Menu
Αϊντραχτ – Ρέιντζερς. Ένας μοναδικός, σε όλα του, τελικός στη Σεβίλλη!

Αϊντραχτ – Ρέιντζερς. Ένας μοναδικός, σε όλα του, τελικός στη Σεβίλλη!

Η μεν εμφανίζεται σε ευρωπαϊκό τελικό για πρώτη φορά ύστερα από 42 ολόκληρα χρόνια.

Η δε κατέκτησε το μοναδικό της ευρωπαϊκό τρόπαιο πριν από 50 ολόκληρα χρόνια.

Αϊντραχτ Φρανκφούρτης και Ρέιντζερς συνθέτουν έναν, αν μη τι άλλο, απρόσμενο τελικό στο Europa League, ειδικά όταν ως και τα προημιτελικά η Μπαρτσελόνα, πρωτίστως, μα και η Λειψία έδειχναν… γκραν φαβορί για μια θέση στον τελικό της Σεβίλλης. Εκεί όπου τελικά ταξίδεψαν Γερμανοί και Σκωτσέζοι που εξέπληξαν με τις φετινές τους εμφανίσεις.

Η Αϊντραχτ μάλιστα γίνεται η πρώτη γερμανική ομάδα που φτάνει στον τελικό, στη 13ετή ιστορία της διοργάνωσης ενώ η Ρέιντζερς είχε παίξει με Γερμανούς ξανά, το 1967, χάνοντας το Κυπελλούχων στην παράταση από την Μπάγερν.

Έπαθλα

Το (βαρύτιμο, για κάθε σύλλογο) τρόπαιο του Europa League δεν είναι το μόνο έπαθλο που θα λάβει η νικήτρια.

Αφενός εξασφαλίζει μια θέση απευθείας στους ομίλους του επόμενου Champions League (η Ρέιντζερς έχει περάσει στα προκριματικά αυτού, η Αϊντραχτ έμεινε εκτός Ευρώπης μέσω του πρωταθλήματος), αφετέρου θα λάβει μέρος στο ετήσιο Super Cup της UEFA.

Και, φυσικά, χρήματα: 9,4 εκατ. ευρώ για τη νικήτρια και 5,4 για τη χαμένη του τελικού.

Οι άλλοι τους τελικοί

Η ομάδα από τη Φρανκφούρτη μετείχε σε άλλους δύο ευρωπαϊκούς τελικούς, κατακτώντας τον έναν εξ αυτών. Το 1960 ηττήθηκε με 7-3 από τη Ρεάλ Μαδρίτης στον τελικό του Πρωταθλητριών που είχε διεξαχθεί στη Γλασκώβη (συμπτωματικά, έδρα της Ρέιντζερς!) και το 1980 κατέκτησε το UEFA Cup στους «εμφύλιους» τελικούς με αντίπαλο την Γκλάντμπαχ. Και μάλιστα εκείνη τη σεζόν και οι τέσσερις ομάδες των ημιτελικών ήταν γερμανικές (Μπάγερν – Αϊντραχτ και Στουτγκάρδη – Γκλάντμπαχ)!

Οι «αετοί» πήραν το τρόπαιο με ήττα 3-2 στο Μένχενγκλαντμπαχ και νίκη 1-0 στον επαναληπτικό του «Βάλντσταντιον» με τέρμα του Φρεντ Στσάουμπ στο 81’.

Αϊντραχτ – Ρέιντζερς. Ένας μοναδικός, σε όλα του, τελικός στη Σεβίλλη!

Για τους «τζερς» της Γλασκώβης θα είναι ο πέμπτος ευρωπαϊκός τελικός και τα κατάφεραν μόνο μια φορά. Το 1972 είχαν κατακτήσει το Κύπελλο Κυπελλούχων με 3-2 επί της Ντινάμο Μόσχας με δύο γκολ του Γουίλι Τζόνστον κι ένα του Κόλιν Στέιν.

