Menu

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 8-2

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 8-2

Συνηθίζεται να λέγεται ότι τα παιχνίδια μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού είναι πάντοτε ντέρμπι, ανεξάρτητα από την αγωνιστική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι δύο «αιώνιοι» αντίπαλοι. Μέσα στις εκατοντάδες αναμετρήσεις τους στον 20ο και στον 21ο αιώνα, πολύ λίγες είναι οι περιπτώσεις που ένας από τους δύο αιώνιους αντιπάλους επικράτησε του άλλου με πολύ ευρύ σκορ. Από πλευράς «τριφυλλιού» η μεγαλύτερη σε έκταση νίκη μέχρι σήμερα σημειώθηκε σαν σήμερα, 1 Ιουνίου 1930, όταν στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας επικράτησε 8-2 και στη συνέχεια κατέκτησε το πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας του.

Οι «πράσινοι» είχαν αναδειχτεί πρωταθλητές Αθήνας και οι «ερυθρόλευκοι» Πειραιά και θα «μονομαχούσαν» στο πλαίσιο των τότε… πλέι-οφ, απ’ όπου θα προέκυπτε ο πρωταθλητής Ελλάδας. Ο Ολυμπιακός θεωρούνταν το φαβορί της αναμέτρησης και οι οπαδοί του ήταν τόσο σίγουροι για τη νίκη τους, που είχαν φτάσει στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας με μια… νεκροφόρα που είχε μέσα ένα φέρετρο, στο οποίο ήθελαν να «θάψουν» μετά το ματς τα όνειρα του Παναθηναϊκού για νίκη και τίτλο. Μετά τη λήξη του αγώνα, ωστόσο, και την απίστευτη έκβαση υπέρ των γηπεδούχων, έσπασαν τα ξύλα από το φέρετρα και τα χρησιμοποίησαν στα πρώτα εκτεταμένα επεισόδια μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων.

Ο αγώνας ξεκινούσε στις 17.30 απόγευμα υπό συνθήκες καύσωνα, όμως αυτό δεν είχε εμποδίσει την εξάντληση των 8.000 εισιτηρίων και την λαοπλημμύρα που είχε προκληθεί στο γήπεδο και γύρω από αυτό. Μεγάλο πλήθος κόσμου μάλιστα είχε σκαρφαλώσει στους λόφους του Λυκαβηττού αλλά και στις γύρω ταράτσες για να παρακολουθήσει το παιχνίδι.

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 8-2

Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε με φανταστικό τρόπο το ματς και στο ημίχρονο προηγούνταν 4-0. Στην αρχή του δεύτερου ημιχρόνου μάλιστα πέτυχε και πέμπτο γκολ. Οι φιλοξενούμενοι μείωσαν σε 5-2 μέχρι το 59’ και οι ελπίδες τους για μια μεγάλη ανατροπή αναπτερώθηκαν. Ωστόσο από το 72ο μέχρι το 81ο λεπτό οι γηπεδούχοι σημείωσαν ακόμα τρία γκολ και ολοκλήρωσαν τον αγώνα με το εντυπωσιακό 8-2.

Πρωταγωνιστής για τον Παναθηναϊκό το μεγάλο αστέρι του, Άγγελος Μεσσάρης, ο οποίος πέτυχε τα δύο από τα οκτώ γκολ. Μετά το τέλος του αγώνα οι οπαδοί του «τριφυλλιού» δημιούργησαν μάλιστα σύνθημα με το όνομά του, που έλεγε: «Βάλαμε οχτώ στον Ολυμπιακό κι άλλα τέσσερα στον Άρη, γεια σου Άγγελε Μεσσάρη!», αναφερόμενοι και στη νίκη επί του Άρη μερικές μέρες νωρίτερα.

Μετά τα σοβαρά επεισόδια που έλαβαν χώρα έπειτα από τη λήξη του ματς, υπήρξαν φόβοι για επανάληψή τους στο δεύτερο παιχνίδι μεταξύ των δύο ομάδων στην έδρα του Ολυμπιακού, στο τότε Ποδηλατοδρόμιον και σημερινό «Γ. Καραϊσκάκης». Έτσι η ΕΠΟ όρισε να γίνει η αναμέτρηση στο γήπεδο του Άρη στη Θεσσαλονίκη. Ο Παναθηναϊκός νίκησε και εκεί με σκορ 2-1 και κατέκτησε το πρώτο πρωτάθλημα στην ιστορία του. Εκείνο ήταν το δεύτερο πανελλήνιο πρωτάθλημα Ελλάδας, με το πρώτο το 1928 να το έχει κατακτήσει ο Άρης.