Menu

Κι αν πήγαινε… στη Ρεάλ;

Κι αν πήγαινε… στη Ρεάλ;

Ο Λιονέλ Μέσι ανήκει στην Μπαρτσελόνα επακριβώς 17 χρόνια και 17 ημέρες. Ηταν 15 Φεβρουαρίου 2002 όταν έπαιξε για πρώτη φορά με τους «μπλαουγκράνα», όντας μέλος της Μασία με… κολλητούς τους Σεσκ Φάμπρεγας και Ζεράδ Πικέ από εκείνη τη γενιά. Ηταν τότε που το παιδί… θαύμα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου άφησε το Ροζάριο για τις αποδεδειγμένα κορυφαίες ποδοσφαιρικές ακαδημίες του κόσμου. Ωστόσο ο 33χρονος άσος, που εκτός των άλλων έχει κατακτήσει πέντε φορές την «Χρυσή Μπάλα», θα μπορούσε να είχε καταλήξει στην Αρσεναλ ή στη Μίλαν ή… στη Ρεάλ Μαδρίτης! Το φαντάζεστε; Το πρώτο συμφωνητικό δε, με την Μπαρτσελόνα υπεγράφη μάλιστα περίπου ένα χρόνο πριν ο Μέσι μπει στη «Μασία», σε… χαρτοπετσέτα σε εστιατόριο στη Βαρκελώνη η οποία σήμερα βρίσκεται κορνιζαρισμένη και φυλαγμένη σε τραπεζική θυρίδα από τον Οράσιο Γκατζιόλι!

Οι διαπραγματεύσεις

Ο πασίγνωστος μάνατζερ ήταν ο άνθρωπος που πήγε τον Μέσι στην Μπαρτσελόνα κατόπιν έντονης πίεσης από τον ίδιο, καθώς απειλούσε τους «μπλαουγκράνα» ότι αν δεν κλείσουν τη συμφωνία, θα πάει τον τότε νεαρό άσο σε άλλες ομάδες να δοκιμαστεί. Ηταν 14 Δεκεμβρίου του 2000, όταν ο Κάρλες Ρεσάτς ως εκπρόσωπος της Μπαρτσελόνα, ο ατζέντης, Γιόζεπ Μαρία Μινγκέγια και ο εκπρόσωπος της οικογένειας, Οράσιο Γκατζιόλι, συναντήθηκαν στο εστιατόριο του Τένις Κλαμπ Πομπέγια. Κάθισαν σε ένα γωνιακό τραπέζι (που έκτοτε φέρει και το όνομα… Μέσι!) και τα έβαλαν κάτω. Η οικογένεια του μετέπειτα ηγέτη της Μπάρτσα είχε αγωνία για την έκβαση και πίεζαν τους μάνατζερ να τους παρουσιάσουν ένα χαρτί. Αυτό έγινε σε μια… χαρτοπετσέτα εντέλει και, σύμφωνα με τον Γκατζιόλι ο πατέρας του Μέσι, Χόρχε, αυτή τη χαρτοπετσέτα δεν την είχε δει ποτέ. Με τούτο τον παράξενο τρόπο η Μπαρτσελόνα δεσμεύτηκε να κάνει δικό της τον μικρό Μέσι. Το έπραξε το 2002, αφού πρώτα βρήκε δουλειά στον πατέρα του, ώστε να πήγαινε η οικογένειά του στη Βαρκελώνη. Τότε, οι «μπλαουγκράνα» αποφάσισαν, μάλιστα, να ακολουθήσουν ειδική αγωγή στον Μέσι, ώστε να πάρει ύψος, καθώς είχε ορμονικό πρόβλημα.

Στο… περίμενε

Το 2000 η Μπαρτσελόνα ήταν στα χειρότερά της. Η ομάδα δεν πήγαινε καλά στο πρωτάθλημα και η απόκτηση του Λουίς Φίγκο από τη Ρεάλ εκείνο το καλοκαίρι, είχε προκαλέσει κλυδωνισμούς στο σύλλογο.  Εξ ου και εκείνη την περίοδο δεν υπήρχε κανένας λόγος για τους αγχωμένους ιθύνοντες της ομάδας να ασχοληθούν με έναν ταλαντούχο πιτσιρικά ενώ Ρεάλ Μαδρίτης καραδοκούσε σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις δεν είχαν αίσιο τέλος. Ο τότε αθλητικός διευθυντής Χόρχε Βαλντάνο ήταν διατεθειμένος να πληρώσει πάνω από 120.000 ευρώ το χρόνο για να φέρει τον Μέσι στη Μαδρίτη. Αλλά δεν του δόθηκε η ευκαιρία να διαπραγματευτεί.

Στις 17 Φεβρουαρίου 2002, ο Μέσι έκανε ντεμπούτο στις ισπανικές διοργανώσεις απέναντι στην Γιομπρεγάτ, μπήκε ως αλλαγή στο δεύτερο ημίχρονο και πέτυχε… 3 γκολ. Ηταν η αρχή, και το τέλος αργεί ακόμη.


Δημοσιεύτηκε στο «Scripta manent» της «Sportday» στις 27/2/2019