Στον τελικό του Κυπελλούχων είχε προκριθεί άλλες δύο φορές η Ρέιντζερς. Το 1961, σε διπλούς τελικούς, γνώρισε δύο ήττες (2-1 και 2-0) από τη Φιορεντίνα και το 1967, σε μονό τελικό στη Νυρεμβέργη, είχε λυγίσει με 1-0 στην παράταση με αντίπαλο την Μπάγερν. Χαμένο τελικό είχε και στο UEFA Cup, νυν Europa League καθώς το 2008 είχε υποκύψει με 2-0 στη Ζενίτ, στον τελικό του Μάντσεστερ.

Παράδοση

Πέρασαν 62 χρόνια από την πρώτη, και τελευταία ως φέτος, φορά που συναντήθηκαν η Αϊντραχτ και η Ρέιντζερς. Ήταν στα ημιτελικά του Πρωταθλητριών, άνοιξη του 1960 και οι Γερμανοί όχι μόνο προκρίθηκαν αλλά έβαλαν 12 γκολ (!) σε δύο αγώνες στους Σκωτσέζους.

Στη Φρανκφούρτη ο αγώνας είχε λήξει με 6-1, με το πέναλτι του Ερικ Κάλντοου στο 31’ να ισοφαρίζει προσωρινά για τους «τζερς», για την Αϊντραχτ είχαν βάλει από δύο γκολ οι Ντίτερ Λίντνερ και Αλφρεντ Πφαφ. Και στη ρεβάνς του «Αϊμπροξ» της Γλασκώβης οι Δυτικογερμανοί, ως τότε ίσχυε ακόμη, έφτασαν στην επικράτησε με 6-3 με άλλα δύο γκολ του Πφαφ, δύο του Εριχ Μάιερ κι από έναν των Λίντνερ και Ρίχαρντ Κράους, δύο έβαλε για τους γηπεδούχος ο Ιαν ΜακΜίλαν.

Αϊντραχτ – Ρέιντζερς. Ένας μοναδικός, σε όλα του, τελικός στη Σεβίλλη!

Η Αϊντραχτ πέρασε, στον τελικό της Γλασκώβης, συμπτωματικά, αλλά συντρίβη με 7-3 από τη Ρεάλ του Ντι Στέφανο, του Πούσκας και του Χέντο…

  • Η Αϊντραχτ Φρανκφούρτης έχει απολογισμό 4-1-1 απέναντι σε σκωτσέζικες ομάδες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, δύο από τις νίκες ήταν του ’60 με τη Ρέιντζερς, η μόνη ήττα ήταν από την Κιλμάρνοκ στο Κύπελλο Εκθέσεων το 1979.
  • Η Ρέιντζερς σε 57 αγώνες ενάντια σε Γερμανούς μετρά 20-17-20, φέτος απέκλεισε την Ντόρτμουντ στα play offs (2-2, 4-2) και τη Λειψία στα ημιτελικά (0-1, 3-1).

Οι τιμονιέρηδες

Στα 70 του, ο Ολιβερ Γκλάζνερ γίνεται ο πέμπτος Αυστριακός προπονητής που φτάνει σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης μετά τους Ερνστ Χάπελ (5 τελικοί), Μαξ Μέρκελ, Χέρμαν Στεσλ και Ερνστ Ντόκουπιλ. Σε συνολικά οκτώ «αυστριακούς» τελικούς, μόνο δύο τους βρήκαν νικητές, αμφότερες του εμβληματικού Χάπελ που κατέκτησε το Κύπελλο Πρωταθλητριών με τη Φέγενορντ (1970) και με το Αμβούργο (1983).

Ο Ολλανδός Ζιοβάνι φαν Μπρόνκχορστ, με μεγάλη καριέρα στα γήπεδα (φορώντας κυρίως τη φανέλα των Φέγενορντ, Ρέιντζερς, Αρσεναλ και Μπαρτσελόνα), ανέλαβε τη Ρέιντζερς στις 18 Νοεμβρίου, μετά την αιφνίδια αποχώρηση του Στίβεν Τζέραρντ για λογαριασμό της Αστον Βίλα. Ο Ολλανδός τεχνικός νωρίτερα είχε κάτσει στον πάγκο της Φέγενορντ και της κινέζικης Κουαντγκτσόου.

