Menu

Μια Αρμάνι… εκτός μόδας

Μια Αρμάνι… εκτός μόδας

Η… κυρία είναι 89 ετών και εδώ και μια διετία έχει το 17ο διαδοχικό της… όνομα. Εν Ελλάδι έχει πιο γνωστή ως Τρέισερ σε εκείνες της αλήστου μνήμης μονομαχίες με τον μεγάλο Αρη του Γκάλη και του Γιαννάκη.

Ισως μερικοί μπορούν να τη θυμηθούν είτε ως Στεφανέλ είτε ως Φίλιπς, από το 2004 όμως… κουβαλάει το «Αρμάνι» ελέω της αλλαγής ιδιοκτησίας. Αρχικά ως Armani Jeans Milano, κατόπιν ως EA7 Emporio Armani Milano και, πλέον, ως AX Armani Exchange Milano!

Ευλόγως επειδή ανήκει στον Τζιόρτζιο Αρμάνι, ετών 84 πλέον. Ο… μάγιστρος της ιταλικής, αλλά και παγκόσμιας, μόδα αρχικά ήθελε να γίνει γιατρός αλλά το μετάνιωσε, ξεκίνησε από στο κατάστημα «La Rinascente» στο Μιλάνο ως διακοσμητής βιτρινών και σταδιακά ανέβαινε σκαλοπάτια. Ο ζάμπλουτος επιχειρηματίας αγαπάει τον αθλητισμό, είναι μάλιστα οπαδός της Ιντερ και το ’04 απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών του μπασκετικό συλλόγου.

Ωστόσο οι χειρισμοί του στους Μιλανέζου προκαλούν απορία… Συνολικά έχει… σκάσει 220 εκατ. ευρώ σε 15 χρόνια και δεν έχει δει καν ένα Final 4! Αλλωστε το μόνο F4 που έλαβε μέρος η Αρμάνι ήταν το μακρινό 1992 στην Κωνσταντινούπολη. Πάντως, με προπονητές τύπου Σιμόνε Πιανιτζιάνι δεν πάει πουθενά…

«Ελιωσε» τον Αρη

Ενάντια στην ελληνικές ομάδες η ομάδα από τη Λομβαρδία έχει γράψει τη δική της ιστορία. Ποιος ξεχνά άλλωστε το… miracolo, δηλαδή θαύμα, της Τρέισερ το 1986; Τότε που ανέτρεψαν το εξωπραγματικό 98-67 της Θεσσαλονίκης με 83-49 σε μια «μαύρη» σελίδα στην ιστορία του Αρη, ο οποίος στον 1ο γύρο είχε αποκλείσει με δύο εύκολες νίκες τη βέλγικη Σουνέρ Οστάνδης με… 84 πόντους (52+32) του Γκάλη.

Δεν ήταν φαβορί ενάντια στην πρωταθλήτρια του… σπαγγέτι σιρκουί που είχε παίκτες όπως ο Μάικ Ντ’ Αντόνι, ο Ντίνο Μενεγκίν και Μπομπ Μακάντου και προπονητή τον «μύθο» Νταν Πίτερσον. Ο Γκάλης έλαβε 44 π. στο Αλεξάνδρειο (με 17/22 σουτ!) αλλά στη ρεβάνς ο Πίτερσον έπαιξε την περίφημη 1-3-1 άμυνα ζώνης «αετός» που βραχυκύκλωσε τον Αρη ενώ ο Σούμποτιτς έβγαινε τραυματίας και ο Τζάκσον χρεωνόταν με φάουλ…

Η Στεφανέλ και ο Κιθ

Το δε 1998 ως Στεφανέλ των Νάντο Τζεντίλε, Γιώργου Σιγάλα, Θερλ Μπέιλι και Ουόρεν Κιντ είχε αποκλείσει τον Παναθηναϊκό στα ημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων (Eurocup) με 86-61 στη ρεβάνς του 77-58 της Αθήνας, ματς από το οποίο είχε λείψει ο τραυματίας Μπάιρον Σκοτ ενώ και στα δύο ματς ο Ντίνο Ράτζα είχε κάνει ένεση για να αγωνιστεί. Μάλιστα η τότε επιστροφή της ομάδας από το Μιλάνο… συνοδεύτηκε από παρουσία οπαδών και αποδοκιμασίες αλλά εντέλει η ομάδα του Λευτέρη Σούμποτιτς έφτασε στην κατάκτηση του πρώτου -τότε- πρωταθλήματος ύστερα από 14 χρόνια.

Πίκρα είχαν μοιράσει οι Μιλανέζοι και στον Ολυμπιακό. Τον Ιανουάριο του 2014 είχε ηττηθεί με 81-51 στο Μιλάνο με 29 π. του (νυν «πράσινου») Κιθ Λάνγκφορντ και 17 του μετέπειτα παίκτη του Ντάνιελ Χάκετ, στο ΣΕΦ δυο μήνες αργότερα λύγισε με 86-88 απόντος του τραυματία Βασίλη Σπανούλη και αυτές οι δυο ήττες είχαν ως αποτέλεσμα να πέσει πάνω στη Ρεάλ Μαδρίτης με μειονέκτημα έδρας και να αποκλεισθεί από το Final 4 (του… Μιλάνου).


Δημοσιεύτηκε στο «Scripta Manent» της «Sportday» στις 14 Μαρτίου 2019