Menu

Mundostories #43 Συνωμοσία ή βλακεία; Η απουσία του Λεονίντας από τον ημιτελικό του 1938

Mundostories #43 Συνωμοσία ή βλακεία; Η απουσία του Λεονίντας από τον ημιτελικό του 1938

🏆 𝟏𝟓𝟖 𝚮𝚳𝚬𝚸𝚬𝚺 𝚪𝚰𝚨 𝚻𝚶 𝚳𝚶𝚼𝚴𝚻𝚰𝚨𝚲 𝟐𝟎𝟐𝟐 🇶🇦

✍️ 🅼🆄🅽🅳🅾🆂🆃🅾🆁🅸🅴🆂 ⏳

#Story No 43 👇 𝚺𝛖𝛎𝛚𝛍𝛐𝛔𝛊𝛂 ή 𝛃𝛌𝛂𝛋𝛆𝛊𝛂; 𝚮 𝛂𝛑𝛐𝛖𝛔𝛊𝛂 𝛕𝛐𝛖 𝚲𝛆𝛐𝛎𝛊𝛎𝛕𝛂ς 𝛂𝛑ό 𝛕𝛐𝛎 𝛈𝛍𝛊𝛕𝛆𝛌𝛊𝛋𝛐 𝛕𝛐𝛖 𝟏𝟗𝟑𝟖

Γαλλία, 1938. Εκεί όπου έμεινε στην ιστορία ως ο «άνθρωπος – λάστιχο», ως «το μαύρο διαμάντι», ως ο ποδοσφαιριστής που μας έμαθε το ανάποδο ψαλίδι, ως ο πρώτος σκόρερ του Μουντιάλ του 1938 με 8 γκολ (που έγιναν εντέλει 7, χρόνια αργότερα). Ήταν ο πρώτος Βραζιλιάνος σταρ του ποδοσφαίρου. Ήταν ο Λεονίντας ντα Σίλβα.

Στον αγώνα με την Πολωνία βρήκε δίχτυα τέσσερις φορές (6-5 στην παράταση το σκορ). Στην παράταση που κρίνονταν όλα κι ενώ έβρεχε απίστευτα ξεκόλλησε η σόλα από το δεξί παπούτσι του. Αντί να διακόψει το ματς και να ζητήσει καινούργια παπούτσια εκείνος τα έβγαλε για να συνεχίσει ξυπόλυτος. Ο διαιτητής τον κατάλαβε στο 104ο λεπτό όταν ο Λεονίντας σκόραρε ξανά και άρχισε να πανηγυρίζει. Τον ανάγκασε να φορέσει νέα παπούτσια. Αλλά η ιστορία δεν αλλάζει. Σκόραρε… ξυπόλυτος σε Μουντιάλ!

«Είτε είναι στο έδαφος, είτε στον αέρα, αυτός ο “άνθρωπος λάστιχο” έχει το διαβολικό δώρο να ελέγχει την μπάλα και να εξαπολύει κεραυνούς όταν δεν το περιμένεις», έγραφαν γι’ αυτόν όταν έπαιζε στα γήπεδα της Γαλλίας. Ο Λεονίντας υπήρξε θρύλος για τους Βραζιλιάνους και για κάποιους είναι ακόμη και σήμερα ο μεγαλύτερος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών.

H «σελεσάο», από τα φαβορί τότε, πέρασε στα ημιτελικά όπου αντιμετώπισε την κάτοχο του τροπαίου Ιταλία, η οποία έλυνε και έδενε παρασκηνιακά ελέω του καθεστώτος του Μπενίτο Μουσολίνι, με τη διαιτησία να τη… σπρώχνει όποτε χρειαζόταν. Και, σαν σήμερα, 16 Ιουνίου 1938, επικράτησε με 2-1 της Βραζιλίας η οποία παρατάχθηκε χωρίς το μεγάλο αστέρι της, Λεονίντας ντα Σίλβα, για λόγους που ακόμα δεν έχουν διευκρινιστεί.

Ο εκλέκτορας της Βραζιλίας είπε ότι ήθελε να… ξεκουράσει και τον Λεονίντας (8 γκολ σε τρία ματς μέχρι τότε) και τον Τιμ εν όψει του τελικού δεν τους έβαλε να αγωνιστούν. Οι Ιταλοί έπιασαν την ευκαιρία από τα μαλλιά και προκρίθηκαν χάρη σε δύο γκολ των Κολαούσι και Μεάτσα, ενώ ο Ρομέου μείωσε στο 87’ για τους … εμβρόντητους Βραζιλιάνους…

Κάποιοι θεώρησαν την ενέργεια εσκεμμένη. Μάλιστα ένας παίκτης της ομάδας ο Νιζίνιο είχε κατηγορήσει τον Λεονίντας ότι είχε δωροδοκηθεί από τον Μουσολίνι για να παραστήσει τον τραυματία. Ο Λεονίντας απάντησε με μήνυση την οποία και κέρδισε (ο Νιζίνιο ζήτησε συγγνώμη και το θέμα έκλεισε).

Η… θεωρία συνωμοσίας της εποχής αναφέρει ότι ο Μουσολίνι δωροδόκησε τον Λεονίντας ώστε να προσποιηθεί τον τραυματία (είχε όντως ένα μικρό πρόβλημα από τα δύο σκληρά ματς κόντρα στην Τσεχοσλοβακία).

«Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί δεν αγωνίστηκα τότε. Θα έπαιζα ακόμη και αν χιόνιζε, ακόμα κι αν είχα ένα ξύλινο πόδι» υποστήριξε μετά από χρόνια. Όπως και να έχει η Βραζιλία πλήρωσε αυτή την απόφαση πολύ ακριβά. Επέστρεψε στον μικρό τελικό πετυχαίνοντας ακόμα δύο γκολ σε βάρος των Σουηδών, κάτι που αρκούσε για να ανακηρυχτεί πρώτος σκόρερ και καλύτερος παίκτης του τουρνουά.

Είναι γεγονός όμως ότι μετά την ήττα των Βραζιλιάνων πολλοί στη χώρα αυτή έκαναν λόγο για υποσχέσεις των Ιταλών σε αστέρια της ομάδας να πάρουν μετεγγραφή σε πλούσιους συλλόγους. Τα σενάρια έμειναν σενάρια, αφού η ιστορία έδειξε ότι κανείς Βραζιλιάνος δεν πήγε στο Καμπιονάτο…

Στα τελευταία του, ο Λεονίντας χτυπήθηκε από τη νόσο Αλτσχάιμερ. Κι έτσι πήρε μαζί του την αλήθεια για το τι έγινε τότε στη Μασσαλία, στον ημιτελικό με την Ιταλία…

Η Ιταλία πέρασε στον τελικό, νίκησε με 4-2 την Ουγγαρία και κατέκτησε το δεύτερό της Μουντιάλ. Ματς όπου ο αρχηγός των «ατζούρι» Τζιουζέπε Μεάτσα στο σκόραρε με πέναλτι αλλά όταν πήγε να το εκτελέσει, του… έπεσε το σορτσάκι (!) και αναγκάστηκε να σουτάρει κρατώντας το με το ένα χέρι!