Menu

Το απόλυτο γκολ του καλλιτέχνη Φαν Μπάστεν

Το απόλυτο γκολ του καλλιτέχνη Φαν Μπάστεν

«Ήταν από τα πράγματα που απλά συμβαίνουν. Χρειάζεται πολλή τύχη για να γίνει γκολ ένα τέτοιο σουτ από εκείνη τη θέση», έλεγε χρόνια μετά.

Ο Μάρκο φαν Μπάστεν, πριν από ακριβώς 34 χρόνια στον μεγάλο τελικό του Euro 1988, πέτυχε ένα από τα καλύτερα γκολ στην ιστορία της διοργάνωσης.

Ο Άρνολντ Μιούρεν στο 54ο λεπτό γεμίζει προς το δεύτερο δοκάρι από πλάγια αριστερά και ίσως κανείς να μην περίμενε ότι ο Φαν Μπάστεν θα μπορούσε να τελειώσει τη φάση από εκείνο το σημείο. Ο παλαίμαχος θρύλος των «οράνιε» πιάνει με τη μία το σουτ, η μπάλα παίρνει… παραμυθένια καμπύλη για να περάσει πάνω από τον αμυντικό και τον αντίπαλο τερματοφύλακα και καταλήγει στα δίχτυα.

Ο κόσμος εκστασιάζεται, ο Ρίνους Μίχελς στην άκρη του πάγκου προσπαθεί να πιστέψει αυτό που μόλις έχει αντικρίσει και η Ολλανδία κατακτά για πρώτη φορά στην ιστορία την κορυφή της Ευρώπης με το τελικό 2-0 απέναντι στην Σοβιετική Ένωση…

Οι Ολλανδοί είχαν προηγηθεί στο 35′ με τον Ρουντ Γκούλιτ, αλλά η φάση του 64ου λεπτού σημάδεψε ένα ολόκληρο Euro, ένα ολόκληρο έθνος.

Ο MVB είναι ένας από τους σπουδαιότερους επιθετικούς της γενιάς του, παρά το γεγονός ότι ο «κύκνος της Ουτρέχτης» αναγκάστηκε να σταματήσει το ποδόσφαιρο σε ηλικία μόλις 30 ετών.
Και όλα αυτά, το 1988, πριν από τα κατορθώματα με τη Μίλαν, με τη φανέλα της οποίας έδωσε την τελευταία του παράσταση στις 18 Αυγούστου του 1995, αναγκάζοντας τους Αντριάνο Γκαλιάνι και Φάμπιο Καπέλο να πουν ό,τι θα έλεγε κάθε φίλαθλος του ποδοσφαίρου για τον Ολλανδό: «Το ποδόσφαιρο έχασε τον δικό του Λεονάρντο ντα Βίντσι. Ο Μάρκο ήταν ο καλύτερος επιθετικός που έχω προπονήσει. Η πρόωρη αποχώρησή του ήταν ένα θανάσιμο χτύπημα για τον ίδιο, τη Μίλαν και όλο το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο».