Menu

Mundostories #21 Η Βραζιλία του ’58 άλλαξε την ιστορία του ποδοσφαίρου

Mundostories #21 Η Βραζιλία του ’58 άλλαξε την ιστορία του ποδοσφαίρου

🏆 𝟭𝟴𝟬 𝚮𝚳𝚬𝚸𝚬𝚺 𝚪𝚰𝚨 𝚻𝚶 𝚳𝚶𝚼𝚴𝚻𝚰𝚨𝚲 𝟐𝟎𝟐𝟐 🇶🇦

✍️ 🅼🆄🅽🅳🅾🆂🆃🅾🆁🅸🅴🆂 ⏳

#Story No 21 👇 𝝜 𝝗𝞀𝝰𝝵𝝸𝝺𝝸𝝰 𝞃𝝾𝞄 ’𝟱𝟴 𝝰𝝺𝝺𝝰𝝽𝝴 𝞃𝝶𝝼 𝝸𝞂𝞃𝝾𝞀𝝸𝝰 𝞃𝝾𝞄 𝝿𝝾𝝳𝝾𝞂𝞅𝝰𝝸𝞀𝝾𝞄

Η κομβική στιγμή για την εξέλιξη του παγκοσμίου ποδοσφαίρου στη μορφή που το γνωρίζουμε σήμερα. Το 1938 δεν ήταν έτοιμη, το 1950 δεν το πίστεψε, το 1954 δεν ήταν αρκετά έξυπνη. Το 1958, όμως, είχε ολόκληρο το πακέτο. Οι τηλεοπτικοί δέκτες σπάνιζαν και οι κάμερες δεν χρησιμοποιούνταν για να καλύπτουν ποδοσφαιρικούς αγώνες, με τον ρυθμό που συμβαίνει στη σύγχρονη εποχή. Εάν οι παίκτες εκείνης της εθνικής Βραζιλίας είχαν την ίδια προβολή με τους σημερινούς «αστέρες», θα γινόταν κατανοητή η ποιότητα της αποστολής της «σελεσάο» του 1958.

Το 4-2-4 το οποίο εφάρμοσε ο Βισέντε Φέολα, δεν ήταν τυχαίο. Σε αυτό είχε τους κατάλληλους ποδοσφαιριστές, με την απαράμιλλη ποιότητα του Ντιντί στο κέντρο (ο κορυφαίος παίκτης του κόσμου εκείνη την εποχή), το αστείρευτο ταλέντο των Πελέ και Γκαρίντσα, τον Βαβά να «οργώνει» τις αντίπαλες περιοχές, τους δύο Σάντος, Τζιάλμα και Νίλτον, να συνθέτουν δύο από τα καλύτερα δίδυμα ακραίων μπακ όλων των εποχών, τον Ζίτο να αποδεικνύεται «λίρα εκατό» στις πιο ανασταλτικές θέσεις του κέντρου και τον Μάριο Ζαγκάλο να διδάσκεται αγωνιζόμενος τα μυστικά της μπάλας.

Το στάτους εκείνης της ομάδας ήταν εκτοξευμένο στα ουράνια. Μετά το τέλος του 3ου αγώνα των ομίλων και τη νίκη με 2-0 επί της Σοβιετικής Ενωσης (απίστευτη εμφάνιση του Γκαρίντσα), ο τεχνικός της ΕΣΣΔ, Γκάβριελ Κατσάλιν, δήλωνε πως «δεν έχω ξαναδεί τέτοιο ποδόσφαιρο ποτέ στη ζωή μου». Ο αρχηγός των Σοβιετικών, Ιγκόρ Νέτο, υπερθεμάτισε: «Αυτό δεν είναι ποδόσφαιρο. Θα πρέπει να βρεθεί νέα λέξη για αυτό που βιώσαμε».

Οπως ήταν φυσικό, η Βραζιλία καθήλωσε το κοινό είτε στις εξέδρες, είτε στις τηλεοράσεις και δεν είναι λίγοι οι μάρτυρες αυτής της ομάδας, οι οποίοι κάνουν λόγο για ποιοτική ανωτερότητα ακόμα και από αυτήν του 1970 (φυσικά όχι σε θέαμα, αλλά σε επίπεδο ικανότητας της πλειονότητας των παικτών της). Τα θεμέλια είχαν τοποθετηθεί. Πάνω σε αυτές τις στέρεες βάσεις θα χτιζόταν σταδιακά το οικοδόμημα της πιο πετυχημένης εθνικής ομάδας του κόσμου, με τις περισσότερες διακρίσεις και τους καλύτερους παίκτες. Πάνω στην επιτυχία του 1958 γράφτηκε ο θρύλος της Βραζιλίας, ο οποίος διαμόρφωσε και το σύγχρονο γίγνεσθαι του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.