Menu

Ρόμα – Φέγενορντ. Οι Ρωμαίοι του Μουρίνιο και οι Γαλάτες του Σλοτ!

Ρόμα – Φέγενορντ. Οι Ρωμαίοι του Μουρίνιο και οι Γαλάτες του Σλοτ!

Στα Τίρανα θα γραφόταν, ούτως ή άλλως, ιστορία, με τη διεξαγωγή του πρώτου τελικού στην ιστορία του UEFA Europa Conference League (ως ονομάζεται επισήμως), όπως και με τη φιλοξενία τελικού για πρώτη φορά στην Αλβανία.

Φιναλίστ η Ρόμα και η Φέγενορντ, δύο σύλλογοι με βαριά φανέλα στις χώρες τους και, όσο γίνεται, και στα Κύπελλα Ευρώπης. Διότι οι «τζιαλορόσι», παρά τις πορείες τους, ουδέποτε στο παρελθόν έφτασαν στην κατάκτηση ενός ευρωπαϊκού τροπαίου, εν αντιθέσει με τους «ρότερνταμερς» που οδεύουν για το τέταρτο στην ιστορία τους.

«Τζιαλορόσι» και «ρότερνταμερς» αναμετρώνται το βράδυ της Τετάρτης στην αλβανική πρωτεύουσα, διεκδικώντας το πρώτο τρόπαιο στην ιστορία της νεοσύστατης διοργάνωσης του Conference League. Μια αναμέτρηση που θυμίζει και κάτι από τα κόμιξ του Αστερίξ: από τη μια οι «τρελοί», όπως τους αποκαλούσε ο Οβελίξ, Ρωμαίοι φίλαθλοι και από την άλλη οι Γαλάτες από το Ρότερνταμ που ξεπέρασαν κάθε προσδοκία με τη φετινή τους πορεία.

Finals info

  • Μονός ο τελικός, με Παράταση (και, εφόσον χρειαστεί, πέναλτι) σε περίπτωση ισοπαλίας.
  • 8.000 οπαδούς θα έχει στο πλευρό της κάθε φιναλίστ, άλλοι τόσοι Ολλανδοί αναμένεται να ταξιδέψουν στα Τίρανα χωρίς εισιτήριο.
  • Διαιτητής ορίστηκε ο Ρουμάνος Ιστβάν Κόβατς.

Η έδρα

Ως «Αρένα Κομπετάρε» αναγράφεται από την UEFA, μιας και τα ονόματα των χορηγών αγνοούνται όταν αφορά στα Κύπελλα Ευρώπης, «Air Albania Stadium» το επίσημο. Ένα μικρό στολίδι, χωρητικότητας 22.500 θέσεων, στα Τίρανα και κατασκευής του 2019.

Ρόμα – Φέγενορντ. Οι Ρωμαίοι του Μουρίνιο και οι Γαλάτες του Σλοτ!

Οι γείτονες γκρέμισαν το παλιό τους εθνικό στάδιο, το «Κεμάλ Σταφά», αντικαθιστώντας το με ένα τεσσάρων αστέρων και με χαρακτηριστικό του γνώρισμα τον πύργο – ξενοδοχείο ύψους 24 ορόφων (φτάνει στα 112 μέτρα). Το κόστος ξεπέρασε τα 60 εκατ. ευρώ.

Πότε συναντήθηκαν ξανά

Ρόμα και Φέγενορντ ανταμώνουν μόλις για δεύτερη φορά στην ιστορία. Η προηγούμενη ήταν προ επτά ετών, στους «32» του Europa League το 2014-15.

Στη Ρώμη είχαν έρθει ισόπαλες 1-1 με γκολ του Ζερβινιό στο 22’ για τους «τζιαλορόσι» και του Κιαζίμ Ρίτσαρντς στο 55’ για τους Ολλανδούς, ενός παίκτη που το 2011-12 είχε περάσει από τον Ολυμπιακό. Στη, δε, Ρόμα του Ρούντι Γκαρσιά έπαιζαν βασικοί τρεις Έλληνες, όλοι επίσης με «ερυθρόλευκα» περάσματα: Βασίλης Τοροσίδης, Κώστας Μανωλάς και Χοσέ Χολέμπας. Βασικός δίπλα τους ήταν ο Ντανιέλε Βέρντε που το 2019-20 φόρεσε τη φανέλα της ΑΕΚ.

Ρόμα – Φέγενορντ. Οι Ρωμαίοι του Μουρίνιο και οι Γαλάτες του Σλοτ!

Στη ρεβάνς του «Ντε Κάιπ» η Ρόμα προκρίθηκε με 2-1, με γκολ των Αντεμ Λιάιτς στο 45’ και Ζερβινιό στο 60’, είχε ισοφαρίσει προσωρινά ο Ελβις Μανού στο 57’, ματς όπου πλην των προαναφερθέντων είχε παίξει, μπαίνοντας ως αλλαγή, ο Αργεντινός Χουάν Μανουέλ Ιτ0ύρμπε που αγωνίζεται στον Αρη.

Το «μηδέν» και το απόλυτο!

Για τρίτη φορά στην ιστορία της φτάνει σε ευρωπαϊκό τελικό η Ρόμα, ελπίζοντας να έχει αυτή τη φορά διαφορετική κατάληξη.

  • Το 1984 ηττήθηκε στα πέναλτι από τη Λίβερπουλ στον τελικό του Πρωταθλητριών που διεξήχθη στη φυσική της έδρα, στο «Ολίμπικο» της Ρώμης, με τους Μπρούνο Κόντι και Φραντσέσκο Γκρατσιάνι «μοιραίους» στη ρώσικη ρουλέτα.
  • Το 1991 λύγισε στους διπλούς τελικούς του UEFA Cup απέναντι στην Ίντερ, στον ιταλικό «εμφύλιο»: ηττήθηκε με 2-0 στο Μιλάνο, επικράτησε 1-0 στο «Ολίμπικο» με γκολ του Ρουτζιέρι Ριτσιτέλι στο 81’.

Η Φέγενορντ εμφανίζεται για τέταρτη φορά σε ευρωπαϊκό τελικό, έχοντας μάλιστα το απόλυτο σε κατακτήσεις! Πήρε…

Ρόμα – Φέγενορντ. Οι Ρωμαίοι του Μουρίνιο και οι Γαλάτες του Σλοτ!

  • το Κύπελλο Πρωταθλητριών το 1970 επικρατώντας 2-1 στην παράταση της Σέλτικ στο Μιλάνο με γκολ των Ρίνους Ισραελ (32’) και Μπενγκτ Οβε Κίντβαλ (117’)
  • το Κύπελλο UEFA το 1974 στους διπλούς τελικούς με την Τότεναμ: 2-2 στο Λονδίνο και 2-0 στο Ρότερνταμ με γκολ των Βιμ Ράισμπεργκεν στο 43’ και Πέτερ Ρέσελ στο 84’.
  • ξανά το Κύπελλο UEFA το 2002, στον τελικό που συμπτωματικά διεξήχθη στο «Ντε Κάιπ» όπου εδρεύει, νικώντας με 3-2 την Ντόρτμουντ με τέρματα των Πιέρ φαν Χόιντονκ (33’ πέν. και 40’) και Γιόν Νταλ Τόμασον (50’).

Γνωρίζετε ό,τι…

…η Ρόμα έχει υποστεί μόνο 2 ήττες στα 14 φετινά παιχνίδια της στη διοργάνωση (9 νίκες, 3 ισοπαλίες), αμφότερες από την Μπόντο Γκλιμτ (μια στη φάση των ομίλων, μια στα νοκ άουτ).

…η Φέγενορντ παρέμεινε αήττητη στα 12 παιχνίδια που έδωσε στο Conference League από τη φάση των ομίλων και έπειτα (8-4-0), δεν βρήκε δίχτυα μόνο στο πιο πρόσφατο (0-0 στη Γαλλία κόντρα στη Μαρσέιγ). 

