Menu

Κορωνοϊός και 4η δόση…

Κορωνοϊός και 4η δόση…

Εξαιρετική ανάρτηση του καθηγητή Θοδωρή Λύτρα, που πρέπει να διαβαστεί από όλους! ?

Ο #κορωνοϊός δεν είναι φοβία, είναι ένας πραγματικός ιός που μπορεί να προκαλέσει βαριά νόσο (νοσηλεία/διασωλήνωση/θάνατο) κ χρόνια συμπτώματα (#LongCovid). Οι κίνδυνοι αυτοί δεν έχουν ίδιο μέγεθος για όλους, αλλά είναι υπαρκτοί για όλους. Με το #εμβόλιο τους μειώνουμε δραστικά.

Το εμβόλιο είναι τρομερά αποτελεσματικό έναντι του κινδύνου βαριάς νόσου, ο οποίος κλιμακώνεται εκθετικά με την ηλικία (https://bit.ly/3NiO484). Μειώνει επίσης σημαντικά (αν κ δεν είναι ξεκάθαρο πόσο ακριβώς) τον κίνδυνο long COVID, ο οποίος μας αφορά όλους ανεξαρτήτως ηλικίας.

Το εμβόλιο προστατεύει *ελάχιστα* έναντι λοίμωξης από τις υποπαραλλαγές όμικρον του κορωνοϊού, κ για μικρό χρονικό διάστημα. ΔΕΝ υποκαθιστά αποστάσεις/μάσκες, δηλ τα στοιχειώδη μέτρα προφύλαξης από τον ιό. Και είναι σημαντικό να μη (ξανα)κολλάμε τον ιό: https://bit.ly/3Ozp5i0.

Επίσης φαίνεται πως στους ~6 μηνες από τον εμβολιασμό υπάρχει μικρή (10-15%) μείωση αποτελεσματικότητας *και* έναντι βαριάς νόσου, η οποία όμως παραμένει υψηλή (>70-80%) – δείτε κι εδώ: https://bit.ly/3QHA1vP.

Βέβαια αν πέσεις από το 95% στο 75%, αυτό σημαίνει πενταπλασιασμός του κινδύνου…

Αυτή η μικρή σχετική μείωση, είναι τόσο σημαντικότερη όσο μεγαλύτερος είναι ο απόλυτος κίνδυνος για βαριά νόσο, άρα όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία. Θα μπορούσαμε να το παραστήσουμε σχηματικά κάπως έτσι. Αυτό το “κόκκινο” προσπαθούμε να προλάβουμε με τις επιπλέον δόσεις εμβολίου (https://bit.ly/3yb5PB1).

Κοιτώντας το ανωτέρω σχήμα: Μπορεί να μπει ένα ηλικιακό “κατώφλι”, πάνω από το οποίο “πρέπει” να κάνεις 4η δόση και κάτω από το οποίο “δεν πρέπει”? Είναι προφανές πως όχι. Όμως αυτός ήταν ο κύκλος που ήταν αναγκασμένη σήμερα να τετραγωνίσει η επιτροπή εμβολιασμών.

Και αντικειμενικά, το πρόβλημα δεν είναι στην απόφαση της επιτροπής αυτή καθ’εαυτή, αλλά στην **επικοινωνία** της απόφασης (https://bit.ly/3OjUbul). Όπως και στις πολλές απορίες που δημιουργεί, και οι οποίες θα έπρεπε να εξηγηθούν υπεύθυνα και θεσμικά.

Παρένθεση: σ ‘αυτό σημαντική ευθύνη έχουν ΚΑΙ τα ΜΜΕ. Ας είμαστε ειλικρινείς: αυτή η λεζάντα (https://bit.ly/3HM4AfX) δεν είναι αποτέλεσμα άγνοιας ή απορίας. Είναι συνειδητή απόπειρα χαϊδέματος να κερδίσουμε τηλεθεατές από τη “δεξαμενή” των κάθε λογής συνομωσιολόγων.

Τρείς από τις πλέον συχνές απορίες:

1 – Μα είναι καλό να εμβολιαζόμαστε τόσο συχνά;

Τα εμβόλια είναι ασφαλή, και με αυτά “εκπαιδεύουμε” το ανοσοποιητικό μας για να μας προστατέψει από τον κορωνοϊό. Αυτή είναι η δουλειά του: να δέχεται συνεχώς ερεθίσματα κ να μας προστατεύει.

2 – Προστατεύει το υπάρχον εμβόλιο από την όμικρον;

Ναι, προστατεύει πάρα πολύ καλά από βαριά νόσο εξαιτίας της όμικρον και των υποπαραλλαγών της, τουλάχιστον μέχρι τη ΒΑ1/2. Το ενημερωμένο (omicron-specific) εμβόλιο ελπίζουμε να ενισχύσει ακόμη περαιτέρω αυτή την προστασία.

3 – Μήπως να περιμένω να κάνω 4η δόση το φθινόπωρο;

Η εμπειρία μας έχει δείξει οτι ένα επιδημικό κύμα κορωνοϊού μπορεί να έρθει οποτεδήποτε, ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι. Γι’αυτό είναι συνετό να έχουμε διαρκώς τη βέλτιστη προστασία. Για το φθινόπωρο, θα το δούμε τότε!

Φτάνοντας λοιπόν στο δια ταύτα:

Σε ότι με αφορά, εγώ (42 ετών, υγιής) θα κάνω την 4η δόση τώρα (~6.5 μήνες από την 3η). Επίσης, συνεχίζω να φοράω μάσκα Ν95 σε όλους τους κλειστούς χώρους, να αποφεύγω το συνωστισμό κ γενικά να προσέχω όσο μπορώ – χωρίς να είμαι και στη γυάλα!