Menu

Mundostories #30 Πώς… έστησαν τη Βραζιλία το 1978

Mundostories #30 Πώς… έστησαν τη Βραζιλία το 1978

🏆 𝟏𝟕𝟏 𝚮𝚳𝚬𝚸𝚬𝚺 𝚪𝚰𝚨 𝚻𝚶 𝚳𝚶𝚼𝚴𝚻𝚰𝚨𝚲 𝟐𝟎𝟐𝟐 🇶🇦

✍️ 🅼🆄🅽🅳🅾🆂🆃🅾🆁🅸🅴🆂 ⏳

#Story No 30 👇 𝚷𝛚ς… 𝛆𝛔𝛕𝛈𝛔𝛂𝛎 𝛕𝛈 𝚩𝛒𝛂𝛇𝛊𝛌𝛊𝛂 𝛕𝛐 𝟏𝟗𝟕𝟖

1978, Αργεντινή, Μουντιάλ. Στον 3ο όμιλο (Βραζιλία, Σουηδία, Αυστρία και Ισπανία) η «σελεσάο» φάνταζε ως το μεγάλο φαβορί που ετοιμαζόταν να επιστρέψει στην κορυφή, την οποία είχε απωλέσει τέσσερα χρόνια νωρίτερα στη Δυτική Γερμανία.

Και, μάλιστα είχε… τρίξει τα δόντια της στην ευρωπαϊκή περιοδεία που είχε πραγματοποιήσει λίγο πριν τη διεξαγωγή της τελικής φάσης. Ξεκίνησε άσχημα στον όμιλο όμως, μένοντας στο 1-1 με τη Σουηδία – ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία τους που οι Σκανδιναβοί δεν έχαναν από τη Βραζιλία.

Στο ματς πάντως αυτό έγινε κάτι ανεπανάληπτο σε αγώνες τελικής φάσης. Οι Βραζιλιάνοι πέτυχαν γκολ στις καθυστερήσεις, το οποίο δεν μέτρησε επειδή ο Ουαλός διαιτητής Κλάιβ Τόμας σφύριξε τη λήξη την ώρα ακριβώς που η μπάλα είχε φύγει από τα πόδια του Ζίκο και κατευθυνόταν στα δίχτυα του Χέλστρομ. Οι Βραζιλιάνοι διαμαρτυρήθηκαν έντονα και η κοινή γνώμη σοκαρίστηκε. Ο Ουαλός είχε εφαρμόσει μεν τον τύπο των κανονισμών , αλλά…

Η Βραζιλία είχε να αντιμετωπίσει και εσωτερικά προβλήματα αφού ο αρχηγός της Ρομπέρτο Ριβελίνο είχε επικρίνει δημόσια τον ομοσπονδιακό τεχνικό Κλαούντιο Κουτίνιο. Ο τελευταίος τον άφησε εκτός ομάδας για το ματς με την Ισπανία (0-0). Στον τελευταίο αγώνα η «σελεσάο» πήρε την νίκη που χρειαζόταν (1-0) επί της αδιάφορης Αυστρίας και πέρασε μαζί της στην επόμενη φάση ενώ την νίκη της τιμής πέτυχε η Ισπανία επί της Σουηδίας (1-0).

Μετά το τέλος της καριέρας του ο Ουαλός ρέφερι αποφάσισε να τρολάρει όλους όσους είχε… καραφλιάσει με τέτοιου είδους αποφάσεις, εκδίδοντας το 1984 την αυτοβιογραφία του. Ο τίτλος της, «By The Book»!

Το σφύριγμα αυτό είχε κατά ένα τρόπο σημαντική επιρροή στην εξέλιξη της διοργάνωσης, αφού η Βραζιλία βγήκε δεύτερη στο γκρουπ και στη β’ φάση των ομίλων διασταυρώθηκε με Αργεντινή, Περού και Πολωνία, με τη γνωστή συνέχεια: το περίφημο «μαγείρεμα» με το Περού για να προκριθεί η διοργανώτρια στον τελικό (6-0) και να παίξει η «σελεσάο» στο μικρό.

Σε εκείνο το Μουντιάλ η εθνική Βραζιλίας πήρε την τρίτη θέση χωρίς να ηττηθεί (ούτε καν στα πέναλτι) και ο Κλάιβ Τόμας τερμάτισε τη διεθνή καριέρα του περνώντας –ευτυχώς για αυτόν– στα ψιλά. Είχε σφυρίξει επίσης στο Μουντιάλ του ’74 και στο Euro του ’76, οπότε και στον ημιτελικό «έσφαξε» τη μεγάλη Ολλανδία του Γιόχαν Κρόιφ απέναντι στην Τσεχοσλοβακία (3-1 στην παράταση).