Παροξυσμός στη Ρώμη!

«Δεν ήρθα στη Ρώμη για να κάνω τουρισμό» έλεγε, ένα χρόνο πριν κατά την παρουσίασή του, ο Ζοσέ Μουρίνιο και ο Πορτογάλος έκανε πράξη τα λόγια του, οδηγώντας τη Ρόμα στον τελικό και, παράλληλα, στην έξοδο στο Europa League. Βέβαια η χρονιά στη Serie A άφησε ανάμεικτα συναισθήματα στους «τζιαλορόσι» που έμειναν από νωρίς εκτός διεκδίκησης της εξόδου στο Champions League, εξ ου και το βάρος έπεσε στο Conference League και η πορεία σφραγίστηκε με τον πρώτο τους διεθνή τελικό μετά το 1991. Στα νοκ άουτ απέκλεισαν διαδοχικά τις Φιτέσε, Μπόντο Γκλιμτ, Λέστερ, με τον 24χρονο Άγγλο φορ Τάμι Εϊμπραχαμ να αποτελεί την αποκάλυψη στη σεζόν (με 17 γκολ στο Campionato και άλλα 9 στην Ευρώπη).

Ποιοι ήταν όμως το μεγαλύτερο κέρδος των Ρωμαίων επί ημερών «Special One»; Η αναθέρμανση των «τιφόζι» με την ομάδα, μάλιστα το τελευταίο διάστημα πέτυχε πολλαπλά sold out ακόμα και σε μη εμπορικά ματς, όπως κόντρα σε Βενέτσια και Σαλερνιτάνα.

Ρόμα – Φέγενορντ. Οι Ρωμαίοι του Μουρίνιο και οι Γαλάτες του Σλοτ!

Και μιας και το ταξίδι, ελέω των λιγοστών εισιτηρίων, αποδείχθηκε για χιλιάδες ακατόρθωτο, όσοι μείνουν στη Ρώμη θα παρακολουθήσουν το ματς στο «Ολίμπικο», έχοντας κάνει ήδη sold out με 70.000 κρατήσεις θέσεων!

Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών

Στην πορεία του στους πάγκους εξελίχθηκε στον «Special One», τον ξεχωριστό όπως τον είχαν «βαφτίσει» οι Άγγλοι δημοσιογράφοι όταν πρωτοανέλαβε την Τσέλσι. Από πέρυσι όμως, που επέστρεψε στο Campionato, οι Ιταλοί θυμήθηκαν και το «Final One»: ο άνθρωπος των τελικών. Και η πρόκριση στον τελικό του Conference League με τη Ρόμα, τους δικαίωσε.

Αν οι Ρωμαίοι κατακτήσουν το τρόπαιο στα Τίρανα, τότε ο Πορτογάλος θα επεκτείνει το μοναδικό του ρεκόρ απόλυτης επιτυχίας με 5/5! Έχει ήδη δύο νικηφόρους τελικούς στο Champions League και άλλους τόσους στο UEFA Cup / Europa League και ορέγεται και το να γίνει μόλις ο τρίτος προπονητής στην ιστορία με τρόπαια σε τρεις διαφορετικές ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Ρόμα – Φέγενορντ. Οι Ρωμαίοι του Μουρίνιο και οι Γαλάτες του Σλοτ!

