Menu

Ο πρώτος ουρανοξύστης της Ελλάδας

Ο πρώτος ουρανοξύστης της Ελλάδας

Ο Πύργος των Αθηνών κατασκευάστηκε σε μια περίοδο κατά την οποία ο νόμος για το περιορισμό του ύψους των κτιρίων στην Ελλάδα άρθηκε με το νόμο 395/68 «Περί του ύψους των οικοδομών και ελευθέρας δομήσεως» και δόθηκε το ελεύθερο στα κτίρια να διατάσσονται με οποιοδήποτε τρόπο μέσα στο οικόπεδο για να εξασφαλίζεται ο καλύτερος φωτισμός και αερισμός. Μέχρι το 1968, το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος ήταν τα 35 μέτρα. Από το 1985 μέχρι το 2000 το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος ήταν τα 32 μέτρα, από το 2000 εώς το 2012 τα 27 μέτρα και απο το 2012 μέχρι σήμερα, τα 32 μέτρα.

Σαν σήμερα το 1968 λοιπόν Θεμελιώνεται ο Πύργος των Αθηνών, ο πρώτος ουρανοξύστης της πόλης, στη συμβολή των Λεωφόρων Βασιλίσσης Σοφίας και Μεσογείων. Ο Πύργος έχει ύψος λιγότερο από 100 μέτρα χωρίς να συνυπολογίζονται οι κεραίες και 28 ορόφους και είναι μέχρι σήμερα το ψηλότερο κτίριο στην Ελλάδα. Η αρχιτεκτονική του πύργου είναι μινιμαλιστική και φουτουριστική και αποτελεί μίμηση άλλων κτιρίων της Ευρώπης.

Ήταν το πρώτο κτίριο των Βαλκανίων που κατασκευάστηκε με τη μέθοδο της σύμμεικτης κατασκευής, δηλαδή με κολώνες από χάλυβα και πλάκες από οπλισμένο σκυρόδεμα. Δεν υπέστη καθόλου ζημιές από τους δυνατούς σεισμούς οι οποίοι έπληξαν την πρωτεύουσα το 1981 και το 1999. Τότε ήταν το πιο πρωτοποριακό κτίριο, σήμερα κάποιοι το χαρακτηρίζουν κακόγουστο. Αυτά άλλωστε είναι υποκειμενικά. Πάντως είναι από τα πιο εμβληματικά κτίρια της σύγχρονης Αθήνας…