Menu

Mundostories #45 Πώς… έστησαν την Ιταλία το 2002!

Mundostories #45 Πώς… έστησαν την Ιταλία το 2002!

🏆 𝟏𝟓𝟔 𝚮𝚳𝚬𝚸𝚬𝚺 𝚪𝚰𝚨 𝚻𝚶 𝚳𝚶𝚼𝚴𝚻𝚰𝚨𝚲 𝟐𝟎𝟐𝟐 🇶🇦

✍️ 🅼🆄🅽🅳🅾🆂🆃🅾🆁🅸🅴🆂 ⏳

#Story No 45 👇 𝚷𝛚ς… 𝛆𝛔𝛕𝛈𝛔𝛂𝛎 𝛕𝛈𝛎 𝚰𝛕𝛂𝛌𝛊𝛂 𝛕𝛐 𝟐𝟎𝟎𝟐 ❗

Το 2002, το Παγκόσμιο Κύπελλο έγραφε ούτως ή άλλως ιστορία καθώς για πρώτη φορά η FIFA αποφάσισε να δώσει τη διοργάνωση σε δύο χώρες (Νότια Κορέα και Ιαπωνία) και επίσης για πρώτη φορά δεν θα διεξαγόταν σε Ευρώπη ή Αμερική. Ωστόσο τα προβλήματα ήταν πολλά σε οργανωτικό επίπεδο και η FIFA το 2004 προχώρησε στην απαγόρευση των συνδιοργανώσεων σε Μουντιάλ.

Η συνδιοργανώτρια Νότια Κορέα έπεσε σε όμιλο μαζί με Πορτογαλία, ΗΠΑ και Πολωνία ως «ισχυρή» στην κλήρωση. Με τεχνικό τον Γκους Χίντινκ νίκησε τους Πολωνούς με 2-0, πήρε 1-1 από τους Αμερικανούς καθώς ο Μπραντ Φρίντελ… κατέβασε τα ρολά και πέρασε στους «16» επικρατώντας 1-0 της Πορτογαλίας με γκολ του Γι Σουνγκ Παρκ, 19 ετών τότε και παίζοντας ακόμη στην Κιότο (προτού πάει στην PSV και, κατόπιν, στη Γιουνάιτεντ).

Και σαν σήμερα, 18 Ιουνίου 2002, στο πρώτο ματς των νοκ άουτ, οι συνδιοργανωτές Νοτιοκορεάτες έκαναν την έκπληξη αποκλείοντας την Ιταλία με 2-1, με τον Γιουνγκ Χβαν Αν να πετυχαίνει το «χρυσό γκολ», κανονισμός που ίσχυε τότε στην παράταση, στο 117’, ενώ ο Κι Χέον Σέολ είχε ισοφαρίσει σε 1-1 στο 88’ και είχε στείλει το ματς στην παράταση. Οι «ατζούρι» είχαν όμως τρομερά παράπονα από τη διαιτησία του Εκουαδοριανού Μπάιρον Μορένο και οι Βιέρι, Τότι, Ζανέτι σχεδόν τον προπηλάκισαν μετά τη λήξη. «Pilotavano I Mondiali», ήτοι «Χειραγωγημένο το Μουντιάλ» έγραψε η «Corriere» και «Vergogna» (σ.σ. ντροπή») ανέφερε η «Gazzetta».

Αργότερα ο capitano Τότι και ο εκλέκτορας Τζιοβάνι Τραπατόνι μίλησαν για «οργανωμένη συνωμοσία εναντίον της χώρας», αναφέροντας ακόμη και το χαμένο πέναλτι των Νοτιοκορεατών στο α’ ημίχρονο, κι ένα τέρμα του Νταμιάνο Τομάζι που ακυρώθηκε λανθασμένα ως οφσάιντ στην παράταση (θα ήταν «χρυσό»), καθώς και τη δεύτερη κίτρινη κάρτα του Τότι για φάουλ και την αποβολή του στο 103’.

Χρόνια αργότερα πάντως ο Μορένο, και ενώ είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή σε κύκλωμα στημένων αγώνων στο Εκουαδόρ, αποσύρθηκε και έκανε νέα καριέρα ως… διακινητής ναρκωτικών, μέχρι που συνελήφθη και έμεινε δύο χρόνια στη φυλακή!

Η πορεία των Ασιατών συνεχίστηκε ενάντια στην Ισπανία, στα προημιτελικά, σε ένα κάκιστο ματς, η «ρόχα» δεν ήταν η παγκόσμια δύναμη των επόμενων ετών και αποκλείστηκε με 5-3 στα πέναλτι, με… μοιραίο τον Χοακίν. Εκ νέου όμως η διαιτησία, από τον Αιγύπτιο Γκαμάλ αλ Γκανούρ αυτή τη φορά, ήταν υπέρ της Νότιας Κορέας μιας και ακύρωσε γκολ των Ελγέρα (49’) και Μοριέντες (93’) για ανύπαρκτο επιθετικό φάουλ και εξίσου ανύπαρκτο άουτ -στη σέντρα του Χοακίν- αντίστοιχα.

Στα, δε, πέναλτι και στην τελευταία, και καθοριστική, εκτέλεση, στην οποία αστόχησε ο Χοακίν, ο Ασιάτης τερματοφύλακας Γουν Γιάε Λι είχε φύγει από τη γραμμή του τέρματος κι είχε προχωρήσει -παρατύπως- πιο μπροστά, χωρίς να επαναληφθεί η εκτέλεση. Κι ενώ η «Marca» είχε χλευάσει τους Ιταλούς για τον αποκλεισμό, όταν έμεινε εκτός και η Ισπανία κυκλοφόρησε με τίτλο «Da Asco» (σ.σ. αηδιαστικό) και εντός σελίδων «η ληστεία του αιώνα» (σ.σ. el robo del siglo).

Και, στα ημιτελικά, το εμπόδιο της Γερμανίας αποδείχθηκε ανυπέρβλητο για την ομάδα του Χίντινκ, λύγισε με 1-0 αλλά ο (ηγέτης της «νατσιονάλμανσαφτ», τότε) Μίκαελ Μπάλακ δεν απέφυγε την κίτρινη κάρτα που του στέρησε την παρουσία στον τελικό ενάντια στη Βραζιλία.

Εντέλει η Νότια Κορέα κατετάγη 4η, χάνοντας με 3-2 από την Τουρκία στον μικρό τελικό, μια εξαιρετική Τουρκία τότε, καλοδουλεμένη από τον Σενιόλ Γκιουνιές.