Ο πρώτος, χρονικά, ήταν ο Δυτικογερμανός Ούντο Λάτεκ που κατέκτησε το Πρωταθλητριών του 1974 με την Μπάγερν, το UEFA το 1979 με την Γκλάντμπαχ και το Κυπελλούχων το 1982 με την Μπαρτσελόνα. Κι ακολούθησε ο Ιταλός Τζιοβάνι Τραπατόνι, όλα με τη Γιουβέντους (1985, 1977 και 1984 κατά σειρά διοργάνωσης)! Ο Μουρίνιο όμως, χρονικά, το έχει «απλώσει» ακόμη περισσότερο μιας και ο πρώτος του ευρωπαϊκός τίτλος ήρθε προ 19 ετών. Και συνολικά έχει κατακτήσει:

  • το UEFA Cup του 2003 στη Σεβίλλη με την Πόρτο (3-2 τη Σέλτικ στην παράταση)
  • το Champions League του 2004 στο Γκέλζενκιρχεν με την Πόρτο (3-0 τη Μονακό)
  • το Champions League του 2010 με την Ίντερ στη Μαδρίτη (2-0 την Μπάγερν)
  • το Europa League του 2017 με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στη Στοκχόλμη (2-0 τον Άγιαξ).

Και από φέτος, με την πρόκριση της Ρόμα, έγινε ο πρώτος προπονητής στην ιστορία με παρουσία σε τελικούς με τέσσερις διαφορετικές ομάδες.

Ο 59χρονος Πορτογάλος έχει κατακτήσει συνολικά 25 τίτλους στην καριέρα του και, συνολικά σε τελικούς, έχει υψηλότατο ποσοστό επιτυχίας. Πλην του προαναφερθέντος 100% σε ευρωπαϊκούς τελικούς, κατέκτησε τα Κύπελλα σε Πορτογαλία, Αγγλία, Ιταλία, Ισπανία, όπως και το Λιγκ Καπ Αγγλίας. Συνολικά σε τελικούς (πλην Super Cups) ο Ζοσέ Μουρίνιο μετρά 12 κατακτήσεις σε 15 συμμετοχές και δύο εκ των τριών ηττών ήταν μετά το 90λεπτο: στην παράταση. Τούτοι έλαβαν χώρα το 2004 στο Μπενφίκα – Πόρτο 2-1 (είχε σκοράρει για τους «αετούς» ο Τάκης Φύσσας!) και το 2013 στο Ατλέτικο – Ρεάλ Μαδρίτης 2-1.

Η μόνη ήττα του Μουρίνιο σε τελικό, στο 90λεπτο, επήλθε το 2018, στο FA Cup, με την άλλοτε ομάδα του, Τσέλσι, να επικρατεί 1-0 της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με γκολ του Εντέν Αζάρ στο 22’.

Η ολλανδική υπέρβαση

Η Φέγενορντ τερμάτισε και φέτος στην 3η θέση της Eredivisie, πίσω από Άγιαξ και PSV Αϊντχόφεν, δεν είχε το κάτι παραπάνω για να μπει «σφήνα» ωστόσο αποζημίωσε τους φίλους της με την εξαιρετική της, ευρωπαϊκή πορεία. Για να προετοιμαστεί απερίσπαστη για τον τελικό η αποστολή βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες σε προπονητικό κέντρο της Πορτογαλίας. «Οι τελικοί συνήθως κρίνονται στις λεπτομέρειες, οπότε πρέπει να περιορίσουμε τα λάθη μας στο ελάχιστο. Είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτά που έχουμε πετύχει ως τώρα», επισήμανε ο προπονητής Αρνε Σλοτ.

Κάτοχος τριών ευρωπαϊκών τροπαίων, αλλά με την τελευταία της κατάκτηση να χρονολογείται πριν 20 χρόνια, άλλαξε τη φετινή της, μάλλον μέτρια και αναμενόμενη, πορεία με την πρόκριση στον τελικό. Μια επιτυχία που δεν περίμενε ούτε ο πλέον αισιόδοξος οπαδός της και που οφείλεται κυρίως στις αλλαγές του περασμένου καλοκαιριού. Αποδείχθηκε κίνηση ματ ο ερχομός του τεχνικού Άρνε Σλοτ από την ΑΖ Άλκμααρ και τα άλλαξε όλα, προσδίδοντάς της δώσει ταυτότητα, αυτοπεποίθηση και νοοτροπία νικητή. Στα νοκ άουτ του UECL απέκλεισε διαδοχικά την Παρτιζάν, τη Σλάβια Πράγας και τη Μαρσέιγ.

