Menu

Εκπνέει η αναστολή του φόρου συνδρομητικής τηλεόρασης

Εκπνέει η αναστολή του φόρου συνδρομητικής τηλεόρασης

Στο τέλος του μήνα εκπνέει η αναστολή του φόρου συνδρομητικής τηλεόρασης, ο οποίος επιβάρυνε στο παρελθόν με 10% τους μηνιαίους λογαριασμούς των συνδρομητών.

Ο φόρος αυτός -«εφεύρεση» του Ευκλείδη Τσακαλώτου- πληρωνόταν από τους πελάτες που είχαν επιλέξει ελληνικές πλατφόρμες περιεχομένου και είχε τεθεί σε αναστολή στις 1/10/2020 μέχρι τις 30/6/2022.

Η συζήτηση για την παράταση της αναστολής επιβολής του τέλους, ή την επαναφορά του στους λογαριασμούς των συνδρομητών έχει ξεκινήσει, και οι ελληνικές εταιρείες (Cosmote, Nova/Wind, Vodafone) φοβούνται ότι η τυχόν επαναφορά του τέλους θα τους βάλει σε ένα περιβάλλον αθέμιτου ανταγωνισμού, αφού οι πάροχοι περιεχομένου από το εξωτερικό (Nexflix, Amazon Prime, Disney+, ANT1+), που ήδη έχουν επεκτείνει τη διείσδυσή τους στο ελληνικό κοινό, θα βρεθούν να έχουν τιμολογιακό πλεονέκτημα, δεδομένου ότι δεν είναι υπόλογοι καταβολής του τέλους προς το ελληνικό δημόσιο.

Τα στελέχη των ελληνικών εταιρειών, ανησυχούν και προετοιμάζονται για την πιθανότητα να βρεθούν με την πλάτη στον τοίχο.

Μεταξύ των σκέψεων τους είναι ακόμη και η μεταφορά της φορολογικής τους έδρας εκτός Ελλάδος, κάτι που θα τους απαλλάξει από την υποχρέωση υπαγωγής στο τέλος συνδρομητικής τηλεόρασης.

Ήδη από την 1η Ιουλίου η Cosmote TV σταματά τις υπηρεσίες ετεροχρονισμένης προβολής (ReplayTV) στους δορυφορικούς δέκτες της, ζητώντας από τους συνδρομητές της να μεταπηδήσουν στο streaming, προκειμένου να πετύχει μεγαλύτερη ευελιξία στην πλατφόρμα της, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει.

Το ερώτημα είναι αν τελικά αξίζει για 30 εκατ. το χρόνο που αποδίδει ο φόρος αφενός να γίνεται τόση φασαρία, αφετέρου να μεταφέρουν την εταιρεία τους οι Έλληνες πάροχοι γεγονός που θα στερήσει πολύ περισσότερα από το δημόσιο κορβανά.