Menu

Euro 1992. Και οι… Δανοί τρελάθηκαν

Euro 1992. Και οι… Δανοί τρελάθηκαν

Το πώς είναι να σε έχουν ξεγραμμένο από μία διοργάνωση και στο τέλος να δικαιώνεσαι και να πανηγυρίζεις παρά τις τεράστιες αντιξοότητες το ξέρουμε καλά εδώ στην Ελλάδα, από το «θαύμα» στα γήπεδα της Πορτογαλίας το 2004. Το ίδιο συναίσθημα όμως το έχουν ζήσει και οι στη Δανία.

Δεκατέσσερα χρόνια πριν ο Θοδωρής Ζαγοράκης σηκώσει την κούπα στον ουρανό της Λισσαβώνας, o Λαρς Όλσεν απογείωνε τους Δανούς στην κορυφή της Ευρώπης δίνοντας απ’ την Σουηδία και το Γκέτεμποργκ το σύνθημα για τη δική μας χρυσή σελίδα στην ιστορία.

Στο πρώτο Euro έπειτα από την πτώση του τείχους του Βερολίνου, η ομάδα του Ρίτσαρντ Μέλερ Νίλσεν δοκίμαζε την τύχη της στα γήπεδα της Σουηδίας κι όλοι περίμεναν πως θα έχει ρόλο κομπάρσου. Λόγω του αποκλεισμού της Γιουγκουσλαβίας έπειτα από παρέμβαση του ΟΗΕ η Δανία πήρε ένα εισιτήριο για το Euro από… σπόντα και ο άσημος μέχρι τότε προπονητής της ομάδας ξεκίνησε να μαζεύει τους παίκτες του από τις παραλίες.

Η πρεμιέρα δύσκολη, όμως η παρέα των Σμάιχελ, Όλσεν, Λάουντρουπ και Πόουλσεν κατάφερε να πάρει «λευκή ισοπαλία» απέναντι στην Αγγλία. Πριν καν προλάβουν να χαρούν για την βαθμό, οι Δανοί είδαν τους διοργανωτές, Σουηδούς, να τους προσγειώνουν στην πραγματικότητα. Κι ενώ οι Γάλλοι αλλά και οι περισσότεροι πίστευαν πως πλέον τα πράγματα μπήκαν στη θέση τους και η ισοπαλία με τα «τρία λιοντάρια» ήταν ένα πυροτέχνημα, οι παίκτες του Νίλσεν έβαλαν «βόμβα» στο τουρνουά. Με τεράστια εμφάνιση «σόκαραν» 2-1 τους «μπλε» και αφού τους απέκλεισαν πήραν τη θέση τους στα ημιτελικά.

Με την χώρα να πλέει ήδη σε πελάγη ευτυχίας και την πορεία να κρίνεται ήδη επιτυχημένη, λόγω της ανέλπιστης πρόκρισης από τον όμιλο, οι Δανοί δείχνουν ως το ιδανικό θήραμα στα μάτια των σίγουρων Ολλανδών. Οι «οράνιε» πλήρωσαν σκληρά κάθε αμυντική τους αφέλεια, βρέθηκαν 2-0 πίσω στο σκορ, όμως παρότι κατάφεραν να ισοφαρίσουν και να στείλουν το ματς στην παράταση κι εν συνεχεία στα πέναλτι δεν διόρθωσαν την κατάσταση. Το «άστρο» του Πέτερ Σμάιχελ έλαμψε και με κερασάκι την απόκρουση στο πέναλτι του Φαν Μπάστεν, η Δανία βρέθηκε στον τελικό.

Τα εις βάρος της προγνωστικά στο ματς… της ζωής της δεν άλλαξαν ούτε στο τελευταίο βήμα πριν την κούπα. Κι αυτό γιατί οι παίκτες του Νίλσεν βρίσκονταν απέναντι στην Γερμανία των Κλίνσμαν, Μπρέμε, Ζάμερ, Έφενμπεργκ και των υπόλοιπων αστεριών. Έπειτα από ένα κακό ξεκίνημα στο παιχνίδι, η Δανία άνοιξε το σκορ με σουτάρα του Γένσεν. Η συνέχεια αναμενόμενη, ο Σμάιχελ και οι αμυντικοί του έπαιζαν την «γάτα με το ποντίκι», όμως καθάριζαν κάθε φάση μέσα στην περιοχή, ενώ ο Λάουντρουπ καραδοκούσε στις αντεπιθέσεις. Τα «πάντσερ» πίεζαν ο Κλίνσμαν είχε εκνευριστεί και ο Βίλφορτ με ωραίο σουτ έπειτα από γρήγορη επίθεση στο 78’ ολοκλήρωσε τον θρίαμβο για την Δανία.

Σαν σήμερα, το 1992…