Menu

Από τη Φόρεστ στην Κάζα Πία, όλες οι νεοφώτιστες!

Από τη Φόρεστ στην Κάζα Πία, όλες οι νεοφώτιστες!

Άλλες γνωστές, άλλες όχι. Περιήγηση στα μεγαλύτερα, και όχι μόνο, μεγαλύτερα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα αναφορικά με τις προβιβασθείσες, για τη νέα σεζόν, ομάδες.

23 χρόνια μετά

Αγγλικό ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο τα «σαλόνια» της Premier League αλλά και όσες, με τη συμμετοχή τους στα play offs ανόδου, ανέβηκαν κατηγορία συνοδεύοντας όσες το είχαν πετύχει μέσω της βαθμολογίας.

Από την Premier League υποβιβάστηκαν η ουραγός Νόριτς (των Τζόλη και Γιαννούλη), η Γουότφορντ και η Μπέρνλι και προβιβάστηκαν από την Championship η Φούλαμ, η Μπόρνμουθ και, μετά από 23 χρόνια, η ιστορική Νότιγχαμ Φόρεστ, επικρατώντας 1-0 επί της Χάντερσφιλντ στον τελικό των play offs.

Από την Championship έπεσαν Πίτερμπορο, Ντέρμπι Κάουντι και Μπάρνσλι και θα τις αντικαταστήσουν από τη League One η Γουίγκαν, η Ρόδεραμ και (μέσω των play offs) άλλη μια ιστορική ομάδα, η Σάντερλαντ (2-0 στον τελικό τη Γουίκομ).

Χαμηλότερα λοιπόν, από τη League One έπεσαν Τζίλιγχαμ, Ντόνκαστερ, Γουίμπλεντον και Κρου κι ανέβηκαν από τη League Two η Φόρεστ Γκριν, η Εξετερ, η Μπρίστολ Ρόβερς και μέσω των play offs η Πορτ Βέιλ (3-0 τη Μάνσφιλντ).

Τέλος, τη League Two αποχαιρέτησαν Ολνταμ και Σκάνθορπ, που υποβιβάστηκαν στη National League (ήτοι, 5η τη τάξει κατηγορία), από την οποία ανέβηκαν η πρωταθλήτρια Στόκπορτ και μέσω των play offs η Γκρίμσμπι (2-1 στην παράταση τη Σάλιχολ Μουρς).

Παραδίπλα, στη Σκωτία, η Νταντί έπεσε από την σκωτσέζικη Premier League, η Σεντ Τζόνσον τη… γλίτωσε στα μπαράζ με την Ινβερνές και από την Championship προήχθη η Κιλμάρνοκ. Αντίστοιχα, τις Ντανφέρμλιν και Κουίν οφ Σάουθ διαδέχθηκαν από τη League One η Κόουβ Ρέιντζερς και Κουίνς Παρκ, και τις Νταμπάρτον και Ιστ Φάιφ η Κέλτι Χαρτς και το Εδιμβούργο από τη League Two.

Επιστροφή «Καβαλιέρε»

Στην Ιταλία, η Γένοβα να απέφυγε τελικά τον… διπλό υποβιβασμό μιας και η Σαμπντόρια σώθηκε, όχι όμως η Τζένοα που μαζί με Κάλιαρι και Βενέτσια έλαβαν την άγουσα για τη Serie B. Από την οποία β’ κατηγορία προβιβάστηκαν η Λέτσε, η Κρεμονέζε (μετά από 26 χρόνια!) και μέσω των play offs η Μόντσα, απούσα επί 19 έτη από την πρώτη κατηγορία. Η Μόντσα είναι μάλιστα ιδιοκτησίας του «Καβαλιέρε» και άλλοτε παντοδύναμου ηγέτη της Μίλαν, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Από τη Serie B έπεσαν Πορντενόνε, Κροτόνε, Αλεσάντρια και Βιτσέντζα και την άνοδο, από τους ομίλους της Serie C, έλαβαν η Σούντιρολ, η Μόντενα, η Μπάρι και η Παλέρμο.

Επανακάμψασα

Déjà vu για το Αμβούργο στην Bundesliga καθώς για μία ακόμη φορά δεν κατόρθωσε να πάρει την άνοδο από τη Zweite Liga μέσω των αγώνων διαβάθμισης (ενάντια στη Χέρτα, φέτος). Τοιουτοτρόπως δύο ομάδες «αποχώρησαν», η Αρμίνια Μπίλεφελντ και η Γκρόιτερ Φιρτ, και ισάριθμες ανέβηκαν: τα άλλα δύο «ονόματα» της β’ κατηγορίας, η Σάλκε και η Βέρντερ Βρέμης.

Πιο χαμηλά, αποχαιρέτησαν τη β’ κατηγορία η Ινγκολσταντ, η Αουε και, στα μπαράζ, η Ντινάμο Δρέσδης απέναντι στην επανακάμψασα Κάιζερσλαουτερν, η οποία ακολούθησε το Μαγδεμβούργο και την Μπράουνσβαϊγκ στη Zweite.

Στη γειτονική Αυστρία, υποβιβάστηκε από την Admiral Bundesliga η Αντμίρα Βάκερ και θα τη διαδεχθεί η Αούστρια Λουστενάου και στην Ελβετία έπεσε από τη Super League η Λωζάνη και προήχθη η Βίντερτουρ.

Στροφή στην Πολωνία, με τις Νιέτσετζα, την ιστορική Βίσλα Κρακωβίας και την Γκόρνικ Λέτσνα να πέφτουν και την άνοδο από τη β’ κατηγορία να λαμβάνουν η Μιέντζ Λέγνκινα, η Βίτζεβ Λοτζ και η Κορόνα Κίελτσε.

Στη Fortuna Liga της Τσεχίας υποβιβάστηκε η Καρβίνα και την άνοδο από τη FNL έλαβε η Μπρνο. Fortuna Liga έχει όμως και η Σλοβακία, απ’ όπου υποβιβάστηκαν η Ζένιτσα (λόγω χρεών) και η Ποχρόνιε και τις αντικαθιστούν από τη νέα σεζόν η Ποντμπρέζοβα και η Σκάλιτσα.

«Βαριά» ονόματα

Δύο «βαριά» ονόματα της γαλλικής Ligue 1 πλήρωσαν την άσχημη πορεία τους και τερμάτισαν στην τελευταία τριάδα: η Σεντ Ετιέν (που έχει 10 πρωταθλήματα Γαλλίας, όσα έφτασε φέτος η Παρί Σεν Ζερμέν!) και η ουραγός Μπορντό, μαζί με τη Μετς. Μάλιστα, ελέω χρεών, η Μπορντό έπεσε στη γ’ κατηγορία.

Η Σεντ Ετιέν δεν υπερίσχυσε στα μπαράζ της Οσέρ, τρίτης στη Ligue 1 και συνόδευσε στα «σαλόνια» την Τουλούζ και την Αζαξιό.

Τη, δε, Ligue 2 αποχαιρέτησαν Δουνκέρκη και Νανσί (με τεχνικό τον άλλοτε του Πανθρακικού. Αλμπέρ Καρτιέ!) και την άνοδο από τη Championnat National κέρδισαν η Λαβάλ και η Ανεσί.

Από την ολλανδική Eredivisie έπεσαν Τσβόλε, Βίλεμ και μέσω των μπαράζ η Χέρακλες Αλμέλο και τη θέση τους έλαβαν η Εμεν, η Φόλενταμ και η Εξέλσιορ, άπασες γνώριμες της κατηγορίας. Αντίστοιχη εξέλιξη και στη βέλγικη Pro League, με τη Σεράνγκ να ανανεώνει την παραμονή της μέσω μπαράζ ενάντια στη Μόλενμπεκ και τη θέση της ουραγού Μπεερσότ να λαμβάνει η Βέστερλο.

Το δράμα της «Ντεπόρ» και η πρωτάρα στην Πορτογαλία

Η Γρανάδα, η Λεβάντε και η Αλαβές τερμάτισαν στις τελευταίες τρεις θέσεις της Primera Division και έλαβαν την άγουσα για τη Segunda, απ’ όπου προβιβάστηκαν απευθείας η Αλμερία, η Βαγιαδολίδ (ιδιοκτησίας του Βραζιλιάνου πρώην σταρ, Ρονάλντο) και μέσω play offs, η Τζιρόνα (0-0 και 3-1 με την Τενερίφη στα μπαράζ).