Η έδρα

Ο φετινός τελικός του Europa League λαμβάνει χώρα στο «Ραμόν Σάντσεθ Πιθχουάν» της Σεβίλλης, την πιο… γούρικη έδρα της εθνικής ομάδας της Ισπανίας μιας και δεν έχει ηττηθεί ποτέ αγωνιζόμενη στην έδρα των «ρόχος».

Αϊντραχτ – Ρέιντζερς. Ένας μοναδικός, σε όλα του, τελικός στη Σεβίλλη!

Έχει πάρει την ονομασία του από τον πρώην πρόεδρο του συλλόγου της Σεβίλλης και έχει φιλοξενήσει, μεταξύ άλλων, δύο top αγώνες στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Αφενός τον ημιτελικό του Μουντιάλ του 1982 ανάμεσα σε Γαλλία και Γερμανία, αξέχαστος για τον τραυματισμό του Μπατιστόν από την έξοδο του Σουμάχερ, αφετέρου τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1986 ανάμεσα σε Μπαρτσελόνα και Στεάουα Βουκουρεστίου που κατέληξε (στα πέναλτι) στους Καρπάθιους.

Info & stats

  • Είναι ο 13ος τελικός στην ιστορία του Europa League και στους προηγούμενους 12 μπήκαν 36 γκολ, κανένα όμως πέρυσι (Βιγιαρεάλ – Γιουνάιτεντ 0-0).
  • Σε κανέναν από τους 13 δεν υπήρξε αποβολή ενώ έχει μπει μόνο ένα αυτογκόλ (του Λουκάκου της Ιντερ το 2020 ενάντια στη Σεβίλλη)
  • Σε 12 τελικούς υποδείχθηκαν μόνο τρία πέναλτι. Του Οσκαρ Καρντόσο στο Μπενφίκα – Τσέλσι το 2013, του Εντέν Αζάρ στο Τσέλσι – Αρσεναλ το 2019 και του Ρομέλου Λουκάκου στο Ιντερ – Σεβίλλη το 2020.
  • Μόνο 3/12 τελικούς έληξαν ισόπαλοι (ένας κρίθηκε στην παράταση και δύο στα πέναλτι).
  • Η Αϊντραχτ Φρανκφούρτης έγινε η τέταρτη ομάδα στην ιστορία του Europa League που έπαιξε στους ομίλους αυτού και έφτασε αήττητη ως τον τελικό. Οι 2/3 προηγούμενες (Τσέλσι 2019, Βιγιαρεάλ 2021) πήραν το τρόπαιο!
  • Επτά παίκτες έχουν βάλει από δύο γκολ σε τελικούς UEL, ουδέποτε έγινε χατ-τρικ.
  • Η Ρέιντζερς είναι η μοναδική ομάδα στην ιστορία του θεσμού που καταφέρνει να φτάσει στον τελικό έχοντας ηττηθεί στα πρώτα δύο παιχνίδια της στη φάση των ομίλων: από τη Λιόν με 2-0 εντός και από τη Σπάρτα με 1-0 στην Πράγας.
  • Όπου καταλήξει φέτος το τρόπαιο, για πρώτη φορά θα πάει σε χέρια Ολλανδού ή Αυστριακού προπονητή.
  • Κι αν πάει στα πέναλτι; Η Αϊντραχτ έχει 2/2 ήττες στην ιστορίες της στα Κύπελλα Ευρώπης (με Σάλτσμπουργκ το 1993 και με Τσέλσι το 2019) και η Ρέιντζερς 3/4 επιτυχίες (αποκλεισμός από την Ντόρτμουντ το 1999, προκρίσεις με Παρί Σεν Ζερμέν το 2001, Μαρίτιμο το 2005 και Φιορεντίνα το 2008).

Τελευταία νέα

Η Αϊντραχτ του Γκλάσνερ, στην αυλαία της Bundesliga, απέσπασε 2-2 στο Μάιντζ, τελείωσε τον μαραθώνιο της κατηγορίας ούσα επί οκτώ σερί αγωνιστικές δίχως νίκη (0-5-3) αλλά το μυαλό είχε επικεντρωθεί εδώ και καιρό στο Europa League. Ο στόχος του τελικού, που είχε τεθεί μετά την επική πρόκριση στη Βαρκελώνη επί της Μπαρτσελόνα, επιτεύχθηκε και απομένει αυτός του τροπαίου σε μια λογική «ή ταν ή επί τας». Αν πάρει το τρόπαιο, θα παίξει του χρόνου στην Ευρώπη (και, δη, στους ομίλους του Champions League). Αν όχι, δεν θα αγωνιστεί τη νέα σεζόν σε καμία διεθνή διοργάνωση.

