Menu

Mundostories #39 Πώς η Αγγλία απέτυχε να υπερασπιστεί τον μοναδικό της τίτλο

Mundostories #39 Πώς η Αγγλία απέτυχε να υπερασπιστεί τον μοναδικό της τίτλο

🏆 𝟏𝟔𝟐 𝚮𝚳𝚬𝚸𝚬𝚺 𝚪𝚰𝚨 𝚻𝚶 𝚳𝚶𝚼𝚴𝚻𝚰𝚨𝚲 𝟐𝟎𝟐𝟐 🇶🇦

✍️ 🅼🆄🅽🅳🅾🆂🆃🅾🆁🅸🅴🆂 ⏳

#Story No 39 👇 𝚷𝛚ς 𝛈 𝚨𝛄𝛄𝛌𝛊𝛂 𝛂𝛑𝛆𝛕𝛖𝛘𝛆 𝛎𝛂 𝛖𝛑𝛆𝛒𝛂𝛔𝛑𝛊𝛔𝛕𝛆𝛊 𝛕𝛐𝛎 𝛍𝛐𝛎𝛂𝛅𝛊𝛋𝛐 𝛕𝛈ς 𝛕𝛊𝛕𝛌𝛐

Στο Μουντιάλ του Μεξικού το 1970, φαβορί εμφανίζονταν η υπερπλήρης Βραζιλία και η παγκόσμια πρωταθλήτρια Αγγλία. Όμως η αλαζονική συμπεριφορά του Σερ Αλφ Ράμσεϊ δημιούργησε αρνητικό κλίμα σε βάρος των Άγγλων. Ήδη οι Νοτιοαμερικανοί είχαν προηγούμενα με τον Ράμσεϊ όταν τέσσερα χρόνια νωρίτερα αποκάλεσε τους Αργεντινούς «ζώα». Ενώ, από τη στιγμή που πάτησε το πόδι του στο Μεξικό ο Ράμσεϊ άρχισε να γκρινιάζει για την ποιότητα των γηπέδων, χαρακτήρισε τη διοργάνωση ελλιπή με αποτέλεσμα η Αγγλία να γίνει η πιο μισητή ομάδα εκείνο του Μουντιάλ. Χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στην τελετή έναρξης αποδοκιμάστηκε έντονα η αγγλική σημαία.

Αγωνιστικά πάντως η Αγγλία χωρίς μεγάλες αλλαγές από το 1966, είχε μια πολύ καλή ομάδα. Και έπεσε σε όμιλο μαζί με τη Βραζιλία, αλλά και τη Ρουμανία και την Τσεχοσλοβακία.

Οι Άγγλοι στο πρώτο ματς νίκησαν 1-0 τη Ρουμανία και οι Βραζιλιάνοι σε μια επίδειξη ισχύος συνέτριψαν την Τσεχοσλοβακία με 4-1. Στις 7 Ιουνίου οι δύο μεγάλες ομάδες του τουρνουά, Αγγλία και Βραζιλία συναντήθηκαν στη Γουαδαλαχάρα. Οι Άγγλοι είχαν επιλέξει σαν τόπο διαμονής ένα υπερπολυτελές ξενοδοχείο, το οποίο όμως βρισκόταν στο κέντρο της πόλης. Και αυτό ήταν το λάθος τους καθώς την παραμονή του αγώνα και όλη τη νύχτα αρκετοί Μεξικάνοι είχαν συγκεντρωθεί έξω από το ξενοδοχείο και φώναζαν «Brazil, Brazil». Το αποτέλεσμα ήταν οι περισσότεροι Άγγλοι να μείνουν ξύπνιοι όλο το βράδυ και να

πληρώσουν με αυτό τον τρόπο την υπεροπτική συμπεριφορά τους. Την επόμενη μέρα έχοντας σαφώς λιγότερες δυνάμεις έλιωσαν κάτω από τους 36 βαθμούς Κελσίου και μοιραία έχασαν από τη Βραζιλία με 1-0 με γκολ του Ζαϊρζίνιο. Αυτό το ματς όμως έμεινε στην ιστορία για την απόκρουση του Μπανκς στην κεφαλιά του Πελέ. Ο Ζαϊρζίνιο με σέντρα ακριβείας βρήκε τον Πελέ, ο οποίος έπιασε καρφωτή κεφαλιά στέλνοντας τη μπάλα στη δεξιά γωνία του Μπανκς. Όλοι φώναξαν «γκολ» όμως ο Άγγλος γκολκίπερ σαν αίλουρος εκτινάχθηκε και απόκρουσε. Αυτή η ενέργεια ήταν ίσως η απόκρουση του αιώνα – αλλά και του… αθλήματος.

Οι Βραζιλιάνοι στο τρίτο παιχνίδι τους νίκησαν και τους Ρουμάνους με 3-2 και τριπλασίασαν τις νίκες τους. Η Αγγλία νίκησε με τα χίλια ζόρια τους Τσεχοσλοβάκους με 1-0 και προκρίθηκε ως δεύτερη, πέφτοντας πάνω στη Δυτική Γερμανία στα προημιτελικά, σε μια επανάληψη του τελικού του 1966.

Η Αγγλία αναγκάστηκε να αγωνιστεί χωρίς τον Γκόρντον Μπανκς που υπέστη τροφική δηλητηρίαση και παραχώρησε τη θέση του στον Πίτερ Μπονέτι. Οι Άγγλοι μπήκαν δυνατά στο ματς και στο 31’ προηγήθηκαν με τον Μάλερι, ενώ ήταν καλύτεροι στη μεγαλύτερη διάρκεια του α’ ημιχρόνου. Τέσσερα λεπτά στο β’ μέρος και ο Μάρτιν Πίτερς πέτυχε και δεύτερο γκολ για τους Άγγλους που πίστεψαν ότι «καθάρισαν» το ματς. Και αυτό ήταν το λάθος τους. Οι πεισματάρηδες Γερμανοί δεν το έβαλαν κάτω, αντεπιτέθηκαν και κατάφεραν να μειώσουν στο 68’ με τον Φραντς Μπεκενμπάουερ. Οι Γερμανοί συνέχισαν να επιτίθονται μανιασμένα και ισοφάρισαν στο 76’ με κεφαλιά του Ούβε Ζέλερ. Στη φάση αυτή ο Άγγλος γκολκίπερ έκανε κακή εκτίμηση και φέρει ακέραια την ευθύνη για το γκολ. Το αποτέλεσμα δεν άλλαξε μέχρι τη λήξη και οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στην παράταση. Οι Γερμανοί με περισσότερες δυνάμεις κατάφεραν να πετύχουν και τρίτο γκολ με τον Γκερντ Μίλερ στο 108’ και να κερδίσουν τον αγώνα, την πρόκριση καθώς και να πάρουν εκδίκηση για την ήττα τους το 1966.