Menu

Mundostories #58 Κι όμως, αυτή η Αγγλία άξιζε το τρόπαιο…

Mundostories #58 Κι όμως, αυτή η Αγγλία άξιζε το τρόπαιο…

🏆 𝟏𝟒𝟑 𝚮𝚳𝚬𝚸𝚬𝚺 𝚪𝚰𝚨 𝚻𝚶 𝚳𝚶𝚼𝚴𝚻𝚰𝚨𝚲 𝟐𝟎𝟐𝟐

✍️ 🅼🆄🅽🅳🅾🆂🆃🅾🆁🅸🅴🆂 ⏳

#Story No 58 👇 𝚱𝛊 𝐨𝛍𝛚ς, 𝛂𝛖𝛕𝛈 𝛈 𝚨𝛄𝛄𝛌𝛊𝛂 𝛂𝛏𝛊𝛇𝛆 𝛕𝛐 𝛕𝛒𝛐𝛑𝛂𝛊𝛐…

Παγκόσμιο Κύπελλο 1990, Ιταλία. Σαν σήμερα, 1 Ιουλίου, αν και έχανε 2-1 από το Καμερούν του Ροζέ Μιλά, η Αγγλία νίκησε 3-2 στην παράταση με δύο πέναλτι του Γκάρι Λίνεκερ και προκρίθηκε στους «4» του Μουντιάλ.

Εκείνο το καλοκαίρι, η Αγγλία έφτασε μια ανάσα από τον μεγάλο τελικό, χάνοντας στις λεπτομέρειες την διεκδίκηση του τροπαίου στη μεγαλύτερη ευκαιρία της μετά το 1966 και τη μοναδική της κατάκτηση ever…

Τότε, στον όμιλο και ενάντια σε Ιρλανδία, Ολλανδία και Αίγυπτο, οι Αγγλοι μπορεί να μην είχαν δείξει κάτι το σπουδαίο αλλά στα νοκ άουτ άλλαξαν όλα. Φάνηκε, στην πρόκριση επί του Βελγίου στους «16», με τον Ντέιβιντ Πλατ να σκοράρει στην παράταση για να χαρίσει την πρόκριση στα «τρία λιοντάρια».

Το κλίμα, δε, ήταν κακό: η ομοσπονδία δεν είχε ανανεώσει το συμβόλαιο του Μπόμπι Ρόμπσον και ο ίδιος ανακοίνωσε ότι μετά το τέλος της διοργάνωσης θα αποχωρούσε για να αναλάβει την PSV Αϊντχόφεν. Η κατάσταση έγινε ακόμα χειρότερη μετά την ισοπαλία (1-1) με την Ιρλανδία στο πρώτο ματς ενώ με την Ολλανδία, όπου ο Ρόμπσον έβαλε τον Μαρκ Ράιτ σε θέση λίμπερο και ξέφυγε από το κλασσικό 4-4-2, έφερε 0-0. Της αρκούσε απλά η νίκη στο τελευταίο ματς με την Αίγυπτο και την πήρε με γκολ του Ιαν Ράι αλλά τραυματίστηκε ο αρχηγός Μπράιαν Ρόμπσον, ο οποίος θα έχανε τη συνέχεια της διοργάνωσης.

Και στους «16», με το Βέλγιο (που το 1986 είχε βγει 4ο στο Μεξικό), παίζοντας ξανά με λίμπερο, οι Αγγλοι γλίτωσαν τρεις φορές χάρη στα δοκάρια (!) και πέρασαν με γκολ του Πλατ στο 119’ από σέντρα σε φάουλ του Πολ Γκασκόιν.

