Menu

Γουέμπλεϊ. Αλήθειες και ψέματα για Δέσποινα, χούντα, Παναθηναϊκό

Γουέμπλεϊ. Αλήθειες και ψέματα για Δέσποινα, χούντα, Παναθηναϊκό

Σαν σήμερα, ο τελικός του Γουέμπλεϊ. Εκεί όπου ο Παναθηναϊκός έφτασε πανάξια και είναι, ως σήμερα, η μόνη ελληνική ομάδα που έπαιξε σε τελικό Κυπέλλου Πρωταθλητριών / Champions League.

Στην πορεία του είχαν γίνει διάφορα, αρκετά εκ των οποίων έχουν διαστρεβλωθεί από πολλούς.

Με τη λουξεμβούργια Ζένες Ες είχε ακυρωθεί κανονικό γκολ στο εκτός έδρας ματς.

Με την Εβερτον στο «Γκούντισον Παρκ» (με εκείνη την τρομερή σύμπτωση με τα 9άρια) έγινε καθαρό επιθετικό φάουλ στο 1-1 ενώ στη ρεβάνς της Λεωφόρου (0-0) δεν καταλογίστηκε πέναλτι υπέρ του Παναθηναϊκού.

Αποκορύφωμα αποτελεί ο πρώτος αγώνας με τον Ερυθρό Αστέρα στο Βελιγράδι, όπου η ομάδα του Φέρεντς Πούσκας ηττήθηκε με 4-1. Στο δεύτερο γκολ των Γιουγκοσλάβων η μπάλα δεν είχε περάσει τη γραμμή, υπήρξε πέναλτι που δεν δόθηκε στον Παναθηναϊκό ενώ με τραυματισμένους παίκτες ο διαιτητής συνέχισε τον αγώνα μέχρι να σκοράρει ο γηπεδούχος για τρίτη φορά.

Εκείνη την εποχή ο Αστέρας δεν ήταν κάτι το σπουδαίο, αντιθέτως ήταν αποτυχία του Παναθηναϊκού (που είχε κάνει αίσθηση αποκλείοντας την Εβερτον) η 4άδα που δέχθηκε στον πρώτο ημιτελικό.

Και πάμε στα περί στημένου, Χούντας, Δέσποινας κλπ. Η τότε χουντική, ελληνική κυβέρνηση δεν είχε τόσο δύναμη εκτός συνόρων, ίσα ίσα ήταν απομονωμένη μετά το πραξικόπημα του 1967. Αν ήθελαν να… αγοράσουν την πρόκριση, γιατί δεν το έκαναν από τον πρώτο αγώνα; Εκεί όπου το 4-1 κάλλιστα μπορούσε να γίνει 5-1 και 6-1 ενώ οι Γιουγκοσλάβοι, όπως μετέδιδε ο Γιάννης Διακογιάννης, άρπαξαν και εξαφάνισαν τον διαιτητή του αγώνα.

Γουέμπλεϊ. Αλήθειες και ψέματα για Δέσποινα, χούντα, Παναθηναϊκό

Στη ρεβάνς ο Παναθηναϊκός νίκησε με 3-0 και πέρασε στον τελικό, σε μια κατάμεστη Λεωφόρο. Νίκησε επειδή είχε καλύτερη ομάδα: τόσο απλά.

Είναι επιεικώς γελοίο να γράφονται και να διαδίδονται ψεύδη. Πώς ακριβώς η κυβέρνηση του κομμουνιστή Τίτο θα έμπαινε στη διαδικασία, όχι να στήσει αγώνα, αλλά να έχει οποιοδήποτε παρεδώσε με τους Ελληνες ακροδεξιούς χουντικούς;

Το κορυφαίο που έχει, προπαγανδιστικά, γραφτεί είναι ότι δεν έπαιξε ο τότε σταρ, Ντράγκαν Τζάιτς, με εντολή της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης. Λεπτομέρεια που χαλάει την ιστορία: ήταν τιμωρημένος με τρεις αγωνιστικές αφού είχε αποβληθεί στον αγώνα με την Καρλ Τζάις Ιένα.

