Menu

Ο αθλητής Κάρολος Παπούλιας

Ο αθλητής Κάρολος Παπούλιας

Ο Κάρολος Παπούλιας το 1957 ήταν αθλητής του Εθνικού ΓΣ. Η Ελλάδα δεν είχε Προεδρευομένη Δημοκρατία, αλλά Συνταγματική Βασιλεία, ο οποία κρατούσε, ακόμη τα προσχήματα. Και που να το φανταζόταν ο νεαρός, τότε, Παπούλιας ότι θα ερχόταν η ώρα που θα γινόταν πρώτος πολίτης της χώρας!

Σαν σήμερα, 14 Μαΐου 1957 ο πρώην ΠτΔ και τότε αθλητής είχε συμπεριληφθεί στην Εθνική βόλεϊ που θα έδινε τον πρώτο της μεταπολεμικό αγώνα με την εθνική Ρουμανίας. Μονό που εξ αιτίας της περιορισμένης διάδοσης του αθλήματος στην περιφέρεια και στην οικονομική δυσπραγία εθνική ομάδα δεν κατάφεραν να συγκροτήσουν οι υπεύθυνοι. Προτίμησαν να ονομάσουν εκείνη την εθνική Μεικτή Αθηνών. Άρα και η αντίπαλός τους Ρουμανία μετατράπηκε σε Μεικτή Βουκουρεστίου

Ο αγώνας έγινε στο ανοιχτό, τότε, γυμναστήριο του ΠΣΓ και χίλιοι θεατές στριμώχτηκαν στις λιγοστές εξέδρες του που έχουν διασωθεί στο χρόνο μέσα από πολλές κινηματογραφικές ταινίες. Για παράδειγμα εκεί ο Αλέκος Τζανετάκος συναντά την Κατερίνα Γώγου στο «Μια τρελή, τρελή οικογένεια».

Σε εκείνο το ματς δεν ξεκίνησε ο Παπούλιας. Χρησιμοποιήθηκε αργότερα όταν παίχτηκαν άλλα δύο επιδείξεως.

Δεύτερος από αριστερά στη φωτογραφία του 1958 είναι ο Κάρολος Παπούλιας με άλλους συναθλητές του στον Εθνικό Γυμναστικό Σύλλογο. Είναι η εξάδα της ομάδας βόλεϊ του συλλόγου. Διακρίνονται από αριστερά Μ. Δάουλας, Κάρολος Παπούλιας, Ηρ. Αποστολίδης, άγνωστος παράγοντας, Αλ. Παππάς, Ν. Πουλακίδας, Παπαϊακώβου.

Ο Κάρολος Παπούλιας υπήρξε αθλητής στίβου, ασχολήθηκε με το βόλεϊ με συμμετοχές και στην εθνική ομάδα και επί σειρά ετών ήταν πρόεδρος του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου Αθηνών. Δεν έκρυψε ποτέ την αγάπη του για τον αθλητισμό σε όλη τη μεγάλη του διαδρομή, είτε ως βουλευτής Ιωαννίνων, υφυπουργός και υπουργός κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας το 1989 του Ξενοφώντα Ζολώτα είτε ως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Υπήρξε φίλος του ΠΑΣ Γιάννινα και βοήθησε την τοπική ομάδα σε δύσκολες στιγμές.