Menu

Mundostories #24 Όταν η Πολωνία μάγευε στο Μουντιάλ

Mundostories #24 Όταν η Πολωνία μάγευε στο Μουντιάλ

🏆 𝟏𝟕𝟕 𝚮𝚳𝚬𝚸𝚬𝚺 𝚪𝚰𝚨 𝚻𝚶 𝚳𝚶𝚼𝚴𝚻𝚰𝚨𝚲 𝟐𝟎𝟐𝟐 🇶🇦

✍️ 🅼🆄🅽🅳🅾🆂🆃🅾🆁🅸🅴🆂 ⏳

#Story No 24 👇 𝚶𝛕𝛂𝛎 𝛈 𝚷𝛐𝛌𝛚𝛎𝛊𝛂 𝛍𝛂𝛄𝛆𝛖𝛆 𝛔𝛕𝛐 𝚳𝛐𝛖𝛎𝛕𝛊𝛂𝛌

Το Μουντιάλ του 1974 στη Δυτική Γερμανία διεξήχθη κάτω από άσχημες καιρικές συνθήκες και το θέαμα δεν ήταν σε καμία περίπτωση εφάμιλλο του προηγούμενου τουρνουά, ωστόσο είχε τη δική της μαγεία. Και πλην του total football της Ολλανδίας αυτή που έκλεψε την παράσταση ήταν η Πολωνία.

Η πορεία της μέχρι την τρίτη θέση του θεσμού δεν θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη. Με προπονητή τον Κάζιμιρ Γκόρσκι και βοηθό του τον Γιάτσεκ Γκμοχ, πρώτα άφησε εκτός τελικής φάσης την Αγγλία ενώ στα γερμανικά γήπεδα πραγματοποίησε φοβερές εμφανίσεις. Στην ομάδα αγωνίζονταν οι Τομαζέφσκι, Σιμονοφσκι, Μούσιαλ, Ζμούντα, Γκόργκον, ενώ δέσποζε στο κέντρο η φυσιογνωμία του Κάζιμιρ Ντέινα, μαζί με τους Κάσπερτσακ και Μάτσικ. Στην επίθεση οι Γκρέγκορζ Λάτο, Ρόμπερτ Γκάντοχα και Αντρέι Σάρμαχ, έκαναν θαύματα.

Και είχε κατακτήσει μόλις δύο χρόνια πριν το Μουντιάλ το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες Αγώνες του Μονάχου. Στα προκριματικά ουσιαστικά είχε αποκλείσει στον όμιλο την Αγγλία, χάρη σε μία νίκη στο Χορζόβ (2-0) και μία ισοπαλία (1-1) στο Λονδίνο (η Ουαλία ήταν η τρίτη ομάδα του γκρουπ) και ήταν πρόδηλο ότι στη Γερμανία επιζητούσε διάκριση. Στην πρώτη φάση ομίλων, επίδειξη δύναμης δεν ήταν το 7-0 επί της Αϊτής, αλλά οι νίκες με 3-2 και 2-1 επί της Αργεντινής και της Ιταλίας αντιστοίχως, ενώ στη συνέχεια ούτε η Σουηδία (1-0), ούτε η Γιουγκοσλαβία (2-1) αποδείχθηκαν πρόβλημα.

Η μοναδική ήττα στα επτά παιχνίδια που έδωσε στο Μουντιάλ του 1974 (νίκησε και την Βραζιλία στον μικρό τελικό) προήλθε από την μετέπειτα πρωταθλήτρια κόσμου Δυτική Γερμανία, με 1-0 χάρη σε τέρμα του Μίλερ στο τελευταίο τέταρτο της συνάντησης. Παρ’ όλα αυτά, η Πολωνία ανέδειξε τους δύο πρώτους σκόρερ του θεσμού (Λάτο με 7 γκολ, Σάρμαχ με 5, όσα και ο Κρόιφ), τον κορυφαίο νεαρό παίκτη (Ζμούντα) και την διέθετε την καλύτερη επιθετική συγκομιδή (16 γκολ).