Εχουν, λοιπόν, κάνει «σημαία» τα όσα είπε κάποτε η Δέσποινα Παπαδοπούλου στον Αλέξη Παπαχελά. Μια ηλικιωμένη γυναίκα που δεν έστεκε καλά από τα 70s, από το ξύλο που έτρωγε από τον Γιώργο Παπαδόπουλο (πασίγνωστο και γραμμένο). Στις ίδιες δηλώσεις έλεγε ότι, ενώ μιλούσε με τον Παττακό στη Λεωφόρο (και της είπε «το έχουμε αγοράσει το ματς»), η Παπαδοπούλου του είπε «μη, θα μας ακούσει ο (σ.σ. Γιουγκοσλάβος) πρέσβης» που καθόταν δίπλα. Και λίγο μετά, ενώ ο Στυλιανός Παττακός της είπε «μην ανησυχείς, αυτός δεν ξέρει γρι ελληνικά», ο πρέσβης της μίλησε… στα ελληνικά.

Γουέμπλεϊ. Αλήθειες και ψέματα για Δέσποινα, χούντα, Παναθηναϊκό

Ούτως ή άλλως, προ μερικών ετών ο Νίκολα Μπούγκαριτς διέψευσε τα πάντα, αφού γέλασε με τις φήμες: «στα 87 μου δεν θα είχα λόγο να πω τα πάντα, αλλά δεν ίσχυσε τίποτε από αυτά». Και, ως σημειώνει, τα έσοδα του Ερυθρού Αστέρα με πρόκριση στον τελικό θα ήταν πολύ μεγαλύτερα από κάθε… στήσιμο. Τον Μάιο του 1971 η εφημερίδα «Τα Νέα» ανέφερε ότι το πριμ των φιναλίστ στον τελικό ήταν 6 εκατομμύρια δραχμές. Οι ψευδείς προπαγανδιστικές φήμες για χρηματισμό του Αστέρα ανέφεραν ότι δωροδοκήθηκε «έναντι 3 εκατ. δραχμών». Αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς πως, με το αβαντάζ του 4-1 του πρώτου γύρου, μόνο κάποιος αφελής θα δεχόταν να δωροδοκηθεί με τα μισά χρήματα από αυτά που έτσι κι αλλιώς θα λάμβανε…

ΥΓ1. Κάτι σημαντικό. Ο Παττακός ήταν γνωστός για τα όσα έλεγε και μετά την αποφυλάκισή του. Διαστρέβλωνε γεγονότα, πάντα. Ειδικά σε δύο επεισόδια της «Μηχανής του Χρόνου» ο Χρίστος Βασιλόπουλος χαμογελούσε με τις απαντήσεις του σε ερωτήματα για την 7ετία. Γενικώς το να στηρίζουμε ένα γεγονός σε επιχειρήματα μόνο των χουντικών, δεν είναι ορθό δημοσιογραφικά. Και τίποτε άλλο δεν στήριξε το εν λόγω μύθευμα.

Γουέμπλεϊ. Αλήθειες και ψέματα για Δέσποινα, χούντα, Παναθηναϊκό

ΥΓ2. Πολλά χρόνια μετά κυκλοφόρησε η φήμη περί… δηλητηρίασης. Φυσικά η μία φήμη δεν μπορεί να αποτελέσει κομμάτι της άλλης. Δεν υπάρχει λογική να δηλητηριάσεις, όταν έχεις «φτιάξει» τον αγώνα. Την άποψη αυτή υποστήριξε ο ποδοσφαιριστής του Αστέρα, Μίλε Νοβάκοβιτς σε το 2007 αλλά συμπαίκτες του όπως οι Ζόραν Φιλίποβιτς, Ράτομιρ Ντουίκοβιτς και Μίλοβαν Ντόριτς τον διέψευσαν.

ΥΓ3. Εχετε ακούσει ότι κάποτε ο Ολυμπιακός έφαγε 8 γκολ από την Ντανφέρμλιν στη Σκωτία και συμφώνησαν να αλλάξουν το σκορ σε 4 γκολ; Ε, ανάλογος μύθος είναι…