Menu

Mundostories #34 Για μοναδική φορά, τέσσερις βρετανικές χώρες μαζί σε Μουντιάλ!

Mundostories #34 Για μοναδική φορά, τέσσερις βρετανικές χώρες μαζί σε Μουντιάλ!

🏆 𝟏𝟔𝟕 𝚮𝚳𝚬𝚸𝚬𝚺 𝚪𝚰𝚨 𝚻𝚶 𝚳𝚶𝚼𝚴𝚻𝚰𝚨𝚲 𝟐𝟎𝟐𝟐 🇶🇦

✍️ 🅼🆄🅽🅳🅾🆂🆃🅾🆁🅸🅴🆂 ⏳

#Story No 34 👇 𝚪𝛊𝛂 𝛍𝛐𝛎𝛂𝛅𝛊𝛋𝛈 𝛗𝛐𝛒𝛂, 𝟒 𝛃𝛒𝛆𝛕𝛂𝛎𝛊𝛋𝛆ς 𝛘𝛚𝛒𝛆ς 𝛍𝛂𝛇𝛊 𝛔𝛆 𝚳𝛐𝛖𝛎𝛕𝛊𝛂𝛌 ❗

Όταν ξεκίνησε το Μουντιάλ, το 1930, οι πέντε βρετανικές χώρες (Αγγλία, Σκωτία, Βόρεια Ιρλανδία, Ουαλία και Ιρλανδία) εκείνη την εποχή είχαν αποχωρήσει από τη FIFA και οι ομοσπονδίες τους δεν αναγνώριζαν άλλο τουρνουά εκτός από το Κύπελλο Βρετανικών Νήσων που διοργάνωναν οι ίδιες (το Home Championship). Η Ιρλανδία άλλαξε ρότα το 1934 (αλλά αποκλείστηκε στα προκριματικά) και μόλις το 1950, μετά τον πόλεμο, η Αγγλία αποφάσισε για πρώτη φορά να διεκδικήσει ένα από τα εισιτήρια των τελικών. Η FIFA δημιούργησε μάλιστα έναν αμιγώς βρετανικό όμιλο στα προκριματικά με τις Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία και Βόρειας Ιρλανδία. Οι Άγγλοι τερμάτισαν πρώτοι και οι Σκωτσέζοι δεύτεροι και αμφότεροι προκρίθηκαν στα τελικά. Όμως η ομοσπονδία της Σκωτίας είχε από την αρχή αποφασίσει ότι δεν επρόκειτο να στείλει την ομάδα στο Μουντιάλ της Βραζιλίας και συμμετείχε απλά επειδή… υπήρχε η Αγγλία στον όμιλο. Μάταια οι αρχηγοί της Αγγλίας και της Σκωτίας, Μπίλι Ράιτ και Τζορτζ Γιάνγκ αντίστοιχα, προσπάθησαν να πείσουν την ομοσπονδία να επιτρέψει στην ομάδα να πάει στο Μουντιάλ.

Η σιγουριά που είχαν έτσι στο νησί για πρόκριση δύο ομάδων τους στα τελικά προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Η FIFA δέχτηκε λοιπόν, ενόψει 1958, να τοποθετήσει τις τέσσερις εθνικές ομάδες σε διαφορετικούς προκριματικούς ομίλους. Για κακή τύχη των αντιρρησιών προκρίθηκαν όλες για πρώτη και μοναδική φορά στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου!

Πιο τυχερή ήταν η Ουαλία που είχε τερματίσει δεύτερη στον όμιλό της και είχε αποκλειστεί. Τα πολιτικά προβλήματα όμως στη Μέση Ανατολή είχαν ουσιαστικά… καταργήσει την προκριματική φάση σε αυτή την περιφέρεια. Η μια ομάδα μετά την άλλη άρχισαν να αποχωρούν, ιδίως όταν ο αντίπαλος άκουγε στο όνομα «Ισραήλ». Μόλις πέντε αγώνες έγιναν συνολικά αλλά το Ισραήλ δεν έπαιξε σε κανέναν από αυτούς! Άπαντες αποχωρούσαν. Θεωρητικά λοιπόν και αφού όλες οι υπόλοιπες αντίπαλοί του είχαν αποχωρήσει το Ισραήλ προκρινόταν για τα τελικά. Η FIFA όμως θεώρησε απαράδεκτο να πάει μια ομάδα στην τελική φάση χωρίς αγώνες, εκτός της διοργανώτριας και της κατόχου του τίτλου. Πήρε λοιπόν τις δεύτερες των ομίλων της Ευρώπης και διεξήγε κλήρωση για να αντιμετωπίσει μία από αυτές τους Ισραηλινούς σε αγώνα κατάταξης. Τυχερή ήταν η Ουαλία που με δύο νίκες με το ίδιο σκορ (2-0) συμπλήρωσε το ανεπανάληπτο βρετανικό καρέ στην τελική φάση.

Στη Σουηδία λοιπόν το 1958 εμφανίστηκε καρέ βρετανικών χωρών!

Στον 1ο όμιλο Βόρεια Ιρλανδία ισοβάθμησε με την Τσεχοσλοβακία, τότε προβλεπόταν μπαράζ στον όμιλο αν είχαν τους ίδιους βαθμούς, τη νίκησε ξανά (1-0 και 2-1 αντίστοιχα) και στα προημιτελικά αποκλείστηκε με 4-0 από τη Γαλλία.

Στον 2ο, σε όμιλο μαζί με Γαλλία, Γιουγκοσλαβία και Παραγουάη, η Σκωτία ήταν απογοητευτική όπως και στο προηγούμενο Παγκόσμιο Κύπελλο, κατάφερε όμως αυτή τη φορά να πάρει τον πρώτο της βαθμό σε τελική φάση απέναντι στη Γιουγκοσλαβία (1-1).

Ο 3ος όμιλος περιλάμβανε την οικοδέσποινα Σουηδία, τη φιναλίστ αλλά αποδυναμωμένη σε σχέση με το 1954 Ουγγαρία, το Μεξικό και την «τυχερή» των προκριματικών Ουαλία. Η οποία Ουαλία κατάφερε να εξουδετερώσει τη μαγυάρικη σχολή (1-1 στον όμιλο, 2-1 στο μπαράζ), για να ηττηθεί στους «8» με 1-0 από τη Βραζιλία, από γκολ του 17χρονου Πελέ που σκόραρε για πρώτη φορά σε Μουντιάλ.

Ο 4ος όμιλος ήταν ο πιο ισχυρός: Βραζιλία, Αγγλία, Σοβιετική Ένωση και Αυστρία. Άγγλοι και Σοβιετικοί πήγαν σε μπαράζ και πέρασε η ΕΣΣΔ με 1-0.