Menu

Mitsotakis, the end

Mitsotakis, the end

18 Σεπτεμβρίου. 25 Σεπτεμβρίου. 2 Οκτωβρίου. Οι ημερομηνίες που έχουν αναφερθεί, και όχι τυχαία, ως η Κυριακή για τις πρόωρες εκλογές.

Οι οποίες «κλείδωσαν» – κακά τα ψέματα. Ο χειρότερος πρωθυπουργός της Μεταπολίτευσης, ο άνθρωπος που παίρνει αεροπλάνο για να πάει Αθήνα – Καλαμάτα, ο πολιτικός απατεώνας που μείωσε κατά 15 ευρώ τον ΕΝΦΙΑ και μοιράζει ψίχουλα και κουκούτσια μέσω power και full pass, κατανόησε ότι το να ριζώσει στην καρέκλα ως και το καλοκαίρι του 2023 θα τον οδηγήσει ακόμη και κάτω του 25%.

Κοντολογίς, ό,τι προλάβουν: όχι να φάνε, αλλά να σώσουν από τα ποσοστά.

Έχει αναφερθεί πλειστάκις από τούτη εδώ τη στήλη, στη ΝΔ αναγνωρίζεται ότι πρόκειται για ένα κόμμα συσπείρωσης. Εδώ, όταν διαλυόταν η χώρα και το σύμπαν, κρατήθηκε στο 18% (στην ακροδεξιά εποχή του Σαμαρά), και τώρα θα αντέξει. Το ερώτημα είναι πόσο: κάνα 30άρι και προς τα πάνω, βία ως 32άρι; Ε, εκεί περίπου.

Ακολουθούν ανάλογα ερωτήματα: πού θα κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, πόσο θα ανέβει το νέο ΠΑΣΟΚ, πόσα κόμματα θα μπουν στη Βουλή κλπ. Όλα αυτά για τις δεύτερες εκλογές με το κλιμακωτό μπόνους εδρών – οι πρώτες θα γίνουν… για να γίνουν.

Αλλά ας αφήσουμε στην άκρη τους αριθμούς. Τι μπορεί να γίνει την επόμενη ημέρα; Η απάντηση είναι μία και μοναδική: συγκυβέρνηση.

Όσο κι αν σπρώχνουν τα συστημικά ΜΜΕ το μητσοτακέικο, όσο κι αν σε παρασκηνιακές στήλες γράφουν (χωρίς να ντραπούν) ότι το… 38,2% είναι εφικτό, όσο κι αν ορέγονται και ονειρεύονται, το πολιτικό status quo της επόμενης ημέρας στη χώρα θα είναι ξεχωριστό. Όχι όμως μοναδικό, κάποτε η Ελλάδα γνώριζε από πολιτικές συνεργασίες και συμμαχίες.

Σενάριο 1ο: συγκυβέρνηση ΝΔ με ΠΑΣΟΚ. Κυοφορείται στη μιντιακή πιάτσα – και μόνο εκεί. Το ερώτημα σε τούτο το σενάριο είναι αν στο ΠΑΣΟΚ έχουν την επιθυμία να απλώσουν σανίδα σωτηρίας στον χάπι τράβελερ πρωθυπουργό – προσωπικά δεν το βλέπω.

Σενάριο 2ο: συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Μόνο αν βγουν τα κουκιά, ήτοι ο αριθμός των βουλευτών μετά τις δεύτερες εκλογές. Προς ώρας, σύμφωνα με μετρήσεις, είναι οριακά στο «όχι» – προς το 135άρι βγαίνει και με αισιόδοξους αριθμούς.

Σενάριο  3ο: τρικομματική συγκυβέρνηση ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Ποιος το αποκλείει, εντέλει; Ουδείς. Δεδομένα όμως, όχι με Μητσοτάκη επικεφαλής – το επιχείρημα του αρχηγού του πρώτου κόμματος, απλά δεν στέκει στην παρούσα (προσθέτεις και «του χειρότερου»).

Σενάριο 4ο: οικουμενική με πρωθυπουργό κοινής αποδοχής, στήριξη των τριών μεγάλων και ανοχή των μικρότερων κομμάτων (ΟΚ, εκτός ΚΚΕ). Κι αυτό παίζει. Ως και ονόματα έχουν ακουστεί ψιθυριστά (Βενιζέλος από πλευράς ΝΔ -μπράβο Βαγγέλη, έχεις φίλους- και Καραμανλής -ω, ναι- από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ).

Σενάρια είναι. Θα δείξει. Αλλά έχουν κοινό παρονομαστή: πουθενά Κυριάκο Μητσοτάκη, πλην του πρώτου σεναρίου – αλλά κι εκεί δεν βάζω το χέρι μου στη φωτιά.

Οι πρόωρες εκλογές κλείδωσαν λοιπόν, διότι γνωρίζει ότι η φθορά με την ακρίβεια το φθινόπωρο, καθότι ανίκανος να την αντιμετωπίσει, θα τον στείλει στο 25% – και παρακάτω.

Κοντολογίς, τελείωσε. Τελειώσανε.


Δημοσιεύτηκε στο TheSocialist.gr στις 24/6/2022