Menu

Λίβερπουλ – Τσέλσι. Η απόλυτη σύγκρουση στον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας!

Λίβερπουλ – Τσέλσι. Η απόλυτη σύγκρουση στον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας!

Από τη μια η πρωταθλήτρια Ευρώπης. Η εν ενεργεία πρωταθλήτρια Ευρώπης ως και τις 28 τρέχοντος, όταν θα κληθεί να παραδώσει στο στέμμα, είτε στη Λίβερπουλ είτε στη Ρεάλ Μαδρίτης.

Κι από την άλλη η διεκδικήτρια του εν λόγω στέμματος, η ομάδα που διεκδικεί φέτος ένα μοναδικό quadruple, ήτοι την κατάκτηση 4 τίτλων στην ίδια σεζόν, με τις πιθανότητες βέβαια για την Premier League πλέον, να έχουν «ψαλιδιστεί».

Τσέλσι και Λίβερπουλ διεκδικούν το 141ο τρόπαιο στην ιστορία του FA Cup, με το Κύπελλο Αγγλίας να αποτελεί ό,τι πιο παλιό και παραδοσιακό στην Αγγλία. Και τον τελικό να αποτελεί, ετησίως, ένα από τα top sports events, ανεξαρτήτως των ονομάτων των αντιπάλων.

Ο, δε, φετινός τελικός είναι ιστορικός μιας και συνδυάζεται με τα 150 χρόνια από την εκκίνηση της αρχαιότερης ποδοσφαιρικής διοργάνωσης στον πλανήτη!

Η «χρυσή βίβλος»…

Θα μπορούσε να αποτελούσε κι ένα (δύσκολο) ερώτημα σε κουίζ: ποια ομάδα έχει τα περισσότερα τρόπαια στο FA Cup; Κι όμως, η απάντηση δεν είναι προφανής. Είναι η Άρσεναλ, με 14 και έπεται η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 12.

Η Τσέλσι, από το 2018, έφτασε τα 8 τρόπαια και βρίσκεται στην 3η θέση, εκεί όπου φιλοδοξεί να ανέλθει η Λίβερπουλ, ούσα στα 7. Στα 8 είναι και η Τότεναμ, με τελευταία κατάκτηση μάλιστα το 1991 ενώ 7 έχει και η Αστον Βίλα με τελευταία επιτυχία το… 1957!

Κι αν η Τσέλσι έχει πρόσφατη εμπειρία από τελικό, με την περσινή της ήττα με 1-0 από τη Λέστερ, η Λίβερπουλ περίμενε δέκα ολόκληρα χρόνια για να εμφανιστεί. Ήταν το 2012, όταν και ηττήθηκε με 2-1… από την Τσέλσι. Για να το κατακτήσει, δε, περιμένει από το 2006!

Τα ποσοστά επιτυχίας των δύο φετινών φιναλίστ είναι, πάνω κάτω, ίδια: 7/15 κατακτήσεις η Τσέλσι, ήτοι 46,5% και 7/14 αντίστοιχα η Λίβερπουλ, ήτοι 50%.

…και οι άλλοι τους τελικοί

Λίβερπουλ και Τσέλσι ανταμώνουν μόλις για δεύτερη φορά σε τελικό Κυπέλλου Αγγλίας αλλά και για συνολικά έκτη φορά σε οποιονδήποτε τελικό – αλλά και δεύτερο για φέτος, μετά το Λιγκ Καπ στις 27 Φεβρουαρίου!

Λίβερπουλ – Τσέλσι. Η απόλυτη σύγκρουση στον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας!

Αποτελέσματα; Μια νίκη η Λίβερπουλ, δύο η Τσέλσι, μια φορά στα πέναλτι και μια στην παράταση. Τα τρόπαια στις εν λόγω συναντήσεις τους ήταν τρία για τους «κόκκινους» και δύο για τους «μπλε».

Η μόνη νίκη της Λίβερπουλ σε 90λεπτο ήταν για το Community Shield, το Σούπερ Καπ δηλαδή, προ 16 ετών και η μόνη, αντίστοιχα, της Τσέλσι στον μόνο τους άλλο τελικό Κυπέλλου.