Μοναδική επίδοση

Ρόμα – Φέγενορντ. Οι Ρωμαίοι του Μουρίνιο και οι Γαλάτες του Σλοτ!

Βολεύει, η αλήθεια είναι, η χρονική συγκυρία αλλά θα είναι γεγονός. Αν η Φέγενορντ κατακτήσει το Conference League, θα γίνει η πρώτη ομάδα που θα διαθέτει και τα τρία νυν ευρωπαϊκά τρόπαια. «Νυν» διότι επί σειρά ετών οι διοργανώσεις είχαν περιοριστεί στις δύο, με την κατάργηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων το 1999.

Επί του πρακτέου όμως, υπάρχουν άλλες πέντε ομάδες που έχουν στην τροπαιοθήκη τους τρόπαια από τρεις διαφορετικές ευρωπαϊκές διοργανώσεις – εκ των οποίων μία δικαιούται για να λέει και κάτι παραπάνω.

Η Γιουβέντους, ο Αγιαξ, η Μπάγερν, η Τσέλσι και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχουν κατακτήσει και το Κύπελλο Πρωταθλητριών / Champions League, και το UEFA Cup / Europa League μα και πρόλαβαν να φτάσουν και στο τρόπαιο του Κυπέλλου Κυπελλούχων.

Εξ αυτών η Γιούβε είναι όμως η μόνη με 6! Πλην των προαναφερθέντων, έχει κατακτήσει και το UEFA Super Cup, και το Διηπειρωτικό (που αργότερα έδωσε τη θέση του στο Παγκόσμιο Συλλόγων) και το Intertoto που δεν υπάρχει πια!

Latest

Αμφίβολος είναι στη Ρόμα ο Αρμένιος μεσοεπιθετικός Μκχιταριάν, επανέρχεται ο Άγγλος στόπερ Σμόλινγκ. Εϊμπραχαμ και Τζανιόλο το επιθετικό δίδυμο με τον αρχηγό Πελεγκρίνι να κινείται λίγο πιο πίσω τους. Ο Μουρίνιο εμμένει σε διάταξη 3-4-2-1 και είθισται στην πορεία του αγώνα, ειδικά αν προηγηθεί στο σκορ, να βάζει και τρίτο χαφ (τον Βερτού), βγάζοντας κάποιον από τους μεσοεπιθετικούς. Στον άξονα ο Κριστάντε έχει το πλεονέκτημα έναντι του Βερτού, ο μόνος σίγουρος στη μεσαία γραμμή θεωρείται ο Σέρτζιο Ολιβέιρα.

Στη Φέγενορντ αποθεραπεύτηκε ο βασικός τερματοφύλακας Μπέιλοβ. Αμφίβολος ο αναπληρωματικός στόπερ Χέντρικς. Ο Σλοτ σπάνια κάνει εκπλήξεις στο αρχικό σχήμα, με τον Ισραηλινό Μαρτσιάνο αντί του μάλλον ανέτοιμου Μπέιλοβ κάτω από τα δοκάρια. Στο δεξί άκρο της επίθεσης έχει κερδίσει φανέλα βασικού ο Νέλσον αντί του Ιρανού Αλιρετζά.

Πιθανές ενδεκάδες

Ρόμα (3-4-2-1): Ρούι Πατρίσιο – Μαντσίνι, Σμόλινγκ, Ιμπάνιες – Κάρσντορπ, Κριστάντε, Ολιβέιρα, Ζαλέβσκι – Πελεγκρίνι, Τζανιόλο – Εϊμπραχαμ.

Φέγενορντ (4-3-3): Μπέιλοβ – Χερετράουντα, Τράουνερ, Σενέσι, Μαλάσια – Τιλ, Αουρσνες, Κοκτσού – Νέλσον, Ντέσερς, Σινιστέρα.


Blog που δημοσιεύτηκε στη Fonbet.gr στις 24/5/2022