Menu

Μπονέρ, το νησί που έγινε… χώρα και έφτιαξε εθνική ομάδα

Μπονέρ, το νησί που έγινε… χώρα και έφτιαξε εθνική ομάδα

Μπονέρ (Bonaire), ένα νησί στις Υπήμερες Αντίλλες στην Καραϊβική Θάλασσα. Φωτογραφίες που δύσκολα μπορεί να πιστέψει κανείς ότι τραβήχτηκαν με ένα και μόνο κλικ, αποκαλύπτουν αλλόκοσμα τοπία της Γης που θυμίζουν περιγραφές ανύπαρκτων τόπων σε βιβλία φαντασίας.

Οι νικητές του διεθνούς διαγωνισμού φωτογραφίας “International Landscape Photographer of the Year” ξεπέρασαν τους εαυτούς τους.

Μπονέρ, το νησί που έγινε… χώρα και έφτιαξε εθνική ομάδα

Η… πλάκα είναι ότι το Μπονέρ, Μπονέιρου για τους ντόπιους, ήταν τμήμα των Ολλανδικών Αντίλλων ως τις 10 Οκτωβρίου του 2010, οπότε και έγινε «ειδικός δήμος της Ολλανδίας» έπειτα από δημοψήφισμα των κατοίκων της. Ελεύθερη χώρα μεν (ένα και μόνο νησί ουσιαστικά) αλλά με την Ολλανδία σαν «προστάτιδα». Αποτελείται από το ομώνυμο νησί Μπονέρ (με έκταση μόλις 288 τ.χλμ.) και την ακατοίκητη νησίδα Κλάιν (δηλαδή Μικρή) Μπονέρ με έκταση 6 τ.χλμ.. Μαζί με την Αρούμπα και το Κουρασάο αποτελούν τα νησιά ABC. Έχει πληθυσμό 21.745 κατοίκους, σύμφωνα με επίσημη εκτίμηση για το 2021. Πρωτεύουσα του νησιού είναι το Κράλεντικ.

Και, ναι, έχει και εθνική ομάδα! Αναγνωρίστηκε και μετέχει στα τουρνουά της CONCACAF, αλλά όχι ακόμη από τη FIFA – εξ ου και δεν παίζει στα προκριματικά του Μουντιάλ. Εκλέκτορας είναι ο Μπράιαν Φαν ντεν Μπεργκ και όλοι οι διεθνείς αγωνίζονται σε ντόπιες ομάδες πλην του Κουίνσι Χόεβε (φορ της πορτογαλικής Ζιλ Βισέντε), του Γκιγέρμο Μορένο (φορ της ολλανδικής Κοζάκεν Μπόις) και του Αϊρτον Σισίλια (εξτρέμ της ολλανδικής Σπάαρταν ’20).