Menu

Mundostories #35 Όταν το Καμερούν άφησε τον πλανήτη με το στόμα ανοιχτό!

Mundostories #35 Όταν το Καμερούν άφησε τον πλανήτη με το στόμα ανοιχτό!

🏆 𝟏𝟔𝟔 𝚮𝚳𝚬𝚸𝚬𝚺 𝚪𝚰𝚨 𝚻𝚶 𝚳𝚶𝚼𝚴𝚻𝚰𝚨𝚲 𝟐𝟎𝟐𝟐 🇶🇦

✍️ 🅼🆄🅽🅳🅾🆂🆃🅾🆁🅸🅴🆂 ⏳

#Story No 35 👇 𝚶𝛕𝛂𝛎 𝛕𝛐 𝚱𝛂𝛍𝛆𝛒𝛐𝛖𝛎 𝛂𝛗𝛈𝛔𝛆 𝛕𝛐𝛎 𝛑𝛌𝛂𝛎𝛈𝛕𝛈 𝛍𝛆 𝛕𝛐 𝛔𝛕𝛐𝛍𝛂 𝛂𝛎𝛐𝛊𝛘𝛕𝛐 ❗

8 Ιουνίου 1990. Μια μέρα σαν κι αυτή έλαβε χώρα η πρώτη σέντρα του Μουντιάλ της Ιταλίας. Αντίπαλοι ήταν η πρωταθλήτρια κόσμου Αργεντινή και το Καμερούν.

Είθισται η πρεμιέρα των Παγκοσμίων Κυπέλλων να επιφυλάσσει εκπλήξεις, αλλά αυτή που σημειώθηκε σαν σήμερα είναι ίσως η κορυφαία.

Το Καμερούν νίκησε 1-0 την κάτοχο του τίτλου. Το γκολ πέτυχε στο 66′ με κεφαλιά ο Φρανσουά Ομάμ Μπιγίκ (που σηκώθηκε… στον Θεό), τέσσερα λεπτά αφότου ο αδελφός του, Αντρέ Κανά Μπιγίκ, είχε αποβληθεί άδικα από τον Γάλλο διαιτητή Μισέλ Βοτρό. Το Καμερούν δεν απειλήθηκε από τον Ντιέγκο Μαραντόνα και την παρέα του παρότι τελείωσε το ματς με εννιά παίκτες!

Οι Αφρικανοί απέδειξαν μάλιστα στους Λατινοαμερικάνους ότι ξέρουν κι αυτοί να κλωτσάνε, και καλά. Εξ ου και οι αποβολές.

Συνάμα, το Καμερούν που ήταν αήττητο στην παρθενική του εμφάνιση σε Μουντιάλ, στην Ισπανία το 1982, αυτή τη φορά δεν έπεσε στην παγίδα των ισοβαθμιών και με δύο νίκες εξασφάλισε από τη 2η αγωνιστική την πρόκριση. Στην πρεμιέρα ήρθε η πιο ιστορική επιτυχία των «αδάμαστων λιονταριών» αλλά ο Φρανσουά Ομάμ Μπιγίκ δεν λατρεύτηκε τόσο, όσο ο Ροζέ Μιλά, πρωταγωνιστής του Καμερούν και το ‘82. Η νίκη επί της «αλμπιτσελέστε» συνδυάστηκε με αυτήν επί της Ρουμανίας με 2-1 χάρη σε δύο γκολ του Μιλά στο τέλος, με συνέπεια η συντριβή από τη Σοβιετική Ενωση να μην έχει καμία επίπτωση.

Στη φάση των «16» η Κολομβία ήταν τρωτός αντίπαλος, ωστόσο χρειάστηκε η διαδικασία της παράτασης κι ένα τραγικό λάθος του Ρενέ Χιγκίτα (ή, αν θέλετε, το ένστικτο του Μιλά) για να διασφαλιστεί το Καμερούν, όσον αφορά στην πρόκριση. Η… άγνοια κινδύνου με την οποία αγωνίζονταν οι Καμερουνέζοι (μοιρασμένοι σε καλές ομάδες της πατρίδας τους ή μικρομεσαίες της Γαλλίας, πλην του κορυφαίου Αφρικανού τερματοφύλακα, Τόμας Ενκόνο που ανήκε στην Εσπανιόλ) τους έφερε μόλις επτά λεπτά μακριά από την πρόκριση στα ημιτελικά. Τότε ισοφάρισε η Αγγλία με πέναλτι κι ενώ τα «αδάμαστα λιοντάρια» είχαν ήδη κάνει ανατροπή στο σκορ και προηγούνταν με 2-1. Στην παράταση δεν μπόρεσαν να διαχειριστούν το ψυχολογικό βάρος και με ακόμα ένα πέναλτι του Λίνεκερ, ήρθε ο αποκλεισμός.

Με ψηλά το κεφάλι, πάντως, αφού πραγματοποίησαν την καλύτερη πορεία αφρικανικής ομάδας στον θεσμό (παραμένει αξεπέραστη) και ανάγκασαν τη FIFA από τη νέα διοργάνωση να δώσει ακόμα ένα εισιτήριο για την τελική φάση στη «μαύρη ήπειρο».

Η επιτυχία της αφρικάνικης ομάδας που είχε ομοσπονδιακό τεχνικό τον Σοβιετικό Βαλερί Νεπομνιάσκι ήταν τεράστια εκείνη την εποχή…