Menu

Πώς σε λένε, είπαμε; Οι κορυφαίες μετονομασίες κρατών

Πώς σε λένε, είπαμε; Οι κορυφαίες μετονομασίες κρατών

Στο επίσημο site της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας, το uefa.com, αναγράφεται ακόμη η εθνική ομάδα της Βόρειας Μακεδονίας ως FYR Macedonia και όχι ως North Macedonia, όπως έχει αλλάξει σχεδόν σε όλα τα διεθνή αθλητικά sites.

Φαντάζομαι θα γίνει κι εκεί η αλλαγή αργά ή γρήγορα. Φυσικά η μετονομασία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (αυτό θα πει FYROM) σε Βόρεια Μακεδονία δεν είναι μόνη αλλαγή της… προσφώνησης μιας χώρας, σε παγκόσμιο επίπεδο…

Ποια ήταν παλιά η νέα Ολλανδία ή, ως το 1770, η Νέα Νότια Ουαλία; Μα η… Αυστραλία, όπως βαπτίστηκε από το 1824! Ελάχιστοι δε θυμούνται ότι η Αυστριακή Ολλανδία το 1713 και το Ηνωμένο Βασίλειο της Ολλανδίας το 1815 είναι το σημερινό Βέλγιο.

Ξέρεις από… Εζουατίνι;

Εζουατίνι. Μια ποια είναι αυτή; Και γράφεται και ως eSwatini μάλιστα. Η… Σουαζιλάνδη! Ηταν η αμέσως προηγούμενη αλλαγή ονόματος χώρας, ένα χρόνο πριν, και σημαίνει «η γη των Ζουάτι» στην τοπική διάλεκτο. Προς τι η αλλαγή; Διότι ο ντόπιος βασιλιάς δεν ήθελε να μπερδεύουν την χώρα του με την… Ελβετία (αγγλικά γράφονται Swaziland και Switzerland αντίστοιχα).

Εννοείται ότι οι πρώην βρετανικές αποικίες στην Αφρική υιοθέτησαν σταδιακά νέα ονόματα μετά την ανεξαρτησία τους. Η βόρεια και η νότια Ροδεσία μετονομάστηκαν σε Ζάμπια και Ζιμπάμπουε, ενώ η βρετανική Ανατολική Αφρική, χωρίστηκε στις Δημοκρατίες της Κένυας και της Ουγκάντας. Χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση της Χρυσής Ακτής (σ.σ. λόγω των κοιτασμάτων χρυσού που έχει), η οποία σήμερα είναι γνωστή ως Γκάνα. Γνωστή και η αλλαγή του βελγικού Κονγκό, αρχικά σε Ζαΐρ και κατόπιν ως Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Κι άλλες αφρικανικές χώρες όμως, την τελευταία δεκαετία, μετονομάστηκαν: η Ανω Βόλτα στην κεντροδυτική Αφρική μετονομάστηκε σε Μπουρκίνα Φάσο, η Ναμίμπια έφερε το όνομα Γερμανική Νοτιοδυτική Αφρική, το Μπενίν ήταν η Νταχομέι, η Μποτσουάνα ήταν η Μπεχούαναλαντ, το Λεσόθο ή Λεσότο ήταν η Μπατούσολαντ, το Μάλι ήταν το Γαλλικό Σουδάν και το Πράσινο Ακρωτήριο (ελληνιστί) από το επίσημο Cape Verde το 2013 έγινε Cabo Verde.

Η Περσία και το Ανω Περού

Αντίστοιχα στην Ασία, η Κεϋλάνη –επίσης πρώην βρετανική αποικία- άλλαξε και αυτή την ονομασία της το 1972 σε Σρι Λάνκα και, τo 1989 ακολούθησε και η πολυτάραχη Μιανμάρ (ή Μυανμάρ) η οποία αποκήρυξε το Μπούρμα (Βιρμανία) της βρετανικής περιόδου. Φυσικά υπάρχει και η Περσία, ως ονομαζόταν η χώρα έως το 1935 και κατόπιν έγινε το γνωστό μας Ιράν.

Η δε η Ταϊλάνδη ήταν και μέχρι το 1949… Σιάμ και η Ολλανδική Ινδία άλλαξε σε Ινδονησία, η Μαλαισία έως το 1963 αποκαλούνταν Μαλάια, το Μπαγκλαντές είχε ως το 1971 τα ονόματα Ανατολική Βεγγάλη ή Ανατολικό Πακιστάν, η Καμπότζη ήταν η Καμπουτσέα ως το 1975 ενώ το Ιράκ απέκτησε οντότητα μόλις το 1932 καθόταν ήταν η Βρετανική Μεσοποταμία.

Και στην αμερικάνικη ήπειρο έγιναν αλλαγές τον περασμένο αιώνα: το Μπελίζ ήταν η Βρετανική Ονδούρα, η Βολιβία ονομαζόταν… Ανω Περού, η Κολομβία ήταν η Νέα Γρανάδα, το Τζιμπουτί η Γαλλική Σομαλιλάνδη ενώ η Αιθιοπία λεγόταν Αβησσυνία ως το 1941.

Οι επόμενες μετονομασίες

Το 1542 ο Ισπανός εξερευνητής Ρουί Λόπεθ ντε Βιλαλόμπος ανακάλυψε κάποια νέα νησιά στον Ειρηνικό και τα ονόμασε προς τιμήν του μετέπειτα βασιλιά Φιλίππου του Β’ της Ισπανίας «Las Islas Filipinas», ελληνιστί Φιλιππίνες. Ο νυν πρόεδρος της χώρας Ροδρίγο Ντουτέρτε, γνωστός κυρίως για τον ανελέητο και αιματηρό πόλεμο κατά των ναρκωτικών με χιλιάδες νεκρούς, προτίθεται να αλλάξει την ονομασία και πρότεινε το Μαχαρλίκα. Η λέξη Maharlika προέρχεται από τη γλώσσα των γηγενών Ταγκάλογκ και έτσι ονομαζόταν, πριν αιώνες, μια ιδιαίτερη ομάδα πολεμιστών της περιοχής.

Και στο Καζακστάν όμως υπάρχουν σκέψεις για αλλαγή του ονόματος. Κυρίως για λόγους… image καθώς η κατάληξη –stan συνδέεται συχνά με πόλεμο, τρομοκρατία και Ισλάμ. Οι υποστηρικτές της μετονομασίας προτείνουν μάλιστα το όνομα Kasach Eli, που σημαίνει «χώρα των Καζάκων» ενώ στη Νέα Ζηλανδία έχει προταθεί το όνομα Αοτεαρόα, όπως την αποκαλεί ο λαός των Μαορί, ο ιθαγενής πληθυσμός της χώρας.


Αρθρο που δημοσιεύτηκε στο «Scripta manent» της «Sportday» στις 19/3/2019