Menu

Mundostories #9 Δυτική Γερμανία – Αυστρία 1-0. Το στημένο του 1982…

Mundostories #9 Δυτική Γερμανία - Αυστρία 1-0. Το στημένο του 1982…

🏆 𝟏𝟗𝟐 𝚮𝚳𝚬𝚸𝚬𝚺 𝚪𝚰𝚨 𝚻𝚶 𝚳𝚶𝚼𝚴𝚻𝚰𝚨𝚲 𝟐𝟎𝟐𝟐 🇶🇦

✍️ 🅼🆄🅽🅳🅾🆂🆃🅾🆁🅸🅴🆂 ⏳

#Story No 9 👇 𝚻𝛐 𝛔𝛕𝛈𝛍𝛆𝛎𝛐 𝛕𝛐𝛖 𝟏𝟗𝟖𝟐…

Μουντιάλ 1982, Ισπανία. Η Αλγερία είχε γράψει ιστορία επικρατώντας της Δυτικής Γερμανίας και παρότι έχασε από την Αυστρία, μπορούσε να περάσει, εάν επικρατούσε της εξ ορισμού ουραγού Χιλής και η Αυστρία δεν έχανε από τους Γερμανούς, ή οι Γερμανοί νικούσαν με περισσότερα από δύο γκολ διαφορά.

Οι Αφρικανοί έκαναν το χρέος τους με 3-2 (3-0 στο 35′) και περίμεναν… Τα νέα ήρθαν από το Χιχόν μία μέρα αργότερα, όπου 41.000 θεατές παρακολούθησαν άθελά τους μία φαρσοκωμωδία. “Η ντροπή του Χιχόν”, όπως έμεινε στην ιστορία το ματς, βρήκε τους παίκτες του Γιουπ Ντέρβαλ να πιέζουν την Αυστρία μέχρι να βρουν το γκολ που χρειάζονταν (εάν δεν νικούσαν, αποκλείονταν). Στο 10ο λεπτό ο Χορστ Χρούμπες το πέτυχε και για 80 λεπτά οι δύο ομάδες αντάλλαζαν πάσες…

Οι δύο τερματοφύλακες, Χάραλντ Σουμάχερ και Φρίντριχ Κοντσίλια, έγιναν οι πιο προνομιούχοι θεατές του αγώνα, την ώρα που οι μη προνομιούχοι, αυτοί που είχαν πληρώσει εισιτήριο, φώναζαν “έξω, έξω”. Μετά το τέλος του αγώνα, μάλιστα, έλεγαν προς τους παίκτες “φιληθείτε, φιληθείτε”.

Ο σχολιαστής της γερμανικής τηλεόρασης αρνήθηκε να περιγράψει για ένα μεγάλο διάστημα, ενώ αυτός της αυστριακής κάλεσε τους τηλεθεατές να κλείσουν τους δέκτες τους. Οι Αλγερινοί θεατές κουνούσαν επιδεικτικά χαρτονομίσματα, ενώ η κατάσταση δεν άρεσε ούτε στους φίλους των δύο ομάδων, που ήλπιζαν σε έναν επαναληπτικό της συγκλονιστικής αναμέτρησης των δύο χωρών προ τεσσάρων ετών που βρήκε νικήτρια την Αυστρία με 3-2. Ενας Γερμανός φίλαθλος, μάλιστα, έκαψε μία σημαία της πατρίδας του. Οι Αλγερινοί παράγοντες διαμαρτυρήθηκαν επισήμως στη FIFA για την εγκυρότητα του αγώνα, αλλά το αίτημά τους απορρίφθηκε. Η δικαίωσή τους ήρθε ανεπίσημα, αφού η παγκόσμια ποδοσφαιρική ομοσπονδία άλλαξε τον τρόπο διεξαγωγής του Μουντιάλ από το επόμενο τουρνουά, με τα κρίσιμα ματς να διεξάγονται τις ίδιες ώρες και μέρες. “Ηταν ντροπιαστικό και λυπηρό. Οι δύο ομάδες πρέπει να αποβληθούν”, δήλωσε ο τεχνικός της Αλγερίας, Μαχιντίν Καλέφ.

Ο ομοσπονδιακός προπονητής της Γαλλίας, Μισέλ Ινταλγκό, ο οποίος βρέθηκε στις εξέδρες για να κατασκοπεύσει τον επόμενο αντίπαλο της ομάδας του, δήλωσε πως στις δύο χώρες πρέπει να απονεμηθεί το… Νόμπελ ειρήνης.