  • 2005, League Cup, Κάρντιφ: Τσέλσι – Λίβερπουλ 3-2 παρ. (79’ αυτ. Τζέραρντ, 107’ Ντρογκμπά, 112’ Κέζμαν / 1’ Ρίισε, 113’ Νούνιες)
  • 2006, FA Community Shield, Κάρντιφ: Λίβερπουλ – Τσέλσι 2-1 (9’ Ρίισε, 80’ Κράουτς / 44’ Σεφτσένκο)
  • 2012, FA Cup, Γουέμπλεϊ: Τσέλσι – Λίβερπουλ 2-1 (11’ Ραμίρες, 52’ Ντρογκμπά / 64’ Κάρολ).
  • 2019, UEFA Super Cup, Κωνσταντινούπολη: Λίβερπουλ Τσέλσι 2-2, 5-4 πέν. (48’ και 95’ Μανέ / 36’ Ζιρού, 101’ πέν. Ζορζίνιο)
  • 2022, League Cup, Γουέμπλεϊ: Λίβερπουλ – Τσέλσι 0-0, 11-10 πέν.

Κλοπ VS Τούχελ: αντίπαλοι δύο φίλοι Γερμανοί

Ο φετινός τελικός του Κυπέλλου Αγγλίας είναι βέβαια… γερμανική υπόθεση, με τους Γιούργκεν Κλοπ και Τόμας Τούχελ στους δύο πάγκους.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του FA Cup συγκρούονται δύο Γερμανοί και για επίσης πρώτη φορά θα καταλήξει σε γερμανικά χέρια!

Πρόκειται για δύο προπονητές με μακρά πορεία στην Bundesliga και που αντάμωσαν στην Premier League ύστερα από την παρουσία του Τούχελ στη γαλλική Ligue 1 με την Παρί Σεν Ζερμέν. Και τότε, αντιμετώπισε ξανά τον Κλοπ: η μοίρα του φέρνει συχνά αντιμέτωπους, όπου κι αν εργάζονται.

Λίβερπουλ – Τσέλσι. Η απόλυτη σύγκρουση στον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας!

Εξ ου και δεν ξενίζει ότι έχουν αναμετρηθεί σε άλλα 18 ματς: με τη Μάιντζ εναντίον της Ντόρτμουντ, και με την Ντόρτμουντ, την Παρί και την Τσέλσι ενάντια στη Λίβερπουλ. ο Τούχελ εργάστηκε και στη Μάιντζ (2009-14) και στην Ντόρτμουντ (2015-17): στην πρώτη μια σεζόν μετά τον Κλοπ (2011-08), στους Βεστφαλούς άμεσα τον διαδέχθηκε (2008-15).

Συνολικά, σε 18 αγώνες, ο Κλοπ μετράει 9 νίκες, ο Τούχελ 3 ενώ 6 μεταξύ τους αγώνες έληξαν ισόπαλοι. Σε τελικό δεν είχαν συναντηθεί ξανά ως το φετινό Λιγκ Καπ (2-2) και δύο φορές, ήτοι τέσσερις αγώνες, αναμετρήθηκαν στην Ευρώπη. Στα προημιτελικά του Europa League το 2016 (1-1 στο Ντόρτμουντ, 4-3 στο «Ανφιλντ» με γκολ του Ντέγιαν Λόβρεν στο 91’) και σε όμιλο του Champions League το 2018 με νίκες για τους γηπεδούχους: 3-2 στο Λίβερπουλ, 2-1 στο Παρίσι.

Αυτό που δεν είχε γίνει, τότε, ιδιαιτέρως γνωστό, ήταν πως για διαδοχή στην Μπορούσια είχε ερωτηθεί, αποχωρώντας ως φίλος, ο Κλοπ: «δεν θα μπορούσα να φανταστώ κάποιον καλύτερο από τον Τόμας». Ο, δε, Τούχελ από την ώρα που ανέλαβε την Τσέλσι είναι σε διαρκή επικοινωνία με τον τεχνικό των «reds», αλλά «δεν έχουμε χρόνο για να βρισκόμαστε όσο θα θέλαμε, μόνο σπάνια», ως λέει.

Τα στατιστικά των τελικών

Στο (σπάνιο) ενσταντανέ, στιγμιότυπο από τον αγώνα των Γουόντερερς με τους Ρόγιαλ Εντζινίερς εν έτει 1872 στο «Κένινγκτον Οβαλ». Ήταν ο πρώτος τελικός του Κυπέλλου Αγγλίας στην ιστορία.

