Menu

Λίβερπουλ – Ρεάλ Μαδρίτης με τη… γλώσσα των αριθμών

Λίβερπουλ – Ρεάλ Μαδρίτης με τη… γλώσσα των αριθμών

Ο τελικός με τις πιο… βαριές φανέλες είναι ο 67ος στην ιστορία της διοργάνωσης. Διότι για πρώτη φορά στην ιστορία παρατάσσονται στον τελικό τόσα πολλά τρόπαια: τα 13 της Ρεάλ και τα 6 της Λίβερπουλ. Οι Μαδριλένοι απέκλεισαν τη Μάντσεστερ Σίτι στην παράταση, οι Άγγλοι τη Βιγιαρεάλ σε δύο ημιτελικούς-θρίλερ και ετοιμάζονται, στις 28 Μαΐου στο Παρίσι, να διεκδικήσουν το πιο βαρύτιμο συλλογικό κύπελλο…

0 – Καμία αγγλική ομάδα δεν είχε προκριθεί, στην ίδια σεζόν, στους τελικούς του FA Cup (Κύπελλο Αγγλίας), Carabao Cup (Λιγκ Καπ) και Champions League. Μέχρι… τη φετινή Λίβερπουλ! Κατέκτησε ήδη το Λιγκ Καπ και διεκδικεί, μαζί με το πρωτάθλημα, ένα απίθανο quadruple.

1 – Από τη σεζόν 2003-04 που καθιερώθηκε η φάση των «16» στο Champions League, μόνο μια ομάδα γνώρισε ήττα σε καθέναν από τους τρεις γύρους πριν τον τελικό και, παρ’ όλ’ αυτά, προκρίθηκε ισάριθμες φορές: η φετινή Ρεάλ! Από την Παρί στους «16» (1-0), από την Τσέλσι στα προημιτελικά (3-2) και από τη Σίτι στα ημιτελικά (4-3). Κάτι ανάλογο γενικά στα Κύπελλα Ευρώπης πέτυχαν η Παρτίζαν το 1966 (Βέρντερ, Σπάρτα Πράγας και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ) και η Μπριζ το 1978 (Παναθηναϊκός, Ατλέτικο Μαδρίτης και Γιουβέντους).

3 – Αμφότερες έχουν και από τρεις χαμένους τελικούς, ένας εξ αυτών ήρθε από την άλλη φετινή φιναλίστ! Το 1981, συμπτωματικά ξανά στο Παρίσι, η Λίβερπουλ είχε επιβληθεί με 1-0 της Ρεάλ και το 2018, στο Κίεβο, η «βασίλισσα» με 3-1 των «reds».

4 – Μόλις τέσσερις ομάδες μετρούν διψήφιο αριθμό παρουσιών σε τελικούς της διοργάνωσης: 16 η Ρεάλ, από 11 η Μίλαν και η Μπάγερν και, πλέον, 10 η Λίβερπουλ.

5 – Ο Κάρλο Αντσελότι γίνεται ο μόνος προπονητής με συμμετοχή σε 5 τελικούς! Στους 4 έφτασε φέτος ο Γιούργκεν Κλοπ, όσους έχουν και οι Αλεξ Φέργιουσον, Μιγκέλ Μουνιόθ και Μαρτσέλο Λίπι. Παράλληλα ο Καρλέτο φιλοδοξεί να γίνει και ο μόνος με 4 τρόπαια: έχει πάρει το τρόπαιο δις με τη Μίλαν (2003 και 2007) και μια με τη Ρεάλ (2014), όσους τίτλους έχουν δηλαδή και οι Ζινεντίν Ζιντάν και Μπομπ Πέισλι. Μόνος του χαμένος τελικός; Από… τη Λίβερπουλ, το 2005, με τη Μίλαν, στον τελικό της Κωνσταντινούπολης που οι «ροσονέρι» είχαν προηγηθεί με 3-0 και απώλεσαν το τρόπαιο στα πέναλτι!

