Menu

Mundostories #16 Το χαμένο πέναλτι του «μικρού βούδα»

Mundostories #16 Το χαμένο πέναλτι του «μικρού βούδα»

🏆 𝟏𝟖𝟓 𝚮𝚳𝚬𝚸𝚬𝚺 𝚪𝚰𝚨 𝚻𝚶 𝚳𝚶𝚼𝚴𝚻𝚰𝚨𝚲 𝟐𝟎𝟐𝟐 🇶🇦

✍️ 🅼🆄🅽🅳🅾🆂🆃🅾🆁🅸🅴🆂 ⏳

#Story No 16 👇 𝚻𝛐 𝛘𝛂𝛍𝛆𝛎𝛐 𝛑𝛆𝛎𝛂𝛌𝛕𝛊 𝛕𝛐𝛖 «𝛍𝛊𝛋𝛒𝛐𝛖 𝛃𝛐𝛖𝛅𝛂»

Παγκόσμιο Κύπελλο, 1994. Από τις σπουδαιότερες ποδοσφαιρικές φωτογραφίες του προηγούμενου αιώνα.

Ο πολλά υποσχόμενος τελικός μεταξύ Βραζιλίας και Ιταλίας κάτω από τον καυτό ήλιο του Λος Αντζελες, αποδείχτηκε… σούπα. Σε αυτό συνετέλεσαν πολύ οι «ατζούρι», που κατέβηκαν με αμυντικούς προσανατολισμούς, κοιτώντας πρώτα να μη δεχτούν γκολ, παρά να πετύχουν κάποιο. Τελικά τα κατάφεραν και τόσο η κανονική διάρκεια του αγώνα, όσο και η παράταση έληξαν με σκορ 0-0. Σαφώς απογοητευτικό θέαμα, καθώς ο κόσμος περίμενε πολλά περισσότερα.

Στη διαδικασία των πέναλτι η «σελεσάο» κατέκτησε το 4ο κύπελλό της, με σκορ 3-2. Μοιραίος παίχτης των Ιταλών ήταν αυτός που την οδήγησε στον τελικό του Μουντιάλ, ο Ρομπέρτο Μπάτζιο, ο οποίος αστόχησε στο τελευταίο πέναλτι, στέλνοντας την μπάλα πάνω από τα δοκάρια του Ταφαρέλ. Νωρίτερα όμως είχε αστοχήσει και ο Ντανιέλε Μασάρο – ελάχιστοι το θυμούνται.

Ήταν βέβαια, μετά τους Ρομάριο και Μπεμπέτο, η κεντρική φυσιογνωμία του Μουντιάλ 1994 με τα γκολ του νωρίτερα για την Ιταλία: δύο με τη Νιγηρία, ένα με την Ισπανία, δύο με τη Βουλγαρία.

Στα πέναλτι του τελικού, ο Μπάτζιο έστησε την μπάλα στη βούλα κι προετοιμάστηκε. «Ηθελα να στείλω την μπάλα στο κέντρο, επειδή ο Ταφαρέλ θα έπεφτε, και λίγο ψηλά για να μην την αποκρούσει με τα πόδια. Ηταν σωστή επιλογή. Δεν ξέρω πως την έστειλα τόσα μέτρα ψηλά», δήλωνε χρόνια μετά ο «μικρός βούδας» που έστειλε την μπάλα πολύ πάνω από το οριζόντιο δοκάρι του Βραζιλιάνου τερματοφύλακα και έχρισε αυτόματα την Βραζιλία παγκόσμια πρωταθλήτρια.

Το πέναλτι αυτό στοίχειωσε τον Μπάτζιο, αν και η αλήθεια είναι ότι ακόμα κι αν ευστοχούσε η Βραζιλία είχε τον πρώτο λόγο, αφού θα είχε στη διάθεσή της την τελευταία εκτέλεση…