Menu

Mundostories #46 Όταν άρχισε να λάμπει το άστρο του 17χρονου Πελέ

Mundostories #46 Όταν άρχισε να λάμπει το άστρο του 17χρονου Πελέ

🏆 𝟏𝟓𝟓 𝚮𝚳𝚬𝚸𝚬𝚺 𝚪𝚰𝚨 𝚻𝚶 𝚳𝚶𝚼𝚴𝚻𝚰𝚨𝚲 𝟐𝟎𝟐𝟐 🇶🇦

✍️ 🅼🆄🅽🅳🅾🆂🆃🅾🆁🅸🅴🆂 ⏳

#Story No 46 👇 𝚶𝛕𝛂𝛎 𝛂𝛒𝛘𝛊𝛔𝛆 𝛎𝛂 𝛌𝛂𝛍𝛑𝛆𝛊 𝛕𝛐 𝛂𝛔𝛕𝛒𝛐 𝛕𝛐𝛖 𝟏𝟕𝛘𝛒𝛐𝛎𝛐𝛖 𝚷𝛆𝛌𝛆

Σουηδία, Παγκόσμιο Κύπελλο, 19 Ιουνίου 1958. Ένας 17χρονος Βραζιλιάνος σκοράρει για πρώτη φορά με τη Βραζιλία. Το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό παραμύθι έχει ξεκινήσει…

Οταν ο Βισέντε Φέολα αποφάσιζε να πάρει στην αποστολή τον 17χρονο Πελέ αντί του «αστεριού» της Κορίνθιανς, Λουιζίνιο, οι αντιδράσεις στη Βραζιλία ήταν πολλές. Σε ένα φιλικό που οργανώθηκε πριν το Μουντιάλ από τους φιλάθλους της Κορίνθιανς μεταξύ της «σελεσάο» και του βραζιλιάνικου συλλόγου, ο Αρι Κλεμέντε τραυμάτισε στο δεξί γόνατο τον νεαρό επιθετικό, ω… τιμωρία για την κατάφωρη αδικία που είχε υποστεί ο συμπαίκτης του.

Ο Πελέ κινδύνεψε να χάσει το Μουντιάλ, αλλά μία θεραπεία με καυτές, μουσκεμένες πετσέτες έκανε το θαύμα της και εν τέλει ταξίδεψε στη Σουηδία. Φυσικά δεν είχε ρόλο βασικού, ωστόσο αρκετοί παίκτες της ομάδας, μεταξύ τους και οι δύο αρχηγοί, Ντιντί και Νίλτον Σάντος, ζήτησαν από τον Φέολα να χρησιμοποιήσει τα δύο ταλεντάκια της ομάδας, τον 24χρονο Γκαρίντσα και τον Πελέ στο τρίτο ματς της φάσης των ομίλων.

Οπερ και εγένετο, απέναντι στη Σοβιετική Ενωση, με τον Πελέ να μοιάζει με… νάνος μπροστά στους θηριώδεις Σοβιετικούς. «Τα παιδιά μου ζητούσαν αυτόγραφο, μου ακουμπούσαν το κεφάλι και μετά μύριζαν το χέρι τους και ήταν έκπληκτα που δεν είχαν λερωθεί», γράφει στην αυτοβιογραφία του το «μαύρο διαμάντι», το οποίο εκείνη την εποχή ήταν ένας άγνωστος, έγχρωμος ποδοσφαιριστής που έκανε τα πρώτα του βήματα στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Κόντρα στην Ουαλία στα προημιτελικά όμως, ήρθε η στιγμή του. Έστω και με λίγη τύχη – η μπάλα κόντραρε – έβαλε το πρώτο του γκολ και έγινε (τότε) ο νεαρότερος σκόρερ του Μουντιάλ σε ηλικία 17 ετών και 7 μηνών. Κι αν η αρχή ήρθε με λίγη τύχη, η συνέχεια ήταν διαφορετική. Ένα χατ τρικ απέναντι στη Γαλλία στον ημιτελικό έστειλε τους «μπλε» σπίτι τους και τη «σελεσάο» στον τελικό με σκορ 5-2.

Στον τελικό οι Βραζιλιάνοι θα έρθουν αντιμέτωποι με τους οικοδεσπότες Σουηδούς που κέρδισαν με 3-1 τη Δυτική Γερμανία. Οι Γάλλοι τερμάτισαν τελικά τρίτοι, αφού επικράτησαν 6-3 της Δυτικής Γερμανίας, και ανέδειξαν πρώτο σκόρερ της διοργάνωσης τον Ζιστ Φοντέν που με σύνολο 13 γκολ έσπασε το ρεκόρ του Κότσις που είχε 11 από το 1954. Ο Πελέ όμως ήταν αυτός που ξεσήκωσε τα ποδοσφαιρόφιλα πλήθη με τα «ψαλιδάκια», τα «τακουνάκια» του και όλες τις άλλες κινήσεις του που θύμιζαν περισσότερο χορό και λιγότερο το ποδόσφαιρο, όπως παιζόταν μέχρι τότε.

Κι αν το όνομα Πελέ είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο, εκείνος είχε δηλώσει πως δεν γνωρίζει πως προέκυψε το προσωνύμιο και επίσης ότι δεν του άρεσε, σημειώνοντας ότι δεν υποδηλώνει κάτι στην πορτογαλική γλώσσα: «Το όνομά μου είναι Εντσον, μετά άρχισαν να με αποκαλούν Πελέ. Δεν μου άρεσε. Θαύμαζα τον Τόμας Εντισον, είναι σημαντικός!». Όταν πολύ αργότερα ένας θεολόγος του είπε ότι η λέξη αυτή υπάρχει στην Βίβλο και στα εβραϊκά σημαίνει θαύμα, άλλαξε την άποψή του.

Του το «κόλλησε» ένας συμμαθητής του στο σχολείο. Μέχρι σήμερα υπάρχουν δύο εκδοχές για το πώς προέκυψε. Η πρώτη αναφέρει πως μία ημέρα που έπαιζε ποδόσφαιρο, στα χωράφια του Τρες Κορασόες με τους φίλους του, με μία αυτοσχέδια μπάλα φτιαγμένη με πανιά και χαρτιά κάποια στιγμή βρήκε πεταμένη, κοντά σε σταθμό του τρένου μία παλιά, ξεφούσκωτη, χαλασμένη, αλλά δερμάτινη μπάλα. Έτσι και το pele που σημαίνει δέρμα σε πολλές λατινογενείς γλώσσες. Η έτερη εκδοχή, είναι πως το όνομα προήλθε όταν ο ίδιος φώναζε λανθασμένα τον αγαπημένο παίκτη του «Μπιλέ», τερματοφύλακα της Βάσκο ντα Γκάμα.

Όσο για το «βασιλιάς», είναι ένας τίτλος που του δόθηκε από τον θεατρικό συγγραφέα Νέλσον Ροντρίγκες όταν ήταν μόλις 17 ετών.

«Το Παγκόσμιο Κύπελλο στη Σουηδία το ’58; Δεν φαντάστηκα να κληθώ σε εκείνη την ηλικία. Υπήρχαν πολλοί άνθρωποι διαφορετικοί από τους Βραζιλιάνους (σ.σ: η πρώτη φορά που ο Πέλε έφυγε από τη Βραζιλία), όταν φτάσαμε στο αεροδρόμιο, δεν υπήρχαν μαύροι. Δεν μπορώ να ξεχάσω το γκολ στον τελικό. Και σήμερα σκέφτομαι πόσο καλός ήταν ο Θεός προς εμένα», έχει πει.