Menu

Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ. Για το ασήμι στη σεζόν τους

Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ. Για το ασήμι στη σεζόν τους

Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ συνθέτουν το φετινό ζευγάρι του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδος, το Σαββατόβραδο στο ΟΑΚΑ. Ένας αγώνας, ο 80ός τελικός της διοργάνωσης, που ολοκληρώνει, με κάθε επισημότητα, την εν Ελλάδι σεζόν και με το κίνητρο να είναι ένα και προφανές: το τρόπαιο (και η δόξα αυτού). Τούτο διότι ο Κυπελλούχος Ελλάδος, με τα νυν δεδομένα, δεν κερδίζει κάτι καλύτερο στα Κύπελλα Ευρώπης από τη νέα σεζόν, με ΠΑΟΚ, Άρη και Παναθηναϊκό να εκκινούν από τον 2ο προκριματικό γύρο, στα τέλη Ιουλίου, στο Conference League. Θα ίσχυε διαφορετικά (με κέρδος ενός γύρου) αν κατακτούσε μεσοβδόμαδα το Europa League η Ρέιντζερς.

Φυσικά, σε περίπτωση ισοπαλίας στο 90λεπτο, ακολουθεί ημίωρη παράταση κι εφόσον χρειαστεί πέναλτι ενώ οι δύο φιναλίστ έλαβαν από 21.478 εισιτήρια (και άλλα 5.500 η διοργανώτρια ΕΠΟ).

Χρυσή βίβλος

Πολυνίκης του θεσμού του Κυπέλλου Ελλάδος είναι ο Ολυμπιακός με 28 τρόπαια σε 42 τελικούς. Έπεται ο Παναθηναϊκός με 18 τρόπαια σε 30 εμφανίσεις αλλά καμία από το 2014. Στην 3η θέση είναι η ΑΕΚ με 15 τρόπαια (σε 26 τελικούς) και έσχατη επιτυχία το 2016 ενώ ο ΠΑΟΚ, με την περσινή του επιτυχία και το 2-1 επί του Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ, έφτασε τα 8 τρόπαια σε 21 συμμετοχές σε τελικούς.

Μάλιστα ο ΠΑΟΚ κατέκτησε τα μισά του τρόπαια, τέσσερα, την τελευταία πενταετία! Από δύο Κύπελλα έχουν Πανιώνιος και ΑΕΛ και από ένα ο Άρης, ο Ηρακλής, ο ΟΦΗ, ο Εθνικός και η Καστοριά.

Τα 8 χρόνια και το σερί του «δικεφάλου»

Ο ΠΑΟΚ αριθμεί, λοιπόν, τέσσερις κατακτήσεις στις προηγούμενες πέντε διοργανώσεις και είναι ο κάτοχος του τροπαίου. Πήρε τρία συνεχόμενα τρόπαια (2017, 2018 και 2019) με αντίπαλο την ΑΕΚ και το περσινό ενάντια στον Ολυμπιακό.

Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ. Για το ασήμι στη σεζόν τους

Ο Παναθηναϊκός απουσίαζε οκτώ χρόνια από τελικό Κυπέλλου: το 2014 είχε νικήσει τον ΠΑΟΚ με 4-1 στο ΟΑΚΑ, τρόπαιο που είναι και το τελευταίο του χρονικά. Ο ίδιος αγώνας αποτελεί και την τελευταία ήττα του ΠΑΟΚ σε τελικό.

Η, δε, έσχατη ήττα του Παναθηναϊκού σε τελικό ήταν το 2007 στο Πανθεσσαλικό, με 2-1 από την ΑΕΛ του άλλοτε παίκτη του και μετέπειτα προπονητή του, Γιώργου Δώνη.

Η έδρα και το ποσοστό των φιναλίστ

Για 27η φορά στην ιστορία ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδος διεξάγεται στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας και για συνολικά 67η σε γήπεδο της Αττικής (σε Λεωφόρο, «Νίκος Γκούμας», «Γ. Καραϊσκάκης» και Νέα Σμύρνη τα άλλα).

Πλην Λεκανοπεδίου, ο τελικός έχει διεξαχθεί τρεις φορές στον Βόλο (στο Πανθεσσαλικό), τέσσερις φορές στη Θεσσαλονίκη κι από μία φορά σε Πάτρα και Ηράκλειο.

