Menu

Γιουβέντους – Ιντερ. Ο απόλυτος τελικός στο Coppa Italia!

Γιουβέντους – Ιντερ. Ο απόλυτος τελικός στο Coppa Italia!

Στου δρόμου το τέλος έφτασαν, στο φετινό Coppa Italia, οι δύο κατά τεκμήριο πιο… βαριές φανέλες του Campionato. Η Γιουβέντους και η Ιντερ, οι δύο σύλλογοι που συνθέτουν ετησίως το Derby d’ Italia. Το ντέρμπι της Ιταλίας, ήτοι το clasico της χώρας.

Τούτο το ραντεβού δίνεται όμως σε ουδέτερο μέρος: στο «Ολίμπικο» της Ρώμης, σε μια κι έξω αγώνα για τον τελικό του Κυπέλλου Ιταλίας (με παράταση και, αν χρειαστούν, πέναλτι σε περίπτωση ισοπαλίας στο 90λεπτο).

Οι κατακτήσεις

Πολυνίκης του θεσμού με 14 τρόπαια η Γιουβέντους, σκοπεύει να αυξήσει κι άλλο τη διαφορά καθώς δεύτερη στη σχετική λίστα είναι η Ρόμα με 9. Μάλιστα οι «μπιανκονέρι» έχουν 70% ποσοστό επιτυχίας σε τελικούς, με 14/20 κατακτήσεις και πέντε στις τελευταίες τους έξι παρουσίες σε τελικό.

Αντίθετα, η Ιντερ αφενός υπολείπεται των προαναφερθέντων, έχοντας 7 κατακτήσεις (σε 13 παρουσίες ως φιναλίστ), αφετέρου δεν έχει φτάσει ως το τρόπαιο από το 2011, οπότε εμφανίστηκε και τελευταία φορά σε τελικό.

Σύστημα διεξαγωγής

Από το 1980 ο τελικός του Coppa Italia ήταν… τελικοί, ήτοι διπλοί αγώνες, κάτι που κράτησε για 27 χρόνια και από το 2008 επέστρεψε σε… μονή έκδοση και με συνήθη έδρα διεξαγωγής το εμβληματικό «Ολίμπικο» της Ρώμης. Εξαίρεση αποτέλεσε το περσινό Γιουβέντους – Αταλάντα 2-1 που διεξήχθη στο «Μαπέι» της Ρέτζιο Εμίλια, ελέω των περιορισμών της πανδημίας.

Τρίτη τους φορά σε τελικό…

…και πρώτη μετά από 57 χρόνια! Όσο παράδοξο κι αν είναι για τα δύο αυτά μεγέθη του calcio, δεν έχουν ανταμώσει σε τελικό Coppa Italia από το μακρινό 1965, στη δεύτερη και τελευταία τους φορά.

Γιουβέντους – Ιντερ. Ο απόλυτος τελικός στο Coppa Italia!

Τότε, στο «Ολίμπικο», η Γιούβε του Παραγουανού Εριμπέρτο Ερέρα (ο οποίος αργότερα εργάστηκε στην Ιντερ) είχε κατακτήσει το τρόπαιο με 1-0, με γκολ του Τζιαμπάολο Μενιτσέλι στο 15ο λεπτό και σε ματς που οι «νερατζούρι» του Αργεντινού Ελένιο Ερέρα ήταν καλύτεροι στο γήπεδο αλλά άστοχοι. Η Ιντερ ήταν μάλιστα η πρωταθλήτρια Ευρώπης για το 1964-65, νικώντας την Μπενφίκα στον τελικό που συμπτωματικά είχε διεξαχθεί στο «Τζιουζέπε Μεάτσα», αλλά αυτός του Coppa Italia διεξήχθη στις αρχές Αυγούστου του ’65.

Επτά χρόνια νωρίτερα, Σεπτέμβριο του 1959, είχαν συναντηθεί για πρώτη φορά σε τελικό και ξανά η Γιουβέντους του Κάρλο Παρόλα είχε αναδειχθεί Κυπελλούχος. Και, δη, με το ευρύ 4-1 (στο «Μεάτσα» με γκολ των Ομάρ Σιβόρι, Τζον Τσαρλς και δύο του Σέρζιο Σερβάτο.

