί από τους ομογενείς των ΗΠΑ ανθρωπιστική βοήθεια για τους χτυπημένος από τον λιμό συμπατριώτες του.

Ο 36χρονος, τότε, Κυριακίδης, αθλητής του ΓΣ Ολύμπια Λεμεσού, φορώντας φανέλα με το νούμερο 77, κέρδισε τον 50ό μαραθώνιο ενώ το 1936 ο Κυριακίδης είχε εκπροσωπήσει την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου κατακτώντας την 11η θέση στον… κανονικό Μαραθώνιο. Το 1990 το Δημοτικο Γυμναστήριο της Φιλοθέης πήρε το όνομά του.

Γεννήθηκε το 1910 στην Πάφο της Κύπρου από μια αγροτική οικογένεια. Στα 14 του παράτησε το σχολείο και αργότερα μετακόμισε στην Αθήνα. Ξεκίνησε να εργάζεται για την «Ηλεκτρική εταιρεία» σημερινή ΔΕΗ, αλλά δεν σταμάτησε να ασχολείται με το τρέξιμο που αγαπούσε από μικρό παιδί. Συμμετείχε σε αθλητικές ομάδες της πόλης και έτρεχε σε αγώνες για λογαριασμό του Παναθηναϊκού.

Η λαμπρή καριέρα που θα ακολουθούσε διαφάνηκε όταν ξεπέρασε την επίδοση του μεγαλύτερου Έλληνα δρομέα, Σπύρου Λούη, η οποία κρατούσε 40 χρόνια.

Τα χρόνια της κατοχής οι Γερμανοί τον συνέλαβαν μαζί με άλλα 49 άτομα. Ο Κυριακίδης ήταν ο μοναδικός που γλίτωσε την εκτέλεση, επειδή ο Γερμανός αξιωματικός, παλιός δρομέας, όταν έμαθε ότι είχε τρέξει στους Ολυμπιακούς Αγώνες, διέταξε να τον ελευθερώσουν.

Το 1946 αποφάσισε να επιστρέψει στη Βοστώνη και να λάβει μέρος στον μαραθώνιο.

Παρά τη φτώχεια και το γεγονός ότι η χώρα δεν του κάλυπτε τα έξοδα, πούλησε έπιπλα του σπιτιού του και με την οικονομική βοήθεια που του πρόσφερε η «Ηλεκτρική εταιρεία», αγόρασε τα εισιτήρια για την Αμερική.

Όταν έφτασε στην Βοστώνη, οι γιατροί αρνήθηκαν να τον αφήσουν να τρέξει. Ήταν τόσο αδύνατος  από την πείνα της κατοχής, που δεν πίστευαν ότι θα αντέξει. Ο Κυριακίδης υπέγραψε υπεύθυνη δήλωση ότι φέρει ο ίδιος την ευθύνη αν του συμβεί κάτι.

Κι ενώ η χώρα μαστίζονταν από τις εμφύλιες διαμάχες, όταν επέστρεψε από την Αμερική στις 23 Μαΐου 1946, χιλιάδες λαού ξεχύθηκε στους δρόμους για να τον υποδεχτεί.

Στην πόλη της Βοστώνης έχει στηθεί άγαλμα που τον απεικονίζει να τρέχει και δίπλα του να στέκεται ο Σπύρος Λούης.