Menu

Mundostories #51 Ο Ντιέγκο, ο Κανίγια και το… ιερό νερό στο ματς με τη Βραζιλία

Mundostories #51 Ο Ντιέγκο, ο Κανίγια και το… ιερό νερό στο ματς με τη Βραζιλία

🏆 𝟏𝟓𝟎 𝚮𝚳𝚬𝚸𝚬𝚺 𝚪𝚰𝚨 𝚻𝚶 𝚳𝚶𝚼𝚴𝚻𝚰𝚨𝚲 𝟐𝟎𝟐𝟐 🇶🇦

✍️ 🅼🆄🅽🅳🅾🆂🆃🅾🆁🅸🅴🆂 ⏳

#Story No 51 👇 𝚶 𝚴𝛕𝛊𝛆𝛄𝛋𝛐, 𝛐 𝚱𝛂𝛎𝛊𝛄𝛊𝛂 𝛋𝛂𝛊 𝛕𝛐… 𝛊𝛆𝛒𝛐 𝛎𝛆𝛒𝛐 𝛔𝛕𝛐 𝛍𝛂𝛕ς 𝛍𝛆 𝛕𝛈 𝚩𝛒𝛂𝛇𝛊𝛌𝛊𝛂

Ένα ματς της Βραζιλίας με την Αργεντινή δεν είναι ποτέ ένα απλό παιχνίδι. Πολλώ δε μάλλον σε Παγκόσμιο Κύπελλο, κι ας συναντιούνταν συχνά στα προκριματικά αλλά και στα Copa America.

Σαν σήμερα, 24 Ιουνίου 1990, το ραντεβού δόθηκε στο «Ντέλε Άλπι» του Τορίνο, παλιά έδρα της Γιουβέντους, για τους «16» του Μουντιάλ της Ιταλίας. Μια αναμέτρηση που οι περισσότεροι δεν περίμεναν να δουν τόσο νωρίς στη διοργάνωση.

Η Αργεντινή όμως έχει κατέβει στα γήπεδα της Ιταλίας σε πολύ μέτρια κατάσταση και ο βασικός λόγος εντοπίζεται στον ηγέτη της. Ο Ντιέγκο Μαραντόνα ταλαιπωρείται από ένα πρόβλημα στο πόδι κι αυτό κάνει ακόμα πιο εύκολη τη δουλειά των αμυντικών, που έτσι κι αλλιώς είναι πλέον κατάλληλα προετοιμασμένοι για να τον αντιμετωπίσουν, μετά τα όσα έκανε στο προηγούμενο Μουντιάλ (τα… όργια δηλαδή). Ο Ντιέγκο βρίσκει ελάχιστο ελεύθερο χώρο για να κινηθεί, αφού όλοι πλέον τον μαρκάρουν με βοήθειες, ενώ ακόμα κι όταν καταφέρνει να ξεφύγει από έναν αμυνόμενο, η φάση διακόπτεται συνήθως πρόωρα από κάποια καλή κλωτσιά.

Εκτός από τους σκληροτράχηλους αντιπάλους, ο Μαραντόνα έχει να αντιμετωπίσει και ένα μεγάλο μέρος του ιταλικού κοινού, ειδικότερα αυτούς που κατοικούν στο βόρειο τμήμα της χώρας. Οι εριστικές δηλώσεις που είχε κάνει όσο έπαιζε στη Νάπολι έχουν επανέλθει στο προσκήνιο και τα ιταλικά ΜΜΕ κάνουν ό,τι μπορούν για να τον στοχοποιήσουν και να τον φέρουν σε δύσκολη θέση. Σε μια από τις πιο περίεργες τέτοιες περιπτώσεις, η φημισμένη Τσιτσιολίνα κυκλοφορεί ένα βίντεο στο οποίο υποτίθεται ότι συνευρίσκεται ερωτικά με Αργεντινούς διεθνείς, με σκοπό να τους… εξουθενώσει.

