Menu

Mundostories #49 Όταν η Ανατολική ύψωσε ανάστημα στη Δυτική

Mundostories #49 Όταν η Ανατολική ύψωσε ανάστημα στη Δυτική

🏆 𝟏𝟓𝟐 𝚮𝚳𝚬𝚸𝚬𝚺 𝚪𝚰𝚨 𝚻𝚶 𝚳𝚶𝚼𝚴𝚻𝚰𝚨𝚲 𝟐𝟎𝟐𝟐 🇶🇦

✍️ 🅼🆄🅽🅳🅾🆂🆃🅾🆁🅸🅴🆂 ⏳

#Story No 49 👇 𝚶𝛕𝛂𝛎 𝛈 𝚨𝛎𝛂𝛕𝛐𝛌𝛊𝛋𝛈 𝛖𝛙𝛚𝛔𝛆 𝛂𝛎𝛂𝛔𝛕𝛈𝛍𝛂 𝛔𝛕𝛈 𝚫𝛖𝛕𝛊𝛋𝛈

«Εάν στον τάφο μου γράφει “Αμβούργο, 1974”, όλοι θα ξέρουν ποιος κείτεται από κάτω», δήλωσε ο Γιούργκεν Σπάρβασερ, ο σκόρερ του μοναδικού τέρματος της έκπληξης του Μουντιάλ του 1974, της νίκης της Ανατολικής Γερμανίας επί της Δυτικής.

Οι μοίρα τα έφερε έτσι ώστε οι δύο χώρες να διασταυρώσουν τα «ξίφη» τους στο Αμβούργο για την τρίτη αγωνιστική του πρώτου ομίλου με αγωνιστικό έπαθλο την πρωτιά και ηθικό την πολιτική προπαγάνδα στη κόντρα του καπιταλισμού με τον κομμουνισμό.

Το παιχνίδι ήταν αρκετά επίφοβο, αφού η τρομοκρατική οργάνωση Μπάαντερ Μάινχοφ είχε απειλήσει με επιθέσεις και απαγωγές. Κατά τη διάρκεια του ματς ένα ελικόπτερο πετούσε πάνω από το γήπεδο, ενώ ελεύθεροι σκοπευτές είχαν ακροβολιστεί σε κτίρια πέριξ του σταδίου για την αποφυγή νέων δυσάρεστων καταστάσεων. Αυτές δεν απεφεύχθησαν εντός αγωνιστικού χώρου για τη μετέπειτα πρωταθλήτρια κόσμου. Η παρέα του Φραντς Μπεκενμπάουερ και του Γκερντ Μίλερ δεν κατάφερε να κάμψει την σθεναρή αντίσταση των Ανατολικογερμανών.

Την κατάλληλη στιγμή, στο 77ο λεπτό, κι ενώ οι παίκτες της Δυτικής Γερμανίας συνέχιζαν να χάνουν ευκαιρίες, ο Σπάρβασερ έκανε το 1-0 και έδωσε την πιο ανέλπιστη νίκη στην ομάδα του. «Πάντα έλεγα ότι θα σουτάρω από αριστερά προς τα δεξιά», τόνισε με νόημα μετά το τέλος του ματς ο σκόρερ, ο οποίος απέρριψε την προσφορά που δέχθηκε από την κραταιά Μπάγερν μετά το Μουντιάλ, αφού δεν ήθελε να ζήσει από την άλλη πλευρά του τείχους του Βερολίνου.

«Αυτό το γκολ μου έφερε μπελάδες αντί για χαρά», εξομολογήθηκε ορισμένα χρόνια μετά, αρνούμενος ότι η κυβέρνηση του χάρισε ένα σπίτι κι ένα αυτοκίνητο γι’ αυτό το τέρμα, όπως είχε διαδοθεί εκείνη την εποχή. «Βατερλό της Δυτικής Γερμανίας», ήταν ο τίτλος που έδωσε στο ματς ο Μπεκενμπάουερ, ο οποίος λίγους μήνες μετά είδε τον Σπάρβασερ να σκοράρει ξανά σε μία κόντρα Δυτικής και Ανατολικής Γερμανίας στον 2ο γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών για λογαριασμό του Μαγδεμβούργου, αλλά η Μπάγερν κατάφερε να γυρίσει αυτό το ματς και εν τέλει να πάρει την πρόκριση και στη συνέχεια να κατακτήσει το τρόπαιο.