Ειρήσθω εν παρόδω την τεχνική ηγεσία της Λεβάντε ανέλαβε, μετά τον υποβιβασμό της, ο Μεχντί Ναφτί, με τον 43χρονο Μαροκινό να φορά παλιότερα (2009-11) τη φανέλα του Άρη.

Από τη Segunda Division στην τρίτη τη τάξει κατηγορία έπεσαν Αμορεμπιέτα, Σοσιεδάδ Β, Φουενλαμπράδα και Αλκορκόν και προβιβάστηκαν η Ράσινγκ Σανταντέρ, Ανδόρα (ιδιοκτησίας Ζεράρδ Πικέ!), Αλμπαθέτε και Βιγιαρεάλ Β. Το…δράμα το βίωσε όμως η άλλοτε κραταιά Ντεπορτίβο λα Κορούνια, με χιλιάδες οπαδούς στον τελικό ανόδου απέναντι στην Αλμπαθέτε αλλά ηττήθηκε με 2-1.

Παραδίπλα, στην Πορτογαλία, η Ρίο Άβε πήρε την πρώτη θέση στη Liga 2 και τη συνόδευσε η Κάζα Πία, η οποία για πρώτη φορά στην 83χρονη ιστορία της θα μετάσχει στην top κατηγορία. Το τρίτο εισιτήριο κατέληξε στην Τσάβες, που υπερίσχυσε της Μαρίτιμο στα μπαράζ και η οποία υποβιβάστηκε, όπως και η Τοντέλα και η Μπελενένσες.

Αντίστοιχα, προβιβάστηκαν στη β’ κατηγορία η Τορένσε και η Ολιβεϊρένσε και υποβιβάστηκαν στη γ’ η Βαρζίμ και η Ακαδέμικα Κοΐμπρα.

Από τη Λαμία στην… Καρμιώτισσα

Κλείσιμο με Βαλκάνια. Από τη Super League απευθείας ο Απόλλωνας και… καμία άλλη καθώς η Λαμία σώθηκε στους αγώνες διαβάθμισης με τη Βέροια (2-1, 1-1). Από τη Super League 2 προβιβάστηκε ο Λεβαδειακός, νικητής των μπαράζ με την έτερη πρωτοπόρο, Βέροια.

Από την τουρκική SuperLigi, που ελέω πανδημίας και διακοπής οι ομάδες είχαν αυξηθεί, υποβιβάστηκαν η Ρίζεσπορ, η Μαλάτιασπορ καθώς και οι δύο ομάδες της Σμύρνης: η Αλτάι και η Γκιόζτεπε. Και θα τις αντικαταστήσουν η Ανκαραγκιουτσού (εκεί όπου θα παίζει από τη νέα σεζόν ο Τάσος Χατζηγιοβάνης), η Ουμρανίγεσπορ (για πρώτη φορά στην ιστορία της!) και μέσω των play offs η Ιστάνμπουλσπορ ύστερα από απουσία 17 ετών.

Από τη σέρβικη SuperLiga υποβιβάστηκαν Μέταλατς και Πρόλετερ Νόβι Σαντ και προβιβάστηκαν Μλάνοστ και Γιάβορ Μάτις. Αντίστοιχα, έπεσαν από τη ρουμάνικη Liga I η Ντινάμο Βουκουρεστίου, η Γκαζ Μετάτ, η Ακαντέμικα Κλιντσένι και ανέβηκαν η Πετρολούλ Πλοϊέστι, η Χέρμανσταντ και η Ουνιβερσιτάτεα Κλουζ.

Τέλος, στην Κύπρο, υποβιβάστηκαν ο Εθνικός Άχνας και η ΠΑΕΕΚ και προβιβάστηκαν η Καρμιώτισσα Πάνω Πολεμιδιών, η Νέα Σαλαμίνα, ο Ακρίτας Χλώρακας και η Ένωση Νέων Παραλιμνίου (μιας και οι ομάδες αυξάνονται από τη νέα σεζόν).