6 – Στην άτυπη λίστα των προέδρων της με ευρωπαϊκά τρόπαια, ο Φλορεντίνο Πέρεθ στοχεύει στο 6ο του με η Ρεάλ, ώστε να ξεπεράσει τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι που μέτρησε 5 με τη Μίλαν και να… ισοφαρίσει τα 6 του Σαντιάγο Μπερναμπέου, επί με τη Ρεάλ. Στα 4 είναι ο άλλοτε πρόεδρος της Λίβερπουλ, Τζον Σμιθ.

7 – Ο Καρίμ Μπενζεμά έφτασε τα 7 γκολ ενάντια σε αγγλικούς συλλόγους… μόνο φέτος. Ενάντια στη Λίβερπουλ έχει βάλει 4 γκολ σε 5 συναντήσεις.

8- Συνολικά έχουν ανταμώσει άλλες 8 φορές με απολογισμό 4-1-3 υπέρ της Ρεάλ. Έσχατες ήταν οι αναμετρήσεις τους στα προημιτελικά, πέρυσι (2020-21), με τη Ρεάν να προκρίνεται με 3-1 στη Μαδρίτη και 0-0 στο «Ανφιλντ».

9 – Ο Κριστιάνο Ρονάλντο είναι ο μόνος ποδοσφαιριστής στην ιστορία με 5 κατακτήσεις Champions League. Αν η Ρεάλ το κατακτήσει φέτος θα τον… ισοφαρίσουν εννέα πρώην συμπαίκτες του! Οι Καρίμ Μπενζεμά, Ντάνι Καρβαχάλ, Λούκα Μόντριτς, Γκάρεθ Μπέιλ, Τόνι Κρόος, Κασεμίρο, Μαρσέλο, Νάτσο Φερνάντες και Ισκο.

15 – Ο Καρίμ Μπενζεμά έφτασε τα 15 γκολ στο φετινό Champions League και απειλεί τα ρεκόρ του Κριστιάνο Ρονάλντο. Ο Πορτογάλος σταρ είχε βάλει 17 (2013-14) και 16 (2015-16) τέρματα αντίστοιχα.

17 – Η Ρεάλ φτάνει για 17η φορά στον τελικό ενώ η Λίβερπουλ για 10η. Το ποσοστό κατακτήσεων της «βασίλισσας» είναι πολύ υψηλό: 13/16! Πλην του ’81 το έχασε το 1962 από την Μπενφίκα και το 1964 από την Ιντερ.

24 – Μαζί με τη φετινή Primera Division, ο Μαρσέλο έφτασε τους 24 τίτλους με τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης ξεπερνώντας τον εμβληματικό Φρανσίσκο Χέντο. Και έχει την ευκαιρία, στο Παρίσι, να τους κάνει 25…

90 – Ο Ροδρίγο έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία των νοκ άουτ αγώνων του Champions League που σημειώνει δύο γκολ… μετά το 90ό λεπτό.

139 – Σε 57 φετινά, επίσημα παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις η Λίβερπουλ έχει σημειώσει 139 γκολ, ήτοι σημειώνει 2,43 γκολ ανά αγώνα!

2022 – Η χρονιά του Σαντιό Μανέ, το δίχως άλλο και με παρουσία ήδη σε 4+1 τελικούς. Κατέκτησε με τη Σενεγάλη το Copa Africa με αντίπαλο την Αίγυπτο, την οποία απέκλεισε στα μπαράζ πρόκρισης για το Μουντιάλ ενώ με τη Λίβερπουλ μετρά ήδη την κατάκτηση του Λιγκ Καπ και τις προσεχείς παρουσίες στους τελικούς του Κυπέλλου και Λιγκ Καπ Αγγλίας και, φυσικά, του Champions League.


Blog που δημοσιεύτηκε στη Fonbet.gr στις 5/5/2022