Λίβερπουλ – Τσέλσι. Η απόλυτη σύγκρουση στον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας!

Από το 1923 φιλοξενήθηκε ως επί το πλείστον στο «Γουέμπλεϊ», με εξαίρεση την περίοδο 2001-06 που είχε επιλεγεί το «Μιλένιουμ» του Κάρντιφ ελέω της κατασκευής του νέου, εμβληματικού αγγλικού «ναού» (ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου το 2008).

Η πιο επιτυχημένη ομάδα των τελικών, με τουλάχιστον τρεις εμφανίσεις σε αυτούς, είναι η Γουόντερερς με 5/5 κατακτήσεις – αλλά διαλύθηκε ως σύλλογος το 1887. Σε πιο… σύγχρονες εποχές ο άτυπος αυτός τίτλος ανήκει στην Τότεναμ που έχει 7/8 κατακτήσεις!

Ο, δε, τελευταίος τελικός που κρίθηκε στην παράταση ήταν το 2016 ανάμεσα σε Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Κρίσταλ Πάλας: 2-1 με τέρμα του Τζέσε Λίντγκαρντ στο 110’. Ο, αντίστοιχα, τελευταίος που κρίθηκε στα πέναλτι ήταν το 2006 ανάμεσα σε Λίβερπουλ και Γουέστ Χαμ: 2-2 στο 90λεπτο, 3-3 στην παράταση και 3-1 στα πέναλτι, με τον Στίβεν Τζέραρντ να σκοράρει δις και άλλο ένα να σημειώνει ο Τζιμπρίλ Σισέ.

Σε άλλους αριθμούς των τελικών, η μεγαλύτερη σε εύρος νίκη ήταν με 6-0 (Μπέρι – Ντέρμπι Κάουντι το 1903 και Μάντσεστερ Σίτι – Γουότφορντ το 2019) και τα περισσότερα γκολ ήταν 7 (Μπλάκμπερν – Σέφιλντ Γουένσντεϊ 6-1 το 1890 και Μπλάκπουλ – Μπόλτον 4-3 το 1953).

Ο πολυνίκης προπονητής είναι ο Αρσέν Βενγκέρ με 7 τρόπαια, όλα με την Αρσεναλ. Επονται οι Σκωτσέζοι Τζορζ Ράμσεϊ (6 με την Αστον Βίλα), Αλεξ Φέργκιουσον (5 με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ) και πρώτος Αγγλος στη λίστα είναι ο Τζον Νίκολσον της Σέφιλντ Γιουνάιτεντ και τελευταία κατάκτηση το… 1925.

Από παίκτες, επίσης με 7, είναι ο Ασλεϊ Κόουλ (3 με την Αρσεναλ και 4 με την Τσέλσι).

Χατ-τρικ σε τελικό σημειώθηκε τρεις φορές και καμία από το 1953 (από τον Σταν Μόρτενσεν της Μπλάκπουλ).

Οι αριθμοί του FA Cup Final 2022

0… ήττες έχει ο Τόμας Τούχελ από τη Λίβερπουλ, με απολογισμό 1-3-0. Ήτοι, η περσινή νίκη των «μπλε» στο «Ανφιλντ» (1-0) και οι τρεις φετινές ισοπαλίες (δύο στο πρωτάθλημα).

1… φορά ακόμη συνέβη το ζευγάρι του Λιγκ Καπ να εμφανιστεί και στον τελικό: ήταν το 1992 όταν η Άρσεναλ νίκησε, και στα δύο, τη Σέφιλντ Γουένσντεϊ (2-1 σε αμφότερα, αλλά στο Κύπελλο έδωσαν επαναληπτικό μετά το 1-1 του πρώτου αγώνα, ως ίσχυε τότε).

2… προπονητής που εμφανίζεται στους τελικούς όλων των διοργανώσεων με τη Λίβερπουλ γίνεται ο Κλοπ, πρώτος μετά τον θρυλικό Μπομπ Πέισλι.