Όσο αυτά τα τραγελαφικά συμβαίνουν εκτός γηπέδων, στο χόρτο η Αργεντινή ζορίζεται, ξεκίνησε το τουρνουά με μια απρόσμενη ήττα απέναντι στο Καμερούν, σε ένα ματς που ο Κάρλος Μπιλάρδο επιλέγει να αφήσει στον πάγκο στην αρχή τον ανερχόμενο Κλαούντιο Κανίγια. Νικά όμως τη Σοβιετική Ένωση (σε ματς που ο Μαραντόνα αποκρούει μια κοντινή κεφαλιά που κατευθύνεται προς την εστία με το χέρι!) και προκρίνεται στο τέλος με ισοπαλία απέναντι στη Ρουμανία του Γκεόργκε Χάτζι.

Όχι πως Βραζιλία είχε θέλει με την απόδοση της έως τότε. Η ομάδα του Καρέκα, του Αλεμάο, του Ντούνγκα και του πιτσιρικά ακόμα Ρομάριο τερμάτισε μεν πρώτη στον όμιλο της αλλά με έναν τρόπο που δεν θύμιζε σε τίποτα «σελεσάο»: με τρεις «επαγγελματικές» ενάντια σε Κόστα Ρίκα, Σκωτία και Σουηδία. Το joga bonito απουσίαζε…

Στο Τορίνο η Βραζιλία ανέλαβε τα ηνία του αγώνα από νωρίς, έκλεισε τους αντιπάλους της στα καρέ τους και δημιούργησε αρκετές ευκαιρίες. Η μπάλα όμως αρνιόταν πεισματικά να μπει στα δίχτυα ενώ δυο φορές σταμάτησε στο δοκάρι του Σέρχιο Γκοϊκοετσέα, ενός ακόμα πρωταγωνιστή εκείνου του τουρνουά που άργησε να βρει θέση στην ενδεκάδα του Μπιλάρδο, καθώς είχε προτιμηθεί ο Νέρι Πουμπίδο, που τελικά αποχώρησε τραυματίας στον αγώνα με τους Σοβιετικούς.

Με την πίεση των Βραζιλιάνων να αυξάνεται όσο περνούσε ο χρόνος, οι Αργεντινοί εναπόθεσαν τις ελπίδες τους για κάτι καλό στην επίθεση στον Μαραντόνα, που έψαχνε ακόμα την πρώτη μεγάλη ενέργεια σε αυτό το Μουντιάλ, αφού μέχρι εκείνο το σημείο μετρούσε… ένα χέρι, μηδέν γκολ, μηδέν ασίστ και μηδέν σουτ στην εστία.

Και ο Ντιέγκο δεν τους διέψευσε. Στο 81ο λεπτό πήρε τη μπάλα στο χώρο του κέντρου, ντρίπλαρε έναν αμυντικό, κρατήθηκε όρθιος από την πίεση ενός δεύτερου και αφού τράβηξε πάνω του άλλους τρεις, πέρασε μια πάσα στον ανενόχλητο Κανίγια που την έστειλε στα δίχτυα. «Aν δεις προσεκτικά τη φάση στο μισό εκείνο του γηπέδου ήμασταν μόνο εγώ και ο Ντιέγκο, απέναντι σε πολλούς Βραζιλιάνους» ανακαλεί ο Κανίγια. «Για να πω την αλήθεια, περίμενα ότι θα χάσει την μπάλα ή ότι θα πέσει από κάποιο μαρκάρισμα αλλά ο Μαραντόνα ήταν παίκτης που δεν την έχανε εύκολα. Τότε είδα το κενό που άφησαν οι αμυντικοί, έτρεξα προς τα εκεί και ευτυχώς δεν με ακολούθησε κανένας γιατί ήταν όλοι απασχολημένοι με τον Ντιέγκο. Προφανώς και ήταν λάθος τους αλλά χρειάζονται και τα λάθη σε ένα παιχνίδι για να μπει ένα γκολ».