Info

  • Αναμένεται sold out στο χωρητικότητας 70.634 θέσεων γήπεδο των Ρόμα και Λάτσιο, από 30.000 εισιτήρια πήρε κάθε ομάδα.
  • Φέτος, στο πρωτάθλημα: Ιντερ – Γιουβέντους 1-1 (24/10/21) και Γιουβέντους – Ιντερ 0-1 (03/04/22).
  • Η παράδοσή τους στο Κύπελλο: 15-8-10 για τη Γιούβε. Εξ αυτών έξι ήταν μονά νοκ άουτ ματς και η Γιουβέντους μέτρησε πέντε επιτυχίες.
  • Ο Αλέγκρι της Γιούβε έχει την ευκαιρία να γίνει ο πλέον πετυχημένος προπονητής στην ιστορία της διοργάνωσης φτάνοντας τα 5 τρόπαια, ξεπερνώντας τους Ρομπέρτο Μαντσίνι και Σβεν Γκόραν Ερικσον.
  • Αντίθετα, ο Ιντσάγκι της Ιντερ έχει γευτεί ανάλογη… δόξα άλλη μια φορά, ως τεχνικός της Λάτσιο το 2019.
  • Αλέγκρι και Ιντσάγκι κοντράρονται για 13η φορά, με τον τεχνικό της Γιούβε να μετρά 7 νίκες έναντι 3 ενώ δύο έληξαν ισόπαλα: το περσινό 1-1 στο πρωτάθλημα, στο Μιλάνο, καθώς και το περσινό Supercoppa με την Ιντερ να επικρατεί με 2-1 στην παράταση.

Τελευταία νέα

Με παρουσία σε έβδομο τελικό Κυπέλλου τα τελευταία δέκα χρόνια, διεκδικώντας το έκτο τρόπαιο σε αυτούς, η Γιουβέντους του Μαξ Αλέγκρι θέλει να επεκτείνει το σερί της κατάκτησης έστω ενός τροπαίου εδώ και μια 11ετία, μετά την απώλεια του περσινού αλλά και του φετινού πρωταθλήματος. Απών λόγω τιμωρίας ο δεξιός μπακ Ντε Τσίλιο, παραμένουν εκτός ο χαφ ΜακΚένι, ο εξτρέμ Κιέζα και ο φορ Κάιο.

Βασικός πορτιέρε θα είναι, ως πάντα φέτος στο Κύπελλο, ο Περέν. Στο κέντρο είτε θα υπάρξει διάταξη με δύο χαφ (Ζακάρια, Ραμπιό) είτε τριάδα, με τον Αρτούρ να βρίσκει θέση βασικού.

Γιουβέντους – Ιντερ. Ο απόλυτος τελικός στο Coppa Italia!

Η Ιντερ του Σιμόνε Ιντσάγκι φιλοδοξεί να κατακτήσει ένα τρόπαιο για δεύτερη σερί σεζόν, μετά το περσινό σκουντέτο κι ενώ διεκδικεί ως τέλους και το φετινό (αλλά, στα εναπομείναντα δύο ματς, χρειάζεται και απώλεια της πρωτοπόρου Μίλαν…). Μόνο πρόβλημα ο βασικός στόπερ Μπαστόνι που δίνεται αμφίβολος, Ντιμάρκο και Ντ’ Αμπρόζιο πάντως είναι σε «επιφυλακή». Οι Νταρμιάν και Ντάμφρις διεκδικούν τη δεξιά πτέρυγα, στην επίθεση ξεκινά το δίδυμο των Λαουτάρο Μαρτίνες και Τζέκο.

Πιθανές ενδεκάδες

Γιουβέντους (4-2-3-1): Περίν – Ντανίλο, Ντε Λιχτ, Μπονούτσι, Αλεξ Σάντρο – Ζακάρια, Ραμπιό – Κουαδράδο, Ντιμπάλα, Μοράτα – Βλάχοβιτς.

Ιντερ (3-5-2): Χαντάνοβιτς – Σκρίνιαρ, Ντε Φράι, Μπαστόνι – Ντάμφρις, Μπαρέλα, Μπρόζοβιτς, Τσαλχάνογλου, Πέρισιτς – Τζέκο, Μαρτίνες.


Blog που δημοσιεύτηκε στη Fonbet.gr στις 10/5/2022