Ακολούθησε η νίκη επί του Καμερούν στα προημιτελικά. Τα «αδάμαστα λιοντάρια» είχαν ήδη νικήσει την Αργεντινή στον όμιλο και αποκλείσει την Κολομβία με 2-1 στην παράταση. Ο Πλατ σκόραρε στην πρώτη του εμφάνιση ως βασικός στο τουρνουά, στο 25’, οι Αφρικανοί το γύρισαν στο 61’ και στο 65’ και στο 83’ ισοφάρισε ο Γκάρι Λίνεκερ με πέναλτι. «Το Καμερούν ήταν η καλύτερη ομάδα που είχαμε αντιμετωπίσει μέχρι εκείνη τη στιγμή. Όταν έστησα τη μπάλα, μόνο κακές σκέψεις περνούσαν από το μυαλό μου» θυμόταν αργότερα. Και στην παράταση ο ίδιος μετέτρεψε σε γκολ άλλο ένα πέναλτι και διαμόρφωσε το τελικό 3-2 που σήμαινε πρόκριση τα ημιτελικά.

Έπειτα, εμφανίστηκε μπροστά της (Δυτική, ακόμη) Γερμανία. Και φυσικά η μεγάλη κατάρα στα πέναλτι, εκεί όπου σταμάτησε το όνειρο της Αγγλίας από τη διεκδίκηση του τροπαίου.

Οι Γερμανοί επέδειξαν και πάλι γερά νεύρα και με 4-3 έστειλαν τα «λιοντάρια» σπίτι τους και πήγαν στον τελικό, κάνοντας τον Γκάρι Λίνεκερ να πει την περίφημη ατάκα του: «το ποδόσφαιρο είναι απλό άθλημα, 22 παίκτες κυνηγούν μια μπάλα για 90 λεπτά και στο τέλος κερδίζουν οι Γερμανοί».

Αρκετά χρόνια μετά, ο Πίτερ Σίλτον αποκάλυψε το δυτικογερμανικό… μυστικό του τότε εκλέκτορα Φραντς Μπεκενμπάουερ. «ο Κάιζερ έλεγε στον κάθε παίκτη πού να χτυπήσει το πέναλτι. Το ‘’ένα’’ σήμαινε σουτ στη δεξιά γωνία και το ‘’δύο’’ χτύπημα στην αριστερή…. Αποφάσιζε δηλαδή ο ίδιος ο προπονητής το πού θα εκτελούσαν οι παίκτες τα πέναλτι! Αυτό αφαίρεσε όλη την πίεση από πάνω τους, διότι οι ποδοσφαιριστές συνήθως υποφέρουν ψυχολογικά τη στιγμή που πηγαίνουν προς την μπάλα για να εκτελέσουν. Δεν είναι εύκολο να διαλέξεις γωνία…».

Ο Στιούαρτ Πιρς ανέλαβε το τέταρτο πέναλτι, ο Μπόντο Ιλγκνερ έπεσε σωστά, η Αγγλία ήταν ξανά εκτός τελικού μιας και ο Ολαφ Τον ευστόχησε και ο Κρις Γουόντλ έστειλε άουτ το πέμπτο και τελευταίο πέναλτι για την ομάδα του.

Στον μεγάλο τελικό θα βρισκόταν επίσης και η Αργεντινή, η οποία ήταν σε χειρότερο σημείο από αυτό στο οποίο εμφανίστηκε το ’86, με τους Άγγλους σε τελείως αντίθετα δεδομένα αφού ήταν πολύ ανώτεροι από το αμέσως προηγούμενο τουρνουά.

Το 1990, όλα κρίθηκαν στις λεπτομέρειες. Άλλωστε στην παράταση του ημιτελικού είχαν από ένα δοκάρι, με τους Δυτικογερμανούς να προκρίνονται οριακά. Ακόμη και σήμερα, για τους Άγγλους εκείνο το καλοκαίρι παραμένει η μεγάλη χαμένη ευκαιρία των Άγγλων για ν’ ανέβουν ξανά, μεγαλύτερη και από το Μουντιάλ του 2018 όπου ήταν ξανά στα ημιτελικά.