Mundostories #51 Ο Ντιέγκο, ο Κανίγια και το… ιερό νερό στο ματς με τη Βραζιλία

Κόντρα στη ροή του αγώνα, οι Αργεντινοί απέκτησαν κεφάλι στο σκορ και λίγα μόλις λεπτά αργότερα αγκάλιασαν την πρόκριση όταν ο αρχηγός των Βραζιλιάνων, Ρικάρντο Γκόμεζ, είδε την κόκκινη κάρτα γιατί σταμάτησε τον Χοσέ Μπασουάλδο, που έβγαινε μόνος του απέναντι στον Κλαούντιο Ταφαρέλ, με ένα αυθεντικό, λατινοαμερικάνικο τάκλιν από πίσω. Ακόμα και με δέκα παίκτες πάντως, η «σελεσάο» θα μπορούσε να ισοφαρίσει το ματς όταν ο Λουίς Αντόνιο Κορέα ντα Κόστα, που γυρνούσε και με το, ασυνήθιστο για Βραζιλιάνο, παρατσούκλι «Μίλερ», βρέθηκε στο 88′ ολομόναχος στο ύψος της μικρής περιοχής αλλά δεν μπόρεσε να βρει εστία γιατί δεν έπιασε καλά το σουτ. Οι Βραζιλιάνοι επέστρεψαν πρόωρα σπίτι, οι Αργεντινοί έφτασαν ως γνωστόν μέχρι τον τελικό αλλά ο συγκεκριμένος αγώνας δεν μπήκε στο χρονοντούλαπο τόσο γρήγορα.

Μετά το τέλος του, ένας από τους καλύτερους παίκτες της Βραζιλίας στο μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού, ο αριστερός μπακ Μπράνκο, κατηγόρησε τους Αργεντινούς ότι έριξαν κάτι στο νερό που του έδωσαν να πιεί σε μια διακοπή που έγινε εξαιτίας ενός τραυματισμού. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό που περιείχε το νερό του προκάλεσε ζαλάδες και αδιαθεσία και επηρέασε αισθητά την απόδοση του στα τελευταία λεπτά του αγώνα. Περιέργως, οι ισχυρισμοί του δεν υιοθετήθηκαν από κανέναν στο βραζιλιάνικο στρατόπεδο και το θέμα ξεχάστηκε πολύ γρήγορα, παρ’ ότι ο Μπράνκο επέμενε πως το μπουκάλι που του έδωσαν οι αντίπαλοι είχε μέσα κάτι ύποπτο, λέγοντας μάλιστα πως σε μια τυχαία συνάντηση με τον Ρουτζέρι στο αεροδρόμιο, ο Βραζιλιάνος αμυντικός του το επιβεβαίωσε «ανεπίσημα».

Έπρεπε να φτάσουμε στο 2004 για να επανέλθει το θέμα στην επικαιρότητα. Σε μια τηλεοπτική συνέντευξη του, ο Μαραντόνα δήλωσε πως πράγματι υπήρχε ένα μπουκάλι με ηρεμιστικό Roipnol στον πάγκο και πρόσθεσε ότι ήταν ο ίδιος που προέτρεψε τον, πολύ ορεξάτο εκείνη τη μέρα, Μπράνκο να πιει από αυτό. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες οι δημοσιογράφοι επικοινώνησαν με τον φροντιστή της Αργεντινής, Μιγκέλ ντι Λορέντσο, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι δεν ήξερε τίποτα για την υπόθεση. Η υπόθεση έφτασε μέχρι και τη FIFA, καθώς η ομοσπονδία της Βραζιλίας απέστειλε ολόκληρο φάκελο με όλα τα δεδομένα που είχε συλλέξει, αλλά όπως είναι αναμενόμενο το θέμα έκλεισε κάπου εκεί με το σκηνικό να μένει τελικά στην ιστορία ως «το σκάνδαλο με το ιερό νερό».

Λίγο καιρό μετά πάντως, σε μια συνέντευξη του ο Μπιλάρδο απάντησε σε μια σχετική ερώτηση φορώντας το πιο μεγάλο και αινιγματικό χαμόγελο του: «Δεν γνωρίζω να σας πω αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έγινε κιόλας».