Menu

Η πρώτη γυναίκα νικήτρια στο Ράλι Ακρόπολις

Η πρώτη γυναίκα νικήτρια στο Ράλι Ακρόπολις

3 Ιουνίου 1982. Πριν από ακριβώς 40 χρόνια η Μισέλ Μουτόν έγραψε ιστορία στο Ράλι Ακρόπολις καθώς έγινε η πρώτη γυναίκα που νίκησε στην κούρσα.

Από το 1973, όταν και εντάχθηκε στο πρόγραμμα του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλι έως και το 2013, που ήταν η τελευταία χρονιά που προσμέτρησε στο WRC, το Ράλι Ακρόπολις αποτελούσε το πιο απαιτητικό και σκληρό αγώνα του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλι.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι υπάρχουν παγκόσμιοι πρωταθλητές όπως ο Σάντρο Μουνάρι, ο Χάνου Μίκολα και ο Τόμι Μάκινεν που δεν κατάφεραν ποτέ να νικήσουν. Αντίθετα, υπάρχει μια γυναίκα που κατάφερε πριν από 40 χρόνια να «βάλει τα γυαλιά» σε αρκετούς άντρες νικώντας στο αποκαλούμενο «Ράλι των Θεών».

Η νίκη της παίρνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις αν αναλογιστούμε πως ήταν ένα από τα 32 πληρώματα που κατάφεραν να ολοκληρώσουν το αγώνα από τα 136 που τον ξεκίνησαν, αλλά και ότι τερμάτισε 13,39 λεπτά πριν από το δεύτερο Βάλτερ Ρερλ.

Η Μισέλ Μουτόν με το Audi Quattro και συνοδηγό την Ιταλίδα Φαμπρίτσια Πονς, παραμένει ακόμα και σήμερα η μοναδική γυναίκα που τερμάτισε στην πρώτη θέση αλλά και το μοναδικό γυναικείο πλήρωμα που έχει νικήσει στο Ράλι Ακρόπολις. Παράλληλα ήταν η τρίτη νίκη της Γαλλίδας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι.