Menu

ΑΕΚ – Ηρακλής, το μπαράζ της ντροπής

ΑΕΚ – Ηρακλής, το μπαράζ της ντροπής

Σαν σήμερα πριν από 36 χρόνια έλαβε χώρα το… μπαράζ της ντροπής. Στις 23 Ιουνίου 1986 έδωσαν μπαράζ για την κατάληψη της τρίτης θέσης που συνεπαγόταν συμμετοχή στο Κύπελλο UEFA – αλλά διεκόπη στο 54’ και κρίθηκε… στα χαρτιά.

Τότε, σεζόν 1985-86 οι δύο ομάδες είχαν ισοβαθμήσει στους 36 βαθμούς πίσω από τον δεύτερο ΟΦΗ (38) και τον πρωταθλητή Παναθηναϊκό (43), αλλά οι Θεσσαλονικείς αισθάνονταν κατάφωρα αδικημένοι για δύο λόγους: αφενός επειδή η ποινή αφαίρεσης τριών 3 της ΑΕΚ -για απόπειρα δωροδοκίας- μεταφέρθηκε στο επόμενο  πρωτάθλημα, αφετέρου διότι ο ΟΦΗ την έβγαλε… καθαρή για την υπόθεση ντόπινγκ του Αλεχάνδρο Ισις.

Τι είχε προηγηθεί; Στις 19 Απριλίου 1986, παραμονή του αγώνα Πανσερραϊκός – ΑΕΚ, είχε συλληφθεί ο γενικός αρχηγός της Ενωσης, Γιάννης Χρυσοβιτσιάνος με την κατηγορία της απόπειρας δωροδοκίας των ποδοσφαιριστών των Λιονταριών Μιχάλη Γαλατίδη, Γιώργου Σφακιανάκη και Γιάννη Αντωνιάδη με ενδιάμεσο τον παλαίμαχο Γιώργο Ρήγα. Παρά την αποκάλυψη ο αγώνας έγινε κανονικά και μάλιστα ο Πανσερραϊκός νίκησε 2-0 την ΑΕΚ για την προτελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος. Η συγκεκριμένη επιτυχία του, ωστόσο, δεν απέτρεψε τον υποβιβασμό, αφού κατετάγη 15ος υστερώντας σε πενταπλή ισοβαθμία με Απόλλωνα Σμύρνης, Εθνικό, ΠΑΣ Γιάννινα και Δόξα Δράμας.

Οσο για την «υπόθεση Ισις»;

Ο Χιλιανός βρέθηκε θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ στα παιχνίδια του ΟΦΗ με Παναχαϊκή (νίκη 2-1 εκτός) και ΠΑΟΚ (0-0 εκτός), αλλά εν τέλει δεν τιμωρήθηκε. Ο τότε κανονισμός προέβλεπε αποκλεισμό για τον ποδοσφαιριστή, ήττα και αφαίρεση 4 βαθμών για την ομάδα (για κάθε αγώνα στον οποίο ανιχνεύτηκε θετικός). Οπότε η αθώωση του ΟΦΗ και του παίκτη μέσω μίας γνωμάτευσης από γιατρό της Κολωνίας εμπόδισε την ανέλιξη του Ηρακλή στη βαθμολογία.

Αρχικά στον «Ηρα» σκέφονταν η ομάδα να μην προσέλθει στον Βόλο για το μπαράζ της 3ης θέσης. Αλλά προσήλθε κανονικά για να αποφύγει την τιμωρία από την ΕΠΟ.

Η αναμέτρηση διεξήχθη περίπου δύο μήνες μετά τη λήξη της κανονικής περιόδου (27 Απριλίου – 23 Ιουνίου) και ο Ημίθεος προσήλθε με εμφανή διάθεση διακωμώδησης: η αποστολή του απαρτιζόταν από 10 ποδοσφαιριστές, όμως άρχισε το ματς με 9, επειδή ο Χρήστος Ζήφκας εισήλθε στον αγωνιστικό χώρο στο 10ο λεπτό. Αποβλήθηκε μάλιστα στο 26’ με απευθείας κόκκινη κάρτα για αντιαθλητικό μαρκάρισμα στον Νίκο Πια. Ο αντίπαλος ανταπέδωσε το χτύπημα με συνέπεια να αντικρίσει και εκείνος την κόκκινη.

Τον… χορό των αποβολών έσυρε λίγο πριν από την ανάπαυλα του ημιχρόνου (με δεύτερη κίτρινη) ο Γιώργος Καραΐσκος και ο Ηρακλής είχε πλέον μπροστά του ένα 45λεπτο με 8 διαθέσιμους παίκτες.

Στο δεύτερο μέρος όμως επικαλέστηκαν τραυματισμούς οι Γιώργος Σαντεξής και Δημήτρης Αδάμου. Με έξι «κυανόλευκους» να απομένουν στον αγωνιστικό χώρο ο διαιτητής Γιάννης Τριανταφύλλου διέκοψε το παιχνίδι (0-0), όπως υπαγόρευε ο κανονισμός.

Ως εκ τούτου η ΑΕΚ νίκησε 2-0 στα χαρτιά και εξασφάλισε τη συμμετοχή στο Κύπελλο UEFA. Μία συμμετοχή που επί της ουσίας αρνήθηκε να διεκδικήσει ο Ηρακλής θεωρώντας ότι θα έπρεπε να αποτελεί κεκτημένο του.