Menu

Mundostories #40 Ο γαλλικός «εμφύλιος» στη Νότια Αφρική το 2010

Mundostories #40 Ο γαλλικός «εμφύλιος» στη Νότια Αφρική το 2010

🏆 𝟏𝟔𝟏 𝚮𝚳𝚬𝚸𝚬𝚺 𝚪𝚰𝚨 𝚻𝚶 𝚳𝚶𝚼𝚴𝚻𝚰𝚨𝚲 𝟐𝟎𝟐𝟐 🇶🇦

✍️ 🅼🆄🅽🅳🅾🆂🆃🅾🆁🅸🅴🆂 ⏳

#Story No 40 👇 𝚶 𝛄𝛂𝛌𝛌𝛊𝛋𝛐ς «𝛆𝛍𝛗𝛖𝛌𝛊𝛐ς» 𝛔𝛕𝛈 𝚴𝛐𝛕𝛊𝛂 𝚨𝛗𝛒𝛊𝛋𝛈 𝛕𝛐 𝟐𝟎𝟏𝟎

Η ατμόσφαιρα στα αποδυτήρια της, Γαλλίας, λίγο πριν την έναρξη της διοργάνωσης του 2010 στη Νότια Αφρική μύριζε… μπαρούτι. Η αποτυχημένη πορεία της ομάδας στο Euro 2008 με τον αποκλεισμό από το πρώτο γύρο και η δύσκολη πρόκριση στο Μουντιάλ του 2010. Πριν μάλιστα ξεκινήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο, η γαλλική ομοσπονδία ανακοίνωσε πως ο Ραϊμόντ Ντομενέκ δεν θα συνεχίσει στον πάγκο. Το ξεκίνημα του Παγκοσμίου Κυπέλλου για τους Γάλλους ήταν εφιαλτικό. Ισοπαλία 0-0 στο πρώτο ματς με την Ουρουγουάη και αμέσως μετά ήττα με 2-0 από το Μεξικό.

Ο Νικολά Ανελκά προχώρησε σε δριμεία κριτική στο πρόσωπο του προπονητή του μετά την ήττα της ομάδας από το Μεξικό. Τελικά, ο παίκτης των «τρικολόρ» πήρε το δρόμο του γυρισμού στην πατρίδα, μόνος του πριν καν ολοκληρωθεί η φάση των ομίλων, μιας και αρνήθηκε να απολογηθεί για το ξέσπασμά του, με την ομοσπονδία να τον αποβάλλει. Την επόμενη μέρα, ο αρχηγός Πατρίς Εβρά, είχε έναν έντονο καυγά με έναν εκ των προπονητών της ομάδας, οδηγώντας σε σύρραξη πολλών παικτών. Επίσης, οι ποδοσφαιριστές της Γαλλίας αποφάσισαν την αποχή από την προπόνηση εξαιτίας της απόφασης της γαλλικής ομοσπονδίας να αποβάλλει τον Ανελκά.

Λίγο πριν το τελευταίο ματς της ομάδας με την διοργανώτρια Νότια Αφρική, η υπουργός αθλητισμού κάλεσε σε γεύμα τους παίκτες προκειμένου να τονώσει το χαμηλό ηθικό τους. Λέγοντάς τους χαρακτηριστικά: «Πώς θέλετε να σας θυμούνται, τι εικόνα θα αφήσετε;», πολλοί νεαροί ξέσπασαν σε κλάματα, ενώ το κλίμα στην ομάδα φάνηκε να καλυτερεύει. Ωστόσο, η Γαλλία γνώρισε την ήττα κι από την Νότιο Αφρική, με τον Ντομενέκ να αρνείται να δίνει το χέρι του στον αντίπαλο προπονητή, Κάρλος Αλμπέρτο Παρέιρα.

Η εθνική Γαλλίας επέστρεψε από την Αφρική σε οικονομική θέση, ενώ όλοι ζήτησαν την τιμωρία των παικτών για την κακή εικόνα. Ο νέος προπονητής των «τρικολόρ», Λοράν Μπλαν, δεν κάλεσε ούτε ένα παίκτη της αποστολής του Μουντιάλ, στο επόμενο παιχνίδι των Γάλλων κόντρα στη Νορβηγία για παραδειγματισμό. Ακόμα, οι Ανελκά, Ριμπερί, Εβρά, Τουλαλάν και Αμπιντάλ, παραπέμφθηκαν στη ομοσπονδία με την κατηγορία πως δεν πρόσφεραν όσα έπρεπε στην ομάδα. Ο Ανελκά τιμωρήθηκε με αποκλεισμό για 18 αγώνες της χώρας, Εβρά για πέντε, ο Ριμπερί για τρεις και ο Τουλαλάν για έναν. Μετά από αυτά, ο Ανελκά βγήκε και δήλωσε επίσημα πως αποσύρεται από την εθνική ομάδα…