Menu

Ο ήρωας του 2004 και… καπνίζει, και είναι ΠΑΣΟΚ!

Ο ήρωας του 2004 και… καπνίζει, και είναι ΠΑΣΟΚ!

Το καλοκαίρι του 1999 ο Δημήτρης Μελισσανίδης τηλεφώνησε στον Βασίλη Δημητριάδη, από την Πάρο μάλιστα και στις δύο τα ξημερώματα: «Βασίλη, θέλω να φέρω στην ΑΕΚ τον Δέλλα». Αμέσως ο Δημητριάδης τηλεφώνησε στο Σέφιλντ και είπε στον πρώην συμπαίκτη του: «Τράι, πάρε το πρώτο αεροπλάνο και αύριο να είσαι στην Αθήνα». Όπως και έγινε. Την επόμενη μέρα ο Δέλλας, μαζί με τον φίλο του Βασίλη Μπορμπόκη, προσγειωνόταν στο τότε αεροδρόμιο του Ελληνικού.

Πολλά χρόνια μετά θα δηλώσει ότι «ο Μελισσανίδης ήταν ο πρώτος άνθρωπος που με ψάρωσε». Η μεταγραφή του στην ΑΕΚ είχε κλείσει με συνοπτικές διαδικασίες. Με τον Βασίλη Δημητριάδη συνυπήρξαν για έξι μήνες στον Αρη, όταν ο παλαίμαχος στράικερ της ΑΕΚ έφυγε από τη Νέα Φιλαδέλφεια τον Δεκέμβριο του 1996.

Ο τότε τεχνικός της ΑΕΚ, Λιούμπισα Τουμπάκοβιτς, εκτίμησε αμέσως τον 22χρονο πανύψηλο αμυντικό αλλά στο μεταξύ είχε εισηγηθεί για τη θέση του την απόκτηση του συμπατριώτη του Γκόρνταν Πέτριτς. Οταν ο Σέρβος στόπερ τραυματίστηκε στην τελευταία προπόνηση στο Ρασούντα, πριν από το ματς με την ΑΪΚ, δεν δίστασε να τον ρίξει στα βαθιά και ο Δέλλας ήταν το μοναδικό κέρδος της Ενωσης από τη μοιραία ρεβάνς με τους Σουηδούς.

Ο αείμνηστος Γιάννης Παθιακάκης αμέσως μετά και παρά το… πρέσινγκ του Δημητριάδη δεν τον υπολόγισε ποτέ ως βασικό θεωρώντας ότι δεν μπορεί να παίξει στην ευθεία παρά μόνο με βάθος ως λίμπερο και το καλοκαίρι του 2001 ο Μάκης Ψωμιάδης εισηγείται στον Σάντος τη διακοπή του συμβολαίου του με την αιτιολογία ότι ο τρίτος χρόνος ήταν ο υψηλότερος από πλευράς αποδοχών. Στο μεταξύ η ΑΕΚ είχε δαπανήσει πολλά λεφτά για τον Κάρλος Γκαμάρα αλλά και για τον αξέχαστο… Ερίκ Ραμπεσαντρατανά.

Τότε, δύο μέρες πριν από το τέλος της μεταγραφικής περιόδου, τέλη Ιουλίου πια, ο Τραϊανός Δέλλας καλείται στα τότε γραφεία της ΠΑΕ ΑΕΚ για συνάντηση με τον Ψωμιάδη. Mπαίνει φορώντας ένα σορτσάκι adidas και λίγο μετά ακούγονται φωνές μέσα από το γραφείο του «Big Mac». Δεν είναι και από τα παιδιά που απλώς ακούει ό,τι και να του λένε…

Βγήκε με ύφος ζωντανού νεκρού, με το κεφάλι κατεβασμένο, Λίγα λεπτά μετά ο Ψωμιάδης, στον καναπέ που καθόταν ο Δέλλας όταν μιλούσαν, βρήκε έναν αναπτήρα που ήταν διαφημιστικός υποψήφιου πολιτευτή του ΠΑΣΟΚ στην Α’ Θεσσαλονίκης από τις εκλογές της προηγούμενης χρονιάς…

«Δεν φτάνει που καπνίζει, αλλά είναι και ΠΑΣΟΚ!» ήταν η ατάκα του «Big Mac», ενοχλημένου προφανώς από τη συζήτηση που είχε προηγηθεί, με τον Δέλλα να αισθάνεται ενοχλημένος από τη στάση της ΑΕΚ απέναντί του.

Και, σαν σήμερα πριν από 18 χρόνια, το κεφάλι του Δέλλα σημείωσε το πιο ωραίο γκολ. Μέχρι το επόμενο. Κι η Ελλάδα βρέθηκε στον τελικό της Λισσαβώνας όπου και πραγματοποίησε το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό θαύμα!

Ήταν 1η Ιουλίου του 2004 όταν η Ελλάδα πραγματοποιούσε άλλο ένα μικρό…. μεγάλο θαύμα. Ήταν τότε που η κεφαλιά του «κολοσσού» Δέλλα καρφώθηκε στα δίχτυα του «γίγαντα» Πετρ Τσεχ. Ήταν τότε που η Ελλάδα προκρίθηκε στον τελικό του Euro 2004, κάνοντας όλους όσους βρέθηκαν εκείνο το βράδυ στο Πόρτο να παραμείνουν στην Πορτογαλία αλλάζοντας απλά… πόλη!

Ήταν τότε που η ομάδα του Ότο Ρεχάγκελ είχε στείλει άλλο ένα μήνυμα στους Πορτογάλους, ενόψει του τελικού.

H «γαλανόλευκη» – ξημερώματα 2ας Ιουλίου πια, αφού χρειάστηκε και το πρώτο ημίχρονο της παράτασης σ’ εκείνο το ματς – πέρασε στον μεγάλο τελικό του Euro, όπου γράφτηκε το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό έπος της χώρας μας.

Ήταν ένα τρομερά δύσκολο ματς. Η Τσεχία είχε δείξει από νωρίς τις προθέσεις της με δοκάρι του Ροσίτσκι από το 2ο λεπτό. Είχε πολλές ευκαιρίες, με τον Καψή να μάχεται όλη νύχτα με τον Κόλερ, αλλά και την τύχη να είναι μαζί μας….

Η Εθνική μας πήρε τη μεγαλειώδη πρόκριση με δραματικό τρόπο στον εξτρά χρόνο χάρη στο… ασημένιο γκολ του Τραϊανού Δέλλα. Από το κόρνερ του Βασίλη Τσιάρτα στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους της παράτασης, ο «Κολοσσός» βρέθηκε στο πρώτο δοκάρι, έκανε την κεφαλιά, ξέρανε τους Τσέχους και έβγαλε όλη την Ελλάδα στους δρόμους!

Το γκολ ενός… ΠΑΣΟΚου!


Αρθρο που δημοσιεύτηκε στο TheSocialist.gr στις 1/7/2022