Menu

Mundostories #25 Τι έπαθε ο Ρονάλντο στον τελικό του ’98;

Mundostories #25 Τι έπαθε ο Ρονάλντο στον τελικό του ’98;

🏆 𝟏𝟕𝟔 𝚮𝚳𝚬𝚸𝚬𝚺 𝚪𝚰𝚨 𝚻𝚶 𝚳𝚶𝚼𝚴𝚻𝚰𝚨𝚲 𝟐𝟎𝟐𝟐 🇶🇦

✍️ 🅼🆄🅽🅳🅾🆂🆃🅾🆁🅸🅴🆂 ⏳

#Story No 25 👇 𝚻𝛊 𝛆𝛑𝛂𝛉𝛆 𝛐 𝚸𝛐𝛎𝛂𝛌𝛎𝛕𝛐 𝛔𝛕𝛐𝛎 𝛕𝛆𝛌𝛊𝛋𝛐 𝛕𝛐𝛖 ’𝟗𝟖;

Εν έτει 1998, η εθνική Βραζιλίας είχε το πλέον ισοπεδωτικό επιθετικό δίδυμο, αυτό του Ρονάλντο με το Ρομάριο (ήταν μαζί και το 1994, αλλά ο 17χρονος Ρονάλντο δεν αγωνίστηκε ούτε λεπτό). Ο τελικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου τη βρήκε αντιμέτωπη με την Γαλλία, χωρίς κανέναν από τους 2 να είναι ουσιαστικά παρών στην ενδεκάδα. Η αρχή έγινε με τον Ρομάριο, ο οποίος αντιμετώπιζε ένα μικρό πρόβλημα τραυματισμού στο μηρό πριν το τουρνουά. Ο προπονητής της «σελεσάο», Μάριο Ζαγκάλο, και ο μάνατζερ της ομάδας, Ζίκο, βρίσκονταν στα «μαχαίρια» με τον βραχύσωμο επιθετικό και βρήκαν την ευκαιρία να τον «κόψουν» από την αποστολή, προφασιζόμενοι ότι δεν θα προλάβαινε να αποθεραπευθεί εγκαίρως. Όταν έμαθε την είδηση ο Ρομάριο, στις προπονητικές εγκαταστάσεις όπου προετοιμαζόταν η Βραζιλία, έβαλε τα κλάματα, αφού λόγω ηλικίας η διεθνής καριέρα του ολοκληρωνόταν σε εκείνο το σημείο. Η παρουσία του Ρομάριο ίσως να έλυνε ένα άλλο πρόβλημα, αυτό που δημιουργήθηκε στον τελικό με τον Ρονάλντο, ωστόσο ο Ζαγκάλο προτίμησε να αντικαταστήσει στην αποστολή τον κορυφαίο παίκτη της Βραζιλίας το 1994 με έναν αμυντικό μέσο, τον Έμερσον.

Οι περισσότερες συζητήσεις από το βραζιλιάνικο «στρατόπεδο», πάντως, προκλήθηκαν από τις κρίσιμες ώρες πριν τον τελικό με τη Γαλλία. Ο Ρονάλντο υπέστη επιληπτική κρίση, ενώ ξεκουραζόταν στο δωμάτιο του ξενοδοχείου. Ο Ρομπέρτο Κάρλος με τον οποίο μοιράζονταν το δωμάτιο, τα ‘χασε. «Ο Ρονάλντο πεθαίνει. Εντμούντο, Ντορίβα, τρέξτε σας παρακαλώ!», άρχισε να φωνάζει και οι συμπαίκτες του έσπευσαν να δουν τι συνέβη. «Το δωμάτιο που μοιραζόμουν με τον Ντορίβα ήταν δίπλα από αυτό του Ρονάλντο. Έτρεξα και είδα το Ρονάλντο σε τρομακτική κατάσταση. Έτρεμε, χτυπούσε τα χέρια του με τα πόδια του και έβγαζε αφρούς από το στόμα. Έκανε έναν παράξενο ήχο, σαν να ήθελε να αναπνεύσει, αλλά να μην μπορεί. Έτρεξα στο διάδρομο κι έπεσα πάνω στο Σέζαρ Σαμπάιο, που πήγαινε στο δωμάτιό του. Πήγαμε μέσα, ο Σαμπάιο τον έπιασε γερά και του κράτησε τη γλώσσα. Μετά από ένα δευτερόλεπτο ήρθαν οι γιατροί», θυμάται ο Εντμούντο. Ο άσος της Ίντερ έχανε συνεχώς τις αισθήσεις του για τις επόμενες δύο ώρες, ωστόσο συναποφάσισε με το Ζαγκάλο να αγωνιστεί. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Βραζιλίας είχε δώσει στη FIFA το όνομα του Εντμούντο για την αρχική ενδεκάδα, αλλά την τελευταία στιγμή έκανε την αλλαγή.

«Κάθε φορά που του δίναμε την μπάλα ή τον βλέπαμε στο γήπεδο, φοβόμασταν για τη ζωή του. Δεν γινόταν να τον έχουμε στο μυαλό μας όλη την ώρα. Υπήρχε ένα γενικό αίσθημα πανικού», παραδέχθηκε ο Σαμπάιο. Όσο για τον ίδιο το Ρονάλντο, περιέγραψε την περιπέτειά του: «Είχα έναν τρομερό φόβο. Έχασα το Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά κέρδισα ένα άλλο κύπελλο, αυτό της ζωής. Δεν θυμάμαι τι έγινε, αλλά πήγα να κοιμηθώ και, όπως μου είπε ο γιατρός, έπαθα επιληπτική κρίση για 30 με 40 δευτερόλεπτα. Μετά ξύπνησα και πονούσα παντού, αλλά με το πέρασμα του χρόνου ο πόνος μειωνόταν. Ηρέμησα λίγο κι αποφάσισα να παίξω και να βοηθήσω την ομάδα».

Τα σενάρια συνωμοσίας πολλά, τόσο για το τι ακριβώς υπέστη ο Ρονάλντο, όσο και για ποιον λόγο αγωνίστηκε ενώ δεν ήταν επ’ ουδενί σε θέση να παίξει, προκαλώντας μάλιστα ζημιά στην ομάδα του που πρακτικά έπαιζε με 10 παίκτες. Συγκεκριμένα, υπήρχε φημολογία ότι το συμβόλαιο που είχε υπογράψει με τη Nike τον ανάγκαζε να αγωνιστεί και στα 90 λεπτά κάθε παιχνιδιού του Μουντιάλ, ωστόσο η εταιρία αργότερα διέψευσε τις φήμες με επίσημη ανακοίνωσή της…