Επιμέρους στο ΟΑΚΑ, ο Παναθηναϊκός θα βρεθεί για 11η φορά σε μονό τελικό Κυπέλλου και ο ΠΑΟΚ για έβδομη. Απαραίτητη η διευκρίνιση για μονό αγώνα καθώς το 1991 ο ΠΑΟ κατέκτησε το Κύπελλο με αντίπαλο τον Αθηναϊκό, σε διπλούς αγώνες (ένας στο ΟΑΚΑ, και ένας στη Λεωφόρο με τύποις γηπεδούχους τους «λόρδους» από τον Βύρωνα).

Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ. Για το ασήμι στη σεζόν τους

Στους προηγούμενους 10 τελικούς του στο Μαρούσι ο Παναθηναϊκός μέτρησε 9 κατακτήσεις! Η μόνη του αποτυχία ήταν το 1999, με αντίπαλο τον Ολυμπιακό και σκορ 2-0 από γκολ των Μαυρογενίδη και Οφορίκουε και μάλιστα με τους «ερυθρόλευκους» να παίζουν με παίκτη λιγότερο από το 32’ λόγω αποβολής του Αμανατίδη.

Στους άλλους εννέα Παναθηναϊκός τα κατάφερε έξι φορές στο 90λεπτο, μια στην παράταση (με την ΑΕΚ το 1995) και δύο φορές στα πέναλτι (με Ολυμπιακό το 1988 και ΑΕΚ το 1994).

Αντίστοιχα ο ΠΑΟΚ, σε μονούς τελικούς στο ΟΑΚΑ, έχει εξ ημισείας επιτυχίες: τρεις στις έξι. Ωστόσο τα κατάφερε και στις τρεις τελευταίες χρονικά: με ΑΕΚ το 2018 και το 2019 και με Ολυμπιακό πέρυσι. Αντίθετα, είχε ηττηθεί το 1983 από την ΑΕΚ, το 1985 από τη Λάρισα και το 2014 από τον Παναθηναϊκό. Ουδείς εκ των έξι κρίθηκε μετά το πέρας του 90λεπτου.

H2H στον θεσμό

Για πέμπτη φορά ανταμώνουν φέτος Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ, έχοντας δώσει από δύο αγώνες στην κανονική περίοδο κι άλλους δύο στα play offs της Super League, με απολογισμό 3-0-1 για τον «δικέφαλο» του Βορρά: 3-1 στη Λεωφόρο, 2-1 και 2-0 στην Τούμπα κατά σειρά, μεσολάβησε το 2-1 για το «τριφύλλι» στη Λεωφόρο, στον πρώτο γύρο των play offs.

Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ. Για το ασήμι στη σεζόν τους

Επιμέρους στο Κύπελλο, Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ βρίσκονται αντίπαλοι στο θεσμό του Κυπέλλου για 17η φορά, έχοντας δώσει συνολικά (μονά και διπλά) 23 παιχνίδια. Και ως και πέρυσι επικρατούσε πλήρη ισορροπία (από 9 νίκες η κάθε ομάδα, συν 3 ισοπαλίες), ήτοι έως και την πρόκριση του ΠΑΟΚ στα προημιτελικά με δύο νίκες: 2-0 στην Τούμπα με γκολ από Βιεϊρίνια και Βαρέλα και 1-0 στη ρεβάνς με σκόρερ τον Σφιντέρσκι.

Σε, δε, μονά νοκ άουτ παιχνίδια ανεξαρτήτως έξτρα χρόνου (παράτασης – δεν έχουν πάει ποτέ στα πέναλτι σε μεταξύ τους!) ο Παναθηναϊκός μετρά 5 επιτυχίες και 4 πέτυχε ο ΠΑΟΚ. Επιτυχίες είτε προκρίσεων είτε κατάκτησης.

Οι άλλοι τους τέσσερις τελικοί

Ο φετινός ο πέμπτος τελικός Κυπέλλου μεταξύ τους, με τον Παναθηναϊκό να έχει κερδίσει τρεις και τον ΠΑΟΚ έναν.

Εξ αυτών οι δύο, αμφότεροι στα 70s, διεξήχθησαν στο Καραϊσκάκη: το 1972 ο ΠΑΟΚ πήρε το τρόπαιο με 2-1 (2’ και 89’ Κούδας / 90’ Παπαδημητρίου), που ήταν και το πρώτο της ιστορίας του, και το 1977 ο ΠΑΟ απάντησε με το ίδιο σκορ (29’ Παπαδημητρίου, 83’ Βακάλης / 43’ Τερζανίδης).

Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ. Για το ασήμι στη σεζόν τους

1-4

Ο πρώτος τους, χρονικά, τελικός, είχε λάβει χώρα το 1955 στο γήπεδο της Λεωφόρο Αλεξάνδρας, νυν «Απόστολος Νικολαΐδης», με τους «πράσινους» να επικρατούν με 2-0 (24’ Κουρτζίδης, 31’ Πανάκης) και ο αντίστοιχα τελευταίος το 2014 στο ΟΑΚΑ, με τον Παναθηναϊκό να επικρατεί με 4-1 (15’, 50’ και 88’ Μπεργκ, 54’ Καρέλης / 70’ Βούκιτς).

Ετος
Εδρα
Τελικός
1955ΛεωφόροςΠαναθηναϊκός – ΠΑΟΚ 2-0
1972ΚαραϊσκάκηΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός 2-1
1977ΚαραϊσκάκηΠαναθηναϊκός – ΠΑΟΚ 2-1
2014ΟΑΚΑΠαναθηναϊκός – ΠΑΟΚ 4-1

Η πορεία τους προς τον τελικό

Ο Παναθηναϊκός απέκλεισε πρώτα, χρονικά, ομάδες της Super League (Ατρόμητο και Βόλο), κατόπιν του έλαχε η Αναγέννηση Καρδίτσας από τη Super League 2 και στα ημιτελικά κατόρθωσε να «ξορκίσει» τον κακό του δαίμονα στο Κύπελλο, τη Λαμία.

Ο ΠΑΟΚ χρειάστηκε έναν γύρο λιγότερο για να τα καταφέρει, καθώς μετείχε σε τρεις αλλά όλοι κρίθηκαν οριακά, με γκολ στο τέλος. Αποκορύφωμα βέβαια τα δύο του γκολ μετά το 90’ με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ ενώ τον Ολυμπιακό τον απέκλεισε στην παράταση και με δύο ισοπαλίες. 

Παναθηναϊκός ΠΑΟΚ
Ατρόμητος 1-05ος γύρος
Βόλος 2-1 & 0-06ος γύροςΑΕΛ 1-1 & 3-1
Αν. Καρδίτσας 4-0 & 1-0ΠροημιτελικάΑΕΚ 0-0 & 2-1
Λαμία 1-0 & 2-0ΗμιτελικάΟΣΦΠ 0-0 & 1-1 (παρ.)

 Οι αριθμοί του τελικού

0… τρόπαια σε περισσότερες εμφανίσεις σε τελικούς έχει η Δόξα Δράμας, με τρεις αποτυχίες, και έπεται ο Ατρόμητος με δύο, αντίθετα ΟΦΗ (1/1) και Λάρισα (2/2) έχουν το απόλυτο.

2… φορές, στα μεταξύ τους στο Κύπελλο, οι δύο φετινοί φιναλίστ οδηγήθηκαν στην παράταση, αμφότερες σε προημιτελικά. Το 1967 στον μονό αγώνα της Τούμπας (2-1 ο ΠΑΟ με γκολ του Πιτυχούτη στο 103’) και το 2007 στη ρεβάνς της Αθήνας (3-1 ο Παναθηναϊκός με τέρμα του Μάντζιου στο 95’).

3… φορές έπαιξαν πάλι στο Κύπελλο μήνα Μάιο, με απολογισμό 2-0-1 υπέρ του ΠΑΟΚ. Νίκησε στον προημιτελικό του 1971 στην Τούμπα με 3-2 και στον πρώτο ημιτελικό του 1982 (1-0 στην Τούμπα), ο Παναθηναϊκός είχε επικρατήσει 2-0 στον πρώτο ημιτελικό του 1985.

6… γκολ σε τελικούς έχει ο Γιώργος Σιδέρης του Ολυμπιακού και ηγείται της λίστας, έπονται με 5 οι Δημήτρης Σαραβάκος, Κώστας Πολυχρονίου και Γιώργος Δαρίβας.

8… τρόπαια έχει ο Θανάσης Μπέμπης του Ολυμπιακού και έπονται με 7 ο Κώστας Πολυχρονίου με τον Ολυμπιακό και ο Γιάννης Καλλιτζάκης, ο οποίος είναι ο μόνος με το απόλυτο: έξι με τον Παναθηναϊκό κι έναν με την ΑΕΚ!

