Menu

Μακάμπι – Ολυμπιακός. Κρανίου τόπος ονόματι «Γιαντ Ελιάου»

Μακάμπι - Ολυμπιακός. Κρανίου τόπος ονόματι «Γιαντ Ελιάου»

Πώς τα φέρνει η ζωή και η μοίρα καμιά φορά. Απόψε στο… μαρτυρικό για την ελληνική ομάδα «Γιαντ Ελιάου» (σ.σ. που επισήμως ονομάζεται «Μενόρα Μίχτατσιμ Αρίνα») ο Ολυμπιακός του επί εννέα έτη πρώτου ή βοηθού προπονητή της Μακάμπι (2009-04 και 2010-14), Ντέιβιντ Μπλατ αντιμετωπίζει τη Μακάμπι του επί καρέ ετών προπονητή του (2014-18), Γιάννη Σφαιρόπουλου. Σαν δύο… καθρέπτες του παρελθόντος, όπως ακριβώς και τα τρέχοντα ρεκόρ τους καθώς οι… Μακκαβαίοι είναι στο 9-12 και οι «ερυθρόλευκοι» στο 12-9.

Η συνολική παράδοση αφορά σε 28 αγώνες και φέρνει τον Ολυμπιακό να έχει σημειώσει 15 νίκες έναντι 13 των Ισραηλινών, στο Τελ Αβίβ έχουν δώσει τα 14 εξ αυτών και η «ομάδα του λαού» έχει 8 νίκες έναντι μισή «ερυθρόλευκης»… ντουζίνας. Εξ αυτών όμως, οι τέσσερις σημειώθηκαν σε επίπεδο Euroleague και οι προηγούμενες δύο έχουν μπει στη λήθη, και ελέω χρονικής περιόδου και ελέω… διαφοράς! Στα προημιτελικά του Πρωταθλητριών το 1976-77 ο Ολυμπιακός είχε ηττηθεί με 26 πόντους (101-75) και στα ημιτελικά του 1978-79 με… 44 (95-51)! Την εποχή που οι Ελληνες σπίκερ την αποκαλούσαν ακόμη ως… «Μακαμπί».

Ωστόσο και τούτο, η παράδοση δηλαδή, γυρίζει… ανάποδα καθώς ο Ολυμπιακός είχε ξεκινήσει με τρεις ήττες στις ισάριθμες πρώτες επισκέψεις του στο Τελ Αβίβ και πλέον αριθμεί τρεις νίκες στις ισάριθμες τελευταίες. Απασες παρουσία Σφαιρόπουλου στον πάγκο, βεβαίως βεβαίως…

Συν ότι δεν έχει ήττα στο Τελ Αβίβ από τις 8 Ιανουαρίου 2009 και το 96-83 της Μακάμπι καθώς έκτοτε οι συναντήσεις τους ήταν οι προαναφερθείς τρεις «ερυθρόλευκες» νίκες, δύο στη νέα «ενιαία» μορφή της Euroleague κι άλλη μια το 2012-13 στο Top-16!

Ειχαν προηγηθεί άλλες δύο αναμετρήσεις, στον δρόμο για το Final 4 της Πράγας το 2012, με τη Μακάμπι να κάνει το… 1-0 με 87-78, τον Ολυμπιακό να απαντά στο ΣΕΦ με 76-70 και τον τρίτο αγώνα να εξελίσσεται σε… θρίλερ, που κρίθηκε από το άστοχο τρίποντο του Παπαμακάριου στο τέλος. Ενα σουτ που έμελλε να στοιχειώσει τους «ερυθρόλευκους», όπως οι χαμένες βολές 12 χρόνια πριν στο… ίδιο γήπεδο!

Επεσε μέσα ο «ξανθός», αλλά…

Το «Γιαντ Ελιάου» αποτελεί… Κρανίου τόπου για τον Ολυμπιακό ελέω του Final 4 του 1994, πρώτο όπου βρέθηκαν στην 4άδα οι δύο «αιώνιοι» του ελληνικού μπάσκετ και, ως ίσχυε τότε, συναντήθηκαν στον ημιτελικό. Οι Πειραιώτες του Γιάννη Ιωαννίδη επιβλήθηκαν του «τριφυλλιού» με 77-72 με πρωταγωνιστή τον Σιγάλα των 15 πόντων και, κυρίως, της εκπληκτικής άμυνας πάνω στον Γκάλη, και πήραν την πρόκριση για τον τελικό, όπου θα έβρισκαν τη Μπανταλόνα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, που σε αντίστοιχο «εμφύλιο» απέκλεισε τη Μπαρτσελόνα.

Οι «ερυθρόλευκοι», ως νικητές του δικού μας «εμφυλίου», έφτασαν στον τελικό… ξεζουμισμένοι αλλά ο «ξανθός», που είχε ξενυχτήσει μελετήσει την Μπανταλόνα, διαρρήγνυε τα ιμάτια του στους Ελληνες απεσταλμένους πως «αυτή η ομάδα δεν μπορεί να μου βάλει 60 πόντους, πώς θα το κάνει. Δεν γίνεται». Ο Ιωαννίδης δικαιώθηκε αλλά που να φανταζόταν ότι η δική του δεν θα ξεπερνούσε τους 57…

Στα τελευταία πέντε λεπτά και 40 δευτερόλεπτα του τελικού στο Τλ Αβίβ το 57-52 υπέρ της ελληνικής ομάδας, μετατράπηκε στο τελικό 57-59, ο Πάσπαλι «σίγησε» για 20 ολόκληρα λεπτά και κανείς απ’ τους συμπαίκτες του δεν μπόρεσε να καλύψει το κενό στο σκοράρισμα σε εκείνη την αποφράδα στιγμή του μπλακ άουτ ενώ αστοχία του Σέρβου στις βολές ακόμα μνημονεύεται… Εντέλει το τρίποντο του Τόμπσον διαμόρφωσε το τελικό σκορ και ανέβασε τη Μπανταλόνα στο ψηλότερο σκαλί της Ευρώπης, «χαρίζοντας» στον Ομπράντοβιτς το δεύτερο τρόπαιο της καριέρας του (πλέον είναι στα… εννέα μιας και είχε προηγηθεί ένα με την Παρτίζαν κι ακολούθησε ένα με τη Ρεάλ, πέντε με τον Παναθηναϊκό και το προπέρσινο με τη Φενερμπαχτσέ).


Δημοσιεύτηκε στο «Scripta manent» της «Sportday» στις 7/2/2019