Menu

Εισαγγελέας για τους δημοσκόπους, υπάρχει;

Εισαγγελέας για τους δημοσκόπους, υπάρχει;

Εισαγγελέας υπάρχει; Κάθε φορά, εδώ και χρόνια -δεν είναι τωρινό το φαινόμενο- που βλέπω μια δημοσκόπηση, έχω την ίδια απορία.

Οφείλει, πια, το κράτος, η πολιτεία, η κυβέρνχαχαχαχα, να θεσπίσει ένα νομικό πλαίσιο. Και οι εταιρείες δημοσκοπήσεων θα πρέπει να διώκονται ποινικά σε περίπτωση που το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών έχει απόκλιση μεγαλύτερη των 5, άντε 6 μονάδων από τις δήθεν εκτιμήσεις τους. Είναι πια φως φανάρι ότι εξυπηρετούν κομματικά, αλλά και επιχειρηματικά, συμφέροντα και με δόλιο τρόπο χειραγωγούν το εκλογικό σώμα και οι εταιρείες κάνουν δημόσιες σχέσεις. Όχι δημοσκοπήσεις.

Υπερβολικό; Διόλου. Και δεν θέλω να είμαι απόλυτος, αλλά ας κάνουμε μια υπόθεση: καμία δημοσκόπηση δεν έχει δώσει στη ΝΔ για τις προσεχείς εκλογές κάτω από 31%. Αν μου ξεφεύγει καμία, αποτελεί εξαίρεση. Καμία. Κι αν το ακροδεξιός συρφετός του Χάπι Τράβελερ της ΝΔ πάρει κάτω από 31άρι, τι γίνεται; «Μας ξεγέλασε ο κόσμος» ή «υπήρξε διαρροή της τελευταίας στιγμής από την κομματική δεξαμενή» δεν θα πουν; Αυτό θα πουν.

Και η αλήθεια είναι ότι σπάνια στην ιστορία παρατηρείται τόσο τεράστια διαφορά ανάμεσα στην πραγματικότητα και τις δημοσκοπήσεις. Όχι; Θα αλλάξετε γνώμη το βράδυ των εκλογών.

Ουδείς δημοσκόπος πάει χαμένος, πάντως. Ένας εξ αυτών έγινε υπουργός ΠΡΟ-ΠΟ. Και μας ενημέρωσε ότι ήταν σε αυτοάμυνα χθες το όργανο, στο ΑΠΘ.

Και είναι τέτοια η προπαγάνδα τους που δεν κάνουν γκάλοπ οι εταιρείες ή / και δεν τα ζητούν τα κανάλια όταν, τυχαίο παράδειγμα, πηγαίνει στο 2.40 η βενζίνη. Αλλά το εμφανίζουν μετά την επίσκεψη, λέει, Μητσοτάκη στις ΗΠΑ που «μας έκανε εθνικά υπερήφανους». Η επίσκεψη. Του Μητσοτάκη. Υπερήφανους. Σοβαρά τώρα;

Προσωπικά με κάλεσαν (τηλεφωνικά) για να απαντήσω αν ένιωσα υπερήφανος. Όχι στην πρώτη, αλλά στη δεύτερη επίσκεψη, όταν πήγε και είδε ΝΒΑ. Πληρώνοντας καύσιμα για το πρωθυπουργικό από τα δικά σου χρήματα και τα δικά μου. Και δεν ξέρω αν το εισιτήριο το έβαλε από την τσέπη του – ή χάρισε κάνα αρχαίο από τη συλλογή του μπαμπά του.

  • Η ΝΔ πουλάει εθνικισμό: Ραφάλ και Μπάιντεν.
  • Η ΝΔ πουλάει φόβο: οι Τούρκοι, οι Τούρκοι.
  • Η ΝΔ πουλάει σανό: θα καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης σε ρεύμα και καύσιμα.
  • Η ΝΔ ανοίγει τις πόρτες στα συνέδρια σε διαγραμμένους ακροδεξιούς.
  • Η ΝΔ πνέει τα λοίσθια. Όσοι πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσουν μερικοί, τόσο το καλύτερο (για αυτούς).

ΥΓ1. Το συλλογίστηκα αρκετά, αν έπρεπε να γράψω άρθρο μετά το συνέδριο, για τα όσα έλαβαν χώρα τις τρεις ημέρες που ο κεντρώος χώρος θύμισε σε άπαντες ότι αποτελεί ξανά την πιο σπουδαία πολιτική δύναμη. Δεν μπήκα στο τριπάκι. Μια αναφορά μόνο: κάτι θετικό και αισιόδοξο για τον τόπο.

Τόσο στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, όσο και σε αυτά της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ που προηγήθηκαν χρονικά, είδα νέο κόσμο. Πολλούς, όχι λίγους. Αναλογιστείτε ότι το 2019 η αποχή από τις εκλογές έφτασε το 43% και κάντε τις απαραίτητες συγκρίσεις.


Δημοσιεύτηκε στο TheSocialist.gr στις 27/5/2022