Menu

Mundostories #57 «Όσες φορές και αν το δω, δεν βγάζει νόημα πώς το έφαγα»

Mundostories #57 «Όσες φορές και αν το δω, δεν βγάζει νόημα πώς το έφαγα»

🏆 𝟏𝟒𝟒 𝚮𝚳𝚬𝚸𝚬𝚺 𝚪𝚰𝚨 𝚻𝚶 𝚳𝚶𝚼𝚴𝚻𝚰𝚨𝚲 𝟐𝟎𝟐𝟐 🇶🇦

✍️ 🅼🆄🅽🅳🅾🆂🆃🅾🆁🅸🅴🆂 ⏳

#Story No 57 👇 «𝚶𝛔𝛆ς 𝛗𝛐𝛒𝛆ς 𝛋𝛂𝛊 𝛂𝛎 𝛕𝛐 𝛅𝛚, 𝛅𝛆𝛎 𝛃𝛄𝛂𝛇𝛆𝛊 𝛎𝛐𝛈𝛍𝛂 𝛑𝛚ς 𝛕𝛐 𝛆𝛗𝛂𝛄𝛂»

30 Ιουνίου 2002, Γιοκοχάμα. Για πρώτη φορά στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων η Βραζιλία και η Γερμανία βρίσκονταν αντιμέτωπες και, μάλιστα, στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Η Γερμανία στήριζε πολλά στον γκολκίπερ της Ολιβερ Καν. Ο βετεράνος τερματοφύλακας, ελλείψει και του Μίκαελ Μπάλακ από τον τελικό, ήταν το «βαρόμετρο» της απόδοσης των Γερμανών που προσπαθούσαν κυρίως με αντεπιθέσεις να χτυπήσουν τη «σελεσάο». Και… μίλησε, με δύο γκολ, ο παιχταράς Ρονάλντο: στο 66’ από το μοναδικό λάθος του Καν σε όλο εκείνο το Μουντιάλ, και στο 78’.

Λίγους μήνες νωρίτερα, τον Σεπτέμβριο του 2001, ο Καν είδε… να τον στοιχειώνουν αγγλικοί εφιάλτες καθώς η Γερμανία γνώρισε έναν ιστορικό διασυρμό από την Αγγλία μέσα στο Μόναχο με 5-1 (για τα προκριματικά) αλλά αναθάρρησε για το πρώτο του Παγκόσμιο Κύπελλο ως βασικός κίπερ της «νατσιονάλμανσαφτ».

Μίας ομάδας που ναι μεν δεν θύμιζε σε τίποτα αυτή προηγούμενων διοργανώσεων (π.χ αυτής του 1990 όπου ξεχείλιζε από ταλέντο και πήρε το Μουντιάλ ή εκείνης του 1996 που είχε αρκετούς παίκτες με έντονη προσωπικότητα και κατέκτησε το Euro) αλλά με πολλούς παίκτες-εργάτες και με τον Καν να μοιάζει ανίκητος κάτω από τα δοκάρια έφτασε μέχρι τον τελικό.

Στα έξι παιχνίδια που έδωσε μέχρι να βρεθεί στη Γιοκοχάμα, η εστία της παραβιάστηκε μόλις μία φορά (!) και ο Όλιβερ Καν έγινε ο πρώτος τερματοφύλακας στην ιστορία της εθνικής Γερμανίας που κρατούσε ανέπαφη την εστία του σε πέντε ματς σε μία τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Mundostories #57 «Όσες φορές και αν το δω, δεν βγάζει νόημα πώς το έφαγα»

Δυστυχώς η μοίρα ήταν αδυσώπητη απέναντί του στον τελικό αφού έμελλε από δικό του ολέθριο λάθος να ανοίξει ο δρόμος για την επικράτηση της Βραζιλίας. Και, μάλιστα, αντιμετώπιζε και ένα πρόβλημα τραυματισμού σε δάχτυλο του δεξιού του χεριού. Έχασε την μπάλα μέσα από τα χέρια του μετά από σουτ του Ριβάλντο εκτός περιοχής και έδωσε την ευκαιρία στον Ρονάλντο να σκοράρει. «Ήταν το μοναδικό λάθος που έκανα σε επτά παιχνίδια και δυστυχώς τιμωρήθηκα σκληρά», δήλωνε απαρηγόρητος μετά τον τελικό.

Το πρώτο γκολ που δέχτηκε δεν θα το ξεχνούσε ποτέ και δεν θα κατάφερνε να συγχωρέσει τον εαυτό του: «Εκείνο το γκελάκι στο σουτ του Ριβάλντο. Όσες φορές και αν το δω, δεν βγάζει νόημα πώς το έφαγα. Έχασα την μπάλα στην πιο εύκολη φάση. Ξέρω ότι, εάν δεν το έτρωγα τότε, δεν θα το έτρωγα ποτέ».

Ανεξάρτητα πάντως από την άσχημη βραδιά του κόντρα στη «σελεσάο» είχε κάνει ένα εκπληκτικό τουρνουά και αυτό του αναγνωρίστηκε με το παραπάνω καθώς όχι μόνο πήρε το «Lev Yashin Award», το βραβείο δηλαδή για τον κορυφαίο κίπερ της διοργάνωσης, αλλά και τη Χρυσή Μπάλα για τον κορυφαίο παίκτη του Μουντιάλ του 2002.

Ήταν ο πρώτος και ο μοναδικός μέχρι στιγμής τερματοφύλακας στην ιστορία του Μουντιάλ ο οποίος παίρνει το συγκεκριμένο βραβείο το οποίο θεσπίστηκε από το 1978 και μετά ενώ λίγους μήνες αργότερα κατέλαβε την τιμητική 2η θέση στην ψηφοφορία της FIFA για τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή της χρονιάς (ανάμεσα στον 1ο Ρονάλντο και στον 3ο Ζινεντίν Ζιντάν) και την τρίτη σε αυτήν του γαλλικού περιοδικού «France Football» για τη Χρυσή Μπάλα (πίσω από Ρονάλντο και Ρομπέρτο Κάρλος).