Επί των αγωνιστικών, ο χαφ Λίντστρεμ αποθεραπεύτηκε αλλά έρχεται από διάστημα μακράς απραξίας και λογικά θα εκκινήσει από τον πάγκο, τραυματίας παραμένει ο βασικός στόπερ Χίντερεγκερ και μακροχρόνια απόντες ο αναπληρωματικός τερματοφύλακας Ράμαϊ.

Αϊντραχτ – Ρέιντζερς. Ένας μοναδικός, σε όλα του, τελικός στη Σεβίλλη!

Η Ρέιντζερς του Φαν Μπρόνκχορστ ζει το όνειρό της, αφού θα συμμετάσχει σε τελικό Europa έπειτα από 14 χρόνια και, συμπτωματικά, στα ημιτελικά απέκλεισε μία άλλη γερμανική ομάδα, τη Λειψία με το συνολικό 3-2. Μάλιστα το έπραξε με ανατροπή, αφού ηττήθηκε στη Γερμανία με 1-0 και έφερε τούμπα τη σειρά επικρατώντας στην Γλασκώβη με 3-1, σε ένα ακόμη παιχνίδι της όπου «μίλησε» η έδρα. Και ακολουθεί, μετά την απώλεια του πρωταθλήματος από τη Σέλτικς, ο τελικός Κυπέλλου Σκωτίας κόντρα στη Χαρτς το Σάββατο.

Απόντες εκ νέου ο αμυντικός Χελάντερ, ο μέσος Χάτζι και ο πρώτος σκόρερ Μορέλος, αμφίβολος ο δεύτερος σκόρερ της ομάδας, Ρουφ.

Ήξερες ότι…

  • …ο διεθνής Νιγηριανός Λέον Μπάλογκουν της Ρέιντζερς έχει γεννηθεί στη Γερμανία (Βερολίνο) και έπαιξε στη μεγάλη αντίπαλο της Αϊντραχτ: τη Μάιντζ.
  • …o 30χρονος Τζέιμς Ταβερνιέ των «τζερς», καίτοι δεξιός μπακ, είναι ο πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 7 γκολ. Όσα έβαλαν, επί παραδείγματι, στην περσινή διοργάνωση οι Πίτσι (Μπενφίκα) και Μορένο (Βιγιαρεάλ).
  • …ο Κρίστιαν Γιάκιτς της Αϊντραχτ και ο Μπόρνα Μπάρισιτς της Ρέιντζερς είναι συμπαίκτες στην εθνική Κροατίας.

Οι πιθανές ενδεκάδες

Αϊντραχτ Φρανκφούρτης (3-4-2-1): Τραπ – Τουρέ, Τούτα, Εντικά – Κνάουφ, Ρόντε, Σο, Κόστιτς – Χάουγκε, Κομάντα – Μπορέ

Ρέιντζερς (5-4-1): Μακ Γκρέγκορ – Ταβερνιέ, Μπασέι, Γκόλντσον, Λούντστραμ, Μπάρισιτς – Αρφιλντ, Καμαρά, Τζακ, Κεντ – Σακάλα.

Ο «άρχων» του αγώνα

Διαιτητής ορίστηκε από την UEFA o Σλοβένος, Σλάβκο Βίνσιτς, ο οποίος φέτος «σφύριξε» και ένα ελληνικό ντέρμπι: το Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 0-0 στις 3 Οκτωβρίου.

Θα είναι ο 31ος του αγώνα στη σεζόν, εκ των οποίων 10 ήταν στο Champions League, μαζί με τα προκριματικά. Σε αυτά έδειξε κατά μέσο όρο 3,3 κίτρινες κάρτες, έβγαλε 3 κόκκινες και υπέδειξε ένα πέναλτι (στο Μπεσίκτας – Σπόρτινγκ 1-4).


Blog που δημοσιεύτηκε στη Fonbet.gr στις 17/5/2022