Menu

1993, ο τελικός των… κουρεμένων του Ολυμπιακού

1993, ο τελικός των… κουρεμένων του Ολυμπιακού

1992-93. Είναι η σεζόν που η ΑΕΚ του Ντούσαν Μπάγεβιτς κατακτά το δεύτερο συνεχόμενο πρωτάθλημα. Είναι η χρονιά όπου ο Παναθηναϊκός αποκλείεται από την Ευρώπη από τη Γιουβέντους και ο Ολυμπιακός κάνει την υπέρβαση, πετάει εκτός συνέχειας του Κυπελλούχων τη Μονακό του Αρσέν Βενγκέρ και προκρίνεται στους «8» (για να αποκλειστεί τελικώς από την Ατλέτικο).

Είναι η χρονιά όπου οι «ερυθρόλευκοι» μετρούν δύο νίκες στο πρωτάθλημα επί του «αιωνίου» αντιπάλου. Με 1-0 στο (τότε) γήπεδο Καραϊσκάκη και 3-2 στο ΟΑΚΑ. Είναι η χρονιά που ο Παναθηναϊκός του Ιβιτσα Οσιμ δεν έχει νικήσει σε ντέρμπι. Δύο ήττες από τον Ολυμπιακό, μία ήττα και μία ισοπαλία με την ΑΕΚ.

Για να προκριθεί ο Ολυμπιακός στον τελικό αποκλείει την ΑΕΚ στα ημιτελικά, στη ματσάρα της Νέας Φιλαδέλφειας. Η ομάδα του Λιούμπομιρ Πέτροβιτς επικρατεί στο πρώτο ματς με 1-0, στη ρεβάνς ο… συνήθης Βασίλης Δημητριάδης ισοφαρίζει το σκορ του πρώτου αγώνα και το ντέρμπι οδηγείται στην παράταση. Εκεί ο Ολυμπιακός “γυρίζει” το σκορ σε 1-2, η ΑΕΚ απαντά και το κάνει 3-2, αλλά ο Ολυμπιακός κρατά και παίρνει την πρόκριση.

Στον τελικό του ΟΑΚΑ σαν σήμερα, 12 Μαΐου 1993, ο Παναθηναϊκός κατεβαίνει πιο παθιασμένος και διψασμένος για τη νίκη απέναντι στον… κουρεμένο Ολυμπιακό που ήθελε το δεύτερο συνεχόμενο κύπελλο. Κι αυτό διότι οι παίκτες του Ολυμπιακού είχαν τη… φαεινή ιδέα να κουρευτούν για γούρι με τους Τσιαντάκη και Μπατίστα να χάνουν την πλούσια κόμη τους – αλλά και το ματς!

Ο Κριστόφ Βαζέχα σκοράρει στο 13ο λεπτό με κεφαλιά μετά από φάουλ στο δοκάρι του Μαραγκού και πετυχαίνει το τρίτο γκολ του εκείνη τη χρονιά κόντρα στους Πειραιώτες (είχε δύο στο πρωτάθλημα). Ο Βαζέχα σκοράρει και λίγο πριν το τέλος του πρώτου μέρους, αλλά ο επόπτης Βασίλης Νικάκης το ακυρώνει γιατί ο Γεωργιάδης (ο Γ.Χ.) ήταν σε θέση οφσάιντ και επηρέαζε τη φάση. Για αρκετά λεπτά η ατμόσφαιρα έγινε εκρηκτική, έπεσαν αντικείμενα, ο κόσμος φώναζε και ο Γιώργος Βαρδινογιάννης κατέβηκε στον πάγκο για να ηρεμήσει τα πνεύματα.

Στο δεύτερο μέρος ο Ολυμπιακός έχει δοκάρι με τον Γιώτη Τσαλουχίδη, πιέζει για την ισοφάριση, αλλά χάνει με κόκκινη κάρτα τον Κούλη Καραταϊδη, ο οποίος όντας τελευταίος παίκτης ανέτρεψε τον Βαζέχα. Ο Παναθηναϊκός κράτησε μπάλα, διατήρησε έως τέλους το προβάδισμα για νίκησε για μία ακόμη φορά τον Ολυμπιακό σε τελικό Κυπέλλου. Ηταν φρέσκιες αυτές του ’86 (4-0) και του ’88 ( ο τελικός του Κοσκωτά).

Αξίζει να σημειωθεί πως μία μέρα νωρίτερα ο μπασκετικός Ολυμπιακός είχε πανηγυρίσει το πρώτο του πρωτάθλημα μετά από 15 χρόνια… άνευ αντιπάλου. Ο Παναθηναϊκός δεν κατέβηκε στον τέταρτο τελικό του ΣΕΦ και η ομάδα του Γιάννη Ιωαννίδη πανηγύρισε την κούπα έχοντας ετοιμάσει φιέστα. Χαρακτηριστικές οι… χορεύτριες που έδωσαν άλλη γεύση στη γιορτή.