Menu
Mundostories #12 Όταν ο Μαραντόνα χώρισε στα δύο την Ιταλία

Mundostories #12 Όταν ο Μαραντόνα χώρισε στα δύο την Ιταλία

🏆 𝟏𝟖𝟗 𝚮𝚳𝚬𝚸𝚬𝚺 𝚪𝚰𝚨 𝚻𝚶 𝚳𝚶𝚼𝚴𝚻𝚰𝚨𝚲 𝟐𝟎𝟐𝟐 🇶🇦

✍️ 🅼🆄🅽🅳🅾🆂🆃🅾🆁🅸🅴🆂 ⏳

#Story No 12 👇 𝚶𝛕𝛂𝛎 𝛐 𝚳𝛂𝛒𝛂𝛎𝛕𝛐𝛎𝛂 𝛘𝛚𝛒𝛊𝛔𝛆 𝛔𝛕𝛂 𝛅𝛖𝛐 𝛕𝛈𝛎 𝚰𝛕𝛂𝛌𝛊𝛂

«Στον ημιτελικό απέναντι στην Ιταλία, έπαιξα αντιμέτωπος με την Ιταλία και τη Νάπολη. Οταν μίλησα στους δημοσιογράφους είπα κάτι για το οποίο δεν με συγχώρεσαν ποτέ, αλλά είναι αλήθεια. Το είπα: μισώ που τώρα οι Ιταλοί ζητούν από τους Ναπολιτάνους να υποστηρίξουν την εθνική ομάδα. Η Νάπολη έχει περιθωριοποιηθεί από την υπόλοιπη Ιταλία. Εχει υποστεί τον πιο άδικο ρατσισμό» έλεγε πριν από 32 χρόνια ο Ντιέγκο Μαραντόνα, αναφερόμενος στην γνωστή κόντρα νότου και βορρά στην Ιταλία.

Και όταν μία… θεότητα έρχεται αντιμέτωπη με τους ακολούθους της, το αποτέλεσμα είναι εκείνο το… απόγευμα της 3ης Ιουλίου 1990. Ο Μαραντόνα, ο επίγειος Θεός των Ναπολιτάνων, για 90 λεπτά θα επεδίωκε να στενοχωρήσει τους φιλάθλους που τόσο λάτρεψε και τον λάτρεψαν και μάλιστα μέσα στον τόπο… λατρείας, το «Σαν Πάολο». Η Αργεντινή αγωνίστηκε κόντρα στην Ιταλία και το δίλημμα εμφανές για τους φιλάθλους.

Τα πανό και τα συνθήματα ήταν ενδεικτικά των μοιρασμένων συναισθημάτων.

«Ντιέγκο στην καρδιά, Ιταλία στα τραγούδια» και «Μαραντόνα, η Νάπολη σε αγαπάει, αλλά η Ιταλία είναι η πατρίδα μας», ήταν η επιλογή των φιλάθλων, που για ένα και μόνο ματς στάθηκαν απέναντι στο είδωλό τους, μέσα σε αθλητικό πλαίσιο.

Ηταν και η πρώτη φορά, μάλιστα, που ακούστηκε ξεκάθαρα ο εθνικός ύμνος της Αργεντινής και χειροκροτήθηκε από την αρχή μέχρι το τέλος, αφού μέχρι εκείνο το σημείο οι Ιταλοί (του Βορρά) γιουχάιζαν κάθε φορά που παιάνιζε ο ύμνος της «αλμπισελέστε».

Τι θυμόταν; «Η μοναδική χαρά ήταν ότι ανακάλυψα πως οι Ιταλοί του Μιλάνου σταμάτησαν να είναι ρατσιστές. Σήμερα, για πρώτη φορά, υποστήριξαν τους Αφρικανούς», είχε δηλώσει με νόημα μετά το ματς με το Καμερούν ο Μαραντόνα, που σε ένα ματς με πλούσιο παρασκήνιο, ήρθε αντιμέτωπος με τους φιλάθλους της Νάπολι, της ομάδας όπου δοξαζόταν, σε εκείνο τον ημιτελικό.

Η Αργεντινή αντιμετώπισε τη διοργανώτρια Ιταλία, με το κοινό της πόλης να αντιμετωπίζει τον μεγαλύτερο διχασμό που έχει γνωρίσει. Το τέρμα του Σκιλάτσι στο 17′ πανηγυρίστηκε με «παγωμάρα», ενώ αυτό του Κανίγια στο 67′ (μετά από λάθος του Τζένγκα) με… κεκαλυμμένη ανακούφιση. Ο Αργεντινός επιθετικός ήταν ο πρώτος που νίκησε την άμυνα της «σκουάντρα ατζούρα» μετά από 517 λεπτά, με τον Βάλτερ Τζένγκα να καταρρίπτει το σχετικό ρεκόρ που διατηρούσε ο Δυτικογερμανός Ζεπ Μάιερ με 475 λεπτά από τα Μουντιάλ του 1974 και του 1978.

Ο Γάλλος διαιτητής Μισέλ Βοτρό, αφού είχε κρατήσει οκτώ λεπτά καθυστερήσεις στο πρώτο μέρος επειδή είχε ξεχάσει τον χρόνο (!), έστειλε τις δύο ομάδες πρώτα στην παράταση και μετά στα πέναλτι. Εκεί ο Γκοϊκοτσέα, με ακόμα δύο αποκρούσεις (Ρομπέρτο Ντοναντόνι, Αλντο Σερένα) και ο Μαραντόνα με το τέταρτο πέναλτι της Αργεντινής, έδωσαν την πρόκριση για τον τελικό στους -τότε- παγκόσμιους πρωταθλητές…