Menu

Mundostories #56 Ο Θεός επί Γης!

Mundostories #56 Ο Θεός επί Γης!

🏆 𝟏𝟒𝟓 𝚮𝚳𝚬𝚸𝚬𝚺 𝚪𝚰𝚨 𝚻𝚶 𝚳𝚶𝚼𝚴𝚻𝚰𝚨𝚲 𝟐𝟎𝟐𝟐 🇶🇦

✍️ 🅼🆄🅽🅳🅾🆂🆃🅾🆁🅸🅴🆂 ⏳

#Story No 56 👇 ❗ 𝚶 𝚯𝛆𝛐ς 𝛆𝛑𝛊 𝚪𝛈ς ❗

29 Ιουνίου 1986. Ο Θεός επί Γης! Η Αργεντινή κατακτά το 13ο Παγκόσμιο Κύπελλο, στο Μεξικό, νικώντας στον τελικό τη Δυτική Γερμανία με 3-2 στο στάδιο «Αζτέκα».

Περίπου 114.600 φίλαθλοι συγκεντρώθηκαν στο αχανές στάδιο της Πόλης του Μεξικού για να παρακολουθήσουν την αναμέτρηση. Αν και διαιτητής ήταν Βραζιλιάνος, ο Ρομουάλδο Αρπι Φίλιο, πέρασε σε δεύτερη μοίρα, αφήνοντας τους ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων να πρωταγωνιστήσουν. Ο Χοσέ Λούις Μπράουν άνοιξε το σκορ στο 22ο λεπτό της συνάντησης και ο Χόρχε Βαλδάνο διπλασίασε τα τέρματα για την ομάδα του Κάρλος Μπιλάρδο στο 55’, με τον Ντιέγο Μαραντόνα να τα έχει βρει σκούρα από το μαρκάρισμα του Λόταρ Ματέους.

Η Γερμανία διεκδικούσε τον τρίτο της τίτλο, μετά από εκείνους του 1954 και του 1974, η Αργεντινή τον δεύτερο, μετά από εκείνον που είχε κατακτήσει ως διοργανώτρια το 1978. Και ο Μαραντόνα ήθελε να κερδίσει το Κύπελλο για να ξεχαστούν οι μέτριες εμφανίσεις του στο Μουντιάλ της Ισπανίας, εκεί όπου η Αργεντινή είχε αποκλειστεί από τη φάση των ομίλων (ήττες από Ιταλία και Βραζιλία), ενώ ο ίδιος είχε αποβληθεί στο ματς με τη «σελεσάο».

Οι Δυτικογερμανοί, κατά την προσφιλή τους συνήθεια, δεν τα παράτησαν και δικαιώθηκαν. Στο 74’ ο Καρλ Χάιντς Ρουμενίγκε σημείωσε το μοναδικό του τέρμα στη διοργάνωση (ενώ στο προηγούμενο τουρνουά ήταν δεύτερος σκόρερ με μόλις ένα γκολ λιγότερο από τον Πάολο Ρόσι) και στο 80’ ο Φούντι Φέλερ ισοφάρισε για την ομάδα του (προπονητή πια, τότε) Φραντς Μπεκενμπάουερ. Η «νατσιονάλμανσαφτ», μάλιστα, πίεσε ψάχνοντας το νικητήριο γκολ αμέσως μετά την ισοφάριση, ωστόσο κάπου εκεί, στο 83ο λεπτό, ήρθε η στιγμή να μιλήσει ο πολυτιμότερος παίκτης της διοργάνωσης.

Μία εκπληκτική ασίστ του Μαραντόνα στον Χόρχε Μπουρουτσάγκα, έβγαλε τον μέσο της Ναντ απέναντι στον Χάραλντ Σουμάχερ. Με ψύχραιμο πλασέ διαμόρφωσε το τελικό 3-2 και οκτώ χρόνια μετά τον αμφιλεγόμενο εντός έδρας θρίαμβο, η Αργεντινή στεφόταν και πάλι πρωταθλήτρια κόσμου, καθιστώντας ταυτόχρονα τη Γερμανία ως την ομάδα με τις περισσότερες ήττες σε τελικούς Μουντιάλ – την ισοφάρισε το 2010 η Ολλανδία…