9… χρόνια πέρασαν από τον τελευταίο τελικό που κρίθηκε μετά το 90λεπτο: Ολυμπιακός – Αστέρας Τρίπολης 3-1 το 2009 στο ΟΑΚΑ.

16… από τους 79 τελικούς στην ιστορία του Κυπέλλου δεν κρίθηκαν στο 90λεπτο. Εξ αυτών επτά οδηγήθηκαν στα πέναλτι με τελευταίο το Ολυμπιακός – ΑΕΚ 4-4 το 2009.

Τελευταία νέα

Οκτώ χρόνια περίμενε για να βρεθεί σε τελικό ο Παναθηναϊκός, συμπτωματικά ξανά στο ΟΑΚΑ και ξανά ενάντια στον ΠΑΟΚ. Η σεζόν του ως τώρα έχει στεφθεί από επιτυχία καθώς μετά από πέντε χρόνια εξασφάλισε ευρωπαϊκό εισιτήριο ενώ η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς ήταν αήττητη στα play offs, ως και την ήττα της Τρίτης στην Τούμπα από τον ΠΑΟΚ με 2-0, σε ματς όπου καμιά τους δεν είχε βαθμολογικό κίνητρο. Επιστέγασμα αυτού η διετής ανανέωση με τον Σέρβο τεχνικό που ανακοινώθηκε μεσοβδόμαδα.

Τιμωρημένος είναι λόγω της αποβολής του στην Τούμπα ο Μακέντα, αγώνα δρόμου κάνει ο Ιωαννίδης ενώ αμφίβολος είναι και ο Σάντσες.

Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ. Για το ασήμι στη σεζόν τους

Ο ΠΑΟΚ στοχεύει σε πέμπτο συνεχόμενο νικηφόρο τελικό, έχοντας αποκλείσει κατά σειρά ΑΕΚ και Ολυμπιακό φιλοδοξεί να υπερκεράσει το εμπόδιο και του άλλου μεγάλου της Αττικής. Με το 2-0 της Τρίτης επί των «πρασίνων» τερμάτισε ένα σερί 11 επίσημων αγώνων χωρίς νίκη, έχοντας βέβαια δώσει φέτος σχεδόν 60 αγώνες και φτάνοντας ως τους «8» του Conference League. Λογικά επανέρχεται ο Αουγκούστο, δίλημμα υπάρχει για τη θέση του δεξιού μπακ ενώ ο Ολιβέιρα παίρνει τη θέση του βασικού φορ.

Οι πιθανές ενδεκάδες

Παναθηναϊκός (4-2-3-1): Μπρινιόλι – Κώτσιρας, Σένκεφελντ, Βέλεθ, Χουάνκαρ – Πέρεθ, Βιγιαφάνες – Παλάσιος, Γκατσίνοβιτς, Αϊτόρ – Ιωαννίδης (ή Καρλίτος)

ΠΑΟΚ (4-2-3-1): Πασχαλάκης – Σάστρε (ή Λύρατζης), Ίνγκασον, Κρέσπο, Βιεϊρίνια – Κούρτιτς, Τσιγγάρας – Ζίβκοβιτς, Ελ Καντουρί, Μπίσεσβαρ – Ολιβέιρα

Ο διαιτητής

Ο Αντόνιο Ματέου Λαόθ ορίστηκε για να θα διευθύνει τον φετινό τελικό του Κυπέλλου. Ο πολύπειρος Ισπανός διαιτητής, που πέρυσι σφύριξε τον τελικό του Champions League μεταξύ της Μάντσεστερ Σίτι και της Τσέλσι (0-1) ήταν ο εκλεκτός της ΚΕΔ.

Ανήκει στην Elite κατηγορία της UEFA, δεν έχει διευθύνει ποτέ ξανά παιχνίδι ανάμεσα σε ελληνικές ομάδες αλλά ήταν φέτος διαιτητής στο Ολυμπιακός – Φενέρμπαχτσε 1-0 και πέρυσι στο Ομόνοια -Ολυμπιακός 0-0.

Τη φετινή σεζόν διαιτήτευσε άλλα 31 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις, δείχνοντας 139 κίτρινες (4,48 κατά μέσο όρο), 3 κόκκινες κάρτες και υποδεικνύοντας 9 πέναλτι.


Blog που δημοσιεύτηκε στη Fonbet.gr στις 20/5/2021