3… σερί χρόνια εμφανίζεται σε τελικό η Τσέλσι, καμία ομάδα στην ιστορία δεν μέτρησε τρεις χαμένους τελικούς σε ισάριθμα χρόνια – η τελευταία με τρεις χαμένους σε ισάριθμες παρουσίες ήταν η Νιούκαστλ το 1999.

4… τρόπαια ως προπονητής στην Τσέλσι έχει ως τώρα μόνο ο Ζοσέ Μουρίνιο και, σε περίπτωση κατάκτησης, θα τον «ισοφαρίσει» ο Τούχελ.

6… μόλις, νίκες, σε συνολικά 18 αναμετρήσεις με την Τσέλσι σε όλες τις διοργανώσεις έχει η Λίβερπουλ υπό τις οδηγίες του Κλοπ (6-8-4).

10… χρόνια είχε να εμφανιστεί σε τελικό η Λίβερπουλ.

21… χρόνια πριν, ήτοι το 2001, ήταν η άλλη φορά που η Λίβερπουλ είχε φτάσει και στον τελικό του Λιγκ Καπ (νίκησε στα πέναλτι την Μπέρμιγχαμ) και του Κυπέλλου (2-1 την Αρσεναλ), σεζόν που πήρε και το UEFA. Η τελευταία με ισάριθμες παρουσίες και ήττες ήταν η Μίντλεσμπρο το 1997 (από Λέστερ και Τσέλσι αντίστοιχα).

40… αγώνες έχει δώσει η καθεμιά τους στο «Γουέμπλεϊ», μόνο η Τσέλσι (και η Νότιγχαμ Φόρεστ με 7/11) έχουν παραπάνω από 50% επιτυχία εκεί (22/40).

66,6%… αποτυχία σε τελικούς ενάντια σε ομάδες του Λονδίνου έχει η Λίβερπουλ, ήτοι 2/6. Το πήρε με Αρσεναλ (2001) και Γουέστ Χαμ (2006), το έχασε από Αρσεναλ (1950, 1971), Γουίμπλεντον (1988) και Τσέλσι (2012).

100%…. ισοπαλίες έχουν στη φετινή σεζόν. Εκτός του ισόπαλου (2-2) τελικού του Λιγκ Καπ στις 27 Φεβρουαρίου, έφεραν 1-1 στο 28/8 στο «Ανφιλντ» και 2-2 στις 2/1 στο «Στάμφορντ Μπριτζ».

Τελευταία νέα

Λίβερπουλ – Τσέλσι. Η απόλυτη σύγκρουση στον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας!

Η Λίβερπουλ συνεχίζει να ελπίζει για τίτλο στην Premier League αλλά περιμένει και απώλεια της Σίτι. Την Τρίτη επικράτησε 2-1 της Αστον Βίλα στο Μπέρμιγχαμ χάρη σε γκολ του Μανέ στο 65’ και παραμένει… ζωντανό το όνειρο του quadruple τίτλων. Νοκ άουτ τέθηκε ο μέσος Φαμπίνιο που είναι αμφίβολος και για τον τελικό του Champions League ενάντια στη Ρεάλ Μαδρίτης, στις 28/5.

Η Τσέλσι έρχεται από τη νίκη με 3-0 στο Λιντς μεσοβδόμαδα και «κλείδωσε» την 4άδα της Premier League, άρα και τη συμμετοχή της στο Champions League. Ματς όμως, απ’ όπου ο Κόβασιτς αποχώρησε με πόνους και όλα δείχνουν ότι τέθηκε εκτός τελικού. Αμφίβολος παραμένει ο χαφ Καντέ, σταθερά απόντες οι Τσίλγουελ και Χάντσον Οντόι.

Πιθανές ενδεκάδες

Λίβερπουλ (4-3-3): Αλισον – Αλεξάντερ Αρνολντ, Κονατέ, Φαν Ντάικ, Ρόμπερτσον – Κεϊτά, Χέντερσον, Τιάγκο Αλκάνταρα – Μανέ, Σαλάχ, Ντίαζ.

Τσέλσι (4-3-1-2): Μεντί – Αθπιλικουέτα, Τιάγκο Σίλβα, Ρούντιγκερ – Τζέιμς, Ζορζίνιο, Λόφτους Τσικ, Αλόνσο – Μάουντ – Χάβερτζ, Λουκάκου


Blog που δημοσιεύτηκε στη Fonbet.gr στις 12/5/2022