Menu

Mundostories #13 Ιταλία – Ισπανία, 1934, ο σκανδαλώδης επαναληπτικός

Mundostories #13 Ιταλία – Ισπανία, 1934, ο σκανδαλώδης επαναληπτικός

🏆 𝟏𝟖𝟖 𝚮𝚳𝚬𝚸𝚬𝚺 𝚪𝚰𝚨 𝚻𝚶 𝚳𝚶𝚼𝚴𝚻𝚰𝚨𝚲 𝟐𝟎𝟐𝟐 🇶🇦

✍️ 🅼🆄🅽🅳🅾🆂🆃🅾🆁🅸🅴🆂 ⏳

#Story No 13 👇 𝟏𝟗𝟑𝟒, 𝛐 𝛔𝛋𝛂𝛎𝛅𝛂𝛌𝛚𝛅𝛈ς 𝛆𝛑𝛂𝛎𝛂𝛌𝛈𝛑𝛕𝛊𝛋𝛐ς

Στο Μουντιάλ του 1934 στην Ιταλία του Μπενίτο Μουσολίνι, με διαιτησίες και οργάνωση που… έσπρωξαν τους διοργανωτές έως το τρόπαιο, η μοίρα έφερε την Ιταλία και την Ισπανίας αντιμέτωπες δύο φορές, ενώ ο «Ντούτσε» είδε την ανάληψη του τουρνουά ως την καλύτερη προπαγάνδα για τη χώρα του, πάντως αρκετές απείχαν όπως η νικήτρια του πρώτου Παγκοσμίου Κυπέλλου, Ουρουγουάη, εις ένδειξη διαμαρτυρίας για την «ιταλοποίηση» των αστεριών της Γκουάιτα και Ορσι.

Η ιταλική κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να ενισχύσει όσο το δυνατόν περισσότερο τη «σκουάντρα ατζούρα» είχε χορηγήσει την υπηκοότητα στους Αργεντινούς Λουίς Μόντι και Ατίλιο Ντεμαρία όπως και στους Ουρουγουανούς Ενρίκε Γκουάιτα και Ραϊμούντο Όρσι. Ο Ντεμαρία έπαιζε στην Ίντερ (ο Μουσολίνι την είχε μετονομάσει σε Αμπροζιάνα), ο Γκουάιτα στη Ρόμα ενώ οι Μόντι και Όρσι έπαιζαν στη μεγάλη Γιουβέντους της εποχής που αποτελούσε και τη βάση της Εθνικής, καθώς σε αυτήν αγωνιζόταν και ο τερματοφύλακας Τζιαμπιέρο Κόμπι καθώς και οι Τζιοβάνι Φεράρι και Λουίτζι Μπερτολίνι.

Δεν υπήρχε φάση ομίλων ακόμη, μόνο νοκ άουτ ματς μέχρι τέλους και στον β’ γύρο, ήτοι στα προημιτελικά, αναμετρήθηκαν Ιταλοί και Ισπανοί στη Φλωρεντία. «Δεν μπορώ να το κάνω εγώ, αλλά η Ιταλία πρέπει να κερδίσει αυτό το Μουντιάλ. Είναι διαταγή» ήταν τα λόγια του Μουσολίνι πριν τη σέντρα του αγώνα ενάντια σε μια Ισπανία πανίσχυρη τότε, με ηγετική μορφή τον αξεπέραστο τερματοφύλακα Ρικάρδο Θαμόρα. Αποτέλεσμα του ματς; 1-1 (44’ Φεράρι / 30’ Ρεγέιρο), δύο σπασμένα πλευρά του Θαμόρα κι ένα σπασμένο χέρι του Σκιάβιο στο ιταλικό γκολ.

Σιγά μην έχανε η Ιταλία… Ο Θαμόρα αποχωρεί κλαίγοντας από τον πόνο όντας ο ήρωας του ματς με απίστευτες αποκρούσεις αλλά, εκτός από τα δύο σπασμένα πλευρά, το σώμα του ήταν γεμάτο μελανιές αφού οι Ιταλοί έπεφταν με απίστευτη δύναμη πάνω του… Τα πέναλτι δεν είχαν ακόμη… εφευρεθεί στο ποδόσφαιρο και η άτυχη Ισπανία κλήθηκε να αντιμετωπίσει την Ιταλία μόλις μια ημέρα αργότερα, σε επαναληπτικό, στο ίδιο γήπεδο και φυσικά με απόντα τον Θαμόρα.

Οι Ισπανοί λύγισαν στο 11ο λεπτό (1-0) από γκολ του Τζιουζέπε Μεάτσα, ενώ ακυρώθηκαν (λανθασμένα φυσικά!) δύο γκολ των «φούριας ρόχας» από τον Ελβετό διαιτητή Ρενέ Μερσέ, ο οποίος τιμωρήθηκε μετά το Μουντιάλ από την ομοσπονδία της χώρας του.

Ευλόγως, η Ιταλία κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο επειδή… έτσι έπρεπε να γίνει (2-1 την Τσεχοσλοβακία στην παράταση).