Menu

Mundostories #27 Ο Μαραντόνα ντοπέ…

Mundostories #27 Ο Μαραντόνα ντοπέ…

🏆 𝟏𝟕𝟒 𝚮𝚳𝚬𝚸𝚬𝚺 𝚪𝚰𝚨 𝚻𝚶 𝚳𝚶𝚼𝚴𝚻𝚰𝚨𝚲 𝟐𝟎𝟐𝟐 🇶🇦

✍️ 🅼🆄🅽🅳🅾🆂🆃🅾🆁🅸🅴🆂 ⏳

#Story No 27 👇 𝚶 𝚳𝛂𝛒𝛂𝛎𝛕𝛐𝛎𝛂, 𝛎𝛕𝛐𝛑𝛆…

Το καθιερωμένο ντόπινγκ κοντρόλ μετά το ματς με τη Νιγηρία για την Αργεντινή, στο Μουντιάλ του 1994, περιείχε μία είδηση-σοκ. Ο Ντιέγκο Μαραντόνα, ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής των τελευταίων ετών, είχε βρεθεί θετικός σε πέντε υποκατάστατα εφεδρίνης, τα οποία είναι διεγερτικά, ενώ χρησιμοποιούνται και για απώλεια βάρους. Ο πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της χώρας, Χούλιο Γκροντόνα, έδειξε αμέσως τον δρόμο. Απέβαλε τον Μαραντόνα από την «αλμπιτσελέστε», υπό το φόβο του αποκλεισμού από τη διοργάνωση ολόκληρης της Αργεντινής.

«Ανησυχούσα επειδή υπήρχε περίπτωση να αποβληθεί η Αργεντινή. Πρότεινα στον Γκροντόνα να αποβάλλει τον Μαραντόνα και το έκανε. Η αποστολή παρέμεινε. Βάσει κανονισμών, ο παίκτης έπρεπε να αποκλειστεί. Δεν γνωρίζω εάν πήρε αναβολικά, αλλά τα αποτελέσματα δείχνουν πως ναι», δήλωσε ο τότε πρόεδρος της FIFA, Ζοάο Χαβελάνζε. Οι κινήσεις στο «στρατόπεδο» της Αργεντινής συνέχισαν να είναι άμεσες. Ο γιατρός της αποστολής, Ερνέστο Ουγκάλντε, αποποιήθηκε κάθε ευθύνης: «Οταν ενημερώθηκα ότι βρέθηκε θετικός, πήγα στο δωμάτιο του κ. Μαραντόνα και μου είπε ότι το προηγούμενο βράδυ πριν το ματς είχε λάβει εφεδρίνη μέσω ενός φαρμάκου για τη μύτη. Οι γιατροί της ομάδας δεν γνώριζαν ότι ο Μαραντόνα λάμβανε φαρμακευτική αγωγή. Εάν το έκανε, ήταν με δική του ευθύνη».

Οσο για τον Μαραντόνα, που οι εξελίξεις τον πρόλαβαν και δεν μπόρεσε να υπερασπιστεί τον εαυτό του, δήλωσε: «Μου έκοψαν τα πόδια και δεν με αφήνουν να μιλήσω. Γιατί μίλησε ο δρ. Ουγκάλντε; Γιατί δεν έκλεισε το στόμα του; Δεν καταλαβαίνει ότι το μηχάνημα μπορεί να κάνει λάθος; Αλλά όχι, δεν με νοιάζει, αφήστε με μόνο. Εχω δικαίωμα να υπερασπιστώ τον εαυτό μου, επειδή δεν παίρνω αναβολικά. Δεν ξέρω τι συνέβη. Στο τέλος, όμως, μόνο εγώ θα βουλιάξω».

Η FIFA τον τιμώρησε με αποκλεισμό 15 μηνών και η Αργεντινή παρασύρθηκε μαζί του, αφού έχασε τόσο στο τελευταίο ματς του ομίλου από τη Βουλγαρία με 2-0, όσο και σε αυτό της φάσης των «16» από τη Ρουμανία με 3-2 και αποκλείστηκε.

Οσο για τον Μαραντόνα, ο οποίος συμμετείχε για τέταρτη φορά σε τελική φάση του Μουντιάλ, έκλεισε με αυτόν τον ντροπιαστικό τρόπο τη διεθνή του καριέρα (συνέχισε διασυλλογικά για λίγο στην Μπόκα Τζούνιορς). Ως τελευταία θετική ανάμνηση, πάντως, έχει το γκολ που σημείωσε κόντρα στην Ελλάδα…

«Τον Μαραντόνα τον παρέδωσαν. Δεν έχουμε αποδείξεις, αλλά διαφήμισαν το Μουντιάλ με τον Μαραντόνα και μετά τον έβγαλαν από την εικόνα. Εμείς ήμασταν πρωταθλητές, τους νικούσαμε όλους. Ο Γκροντόνα ήταν συνεργός, απόλυτος. Δεν το υποπτευόμασταν, μιλούσαμε εσωτερικά με τον Ντιέγκο και κάθε βράδυ όλη η ομάδα ήταν στο πλευρό του, μέχρι που έφυγε. Εκείνος έκλαιγε όλο το βράδυ και όλες τις ημέρες. Τον παρέδωσαν, κάτι συνέβη εκεί» έλεγε, χρόνια μετά, ο τότε αμυντικός Οσκαρ Ρουτζιέρι, καλός